1. Facebook blokkeert advertenties voor cryptomunten en ICO’s
Een strop voor alle organisaties die cryptomunten en ICO’s (initial coin offerings) willen promoten, want Facebook stopt met het vertonen van dit soort advertenties. In een blog doet product management director Rob Leathern uit de doeken dat de sociaalnetwerksite een einde wil maken aan ads die vaak worden geassocieerd met misleidende (promotionele) praktijken. ‘We willen dat mensen via Facebook-advertenties nieuwe producten en services ontdekken, zonder bang te hoeven zijn voor oplichting of misleiding’, aldus Leathern. ‘Dat gezegd hebbende, zijn er veel bedrijven die reclame maken voor binaire opties, ICO’s en cryptocurrencies die momenteel niet te goeder trouw werken’.
2. Parkeer-startup Mobypark in zwaar weer
Uitdager van parkeergarages Mobypark zit in zwaar weer, blijkt uit een brief die de nieuwe ceo Kees Bouman van het bedrijf deze week stuurde aan crowdfunders. Als zij niet binnen een week instemmen met het converteren van hun lening naar aandelen, vraagt het bedrijf faillissement aan. Mobypark raakte in de problemen ‘vanwege stevige concurrentie, het niet halen van de doelen en mismanagement van de vorige bestuurder’, schrijft Bouman in een update waarop Sprout de hand heeft gelegd. Bouman verwijt de opgestapte medeoprichter Yoann Benhacoun in zijn brief mismanagement, waardoor er ‘vrijwel geen geld meer over was om te investeren of om verliezen op te vangen’.
Lees het complete verhaal op: Noodlijdende parkeer-startup Mobypark zet crowdfunders onder druk
3. eBay dumpt PayPal voor Nederlandse Adyen
Adyen heeft een grote klant binnen gehaald, want eBay gaat afscheid nemen van PayPal en gebruik maken van de betaaldiensten van de Nederlandse unicorn. Volgens Bloomberg neemt het bedrijf van Pieter van der Does geleidelijk het betalingsverkeer over van concurrent PayPal, waar eBay’ers tot in ieder geval juli 2023 nog bij terecht kunnen. Adyen zal dit jaar in Noord-Amerika voor de wereldwijde veilingsite de betalingen afhandelen en moet in 2021 het gros van alle transacties verwerken. Nog altijd gaan er geruchten dat Adyen dit jaar naar de beurs wil; het binnenhalen van zo’n grote klant kan een voorbode van een beursgang zijn.
4. Belastingaanslag Nederlandse-Amerikaanse ondernemers van Trump
Zeker duizend Nederlands-Amerikaanse ondernemers die belasting hebben afgedragen in Nederland krijgen alsnog een aanslag uit de VS, vanwege de belastinghervorming van president Donald Trump. Dat zegt belangenbehartiger Daan Durlacher van AmericansOverseas.org tegen Het Financieele Dagblad. “Alle kleine bedrijven in Nederland met een Nederlandse Amerikaan als aandeelhouder worden opeens onderworpen aan een belasting bedoeld voor Amerikaanse concerns die vermogen willen terugbrengen naar de VS”, aldus Durlacher. “Terwijl deze Nederlandse bedrijven dat helemaal niet van plan zijn.”
5. Industrie-werknemers ontvangen robots met open armen
Medewerkers in de technologische industrie staan opvallend positief tegenover digitalisering in de branche. Circa 83 procent van de werknemers robotisering als kans en juicht de ontwikkeling toe, blijkt uit onderzoek van werkgeversorganisatie FME onder ruim 6.900 medewerkers. Ruim 90 procent geeft aan zich verantwoordelijk te voelen om de ontwikkelingen in zijn vakgebied bij te houden. “We moeten het enthousiasme en positivisme van de medewerkers met alle partijen omarmen”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. “Laat de robots maar komen! Dan maken we samen Nederland tech-proof.”
6. En dan dit: Tinder discrimineert 30-plussers
Tinder is door een Amerikaanse rechter op de vingers getikt wegens leeftijdsdiscriminatie. De dating-app hanteert voor gebruikers onder de 30 jaar een abonnement van tien dollar per maand, terwijl members boven de 30 jaar twintig dollar per maand moeten betalen. De app zou een ‘arbitraire, klassegebaseerde generalisatie maken over het inkomen van oudere gebruikers’. De advocaten van Tinder beweerden dat jonge gebruikers doorgaans een krapper budget hebben, maar daar is volgens de rechter echter geen concreet bewijs voor. “We kiezen er op gepaste wijze voor om naar links te vegen“, aldus de rechter.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van donderdag 1 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina!
Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:
✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events