1. Chinese aanbieder deelfietsen ontvlucht Frankrijk
Gobee, een Chinese aanbieder deelfietsen, ontvlucht Frankrijk nadat duizenden van zijn tweewielers zijn gestolen of vernield. Gobee was pas afgelopen najaar neersgestreken in Frankrijk. Volgens een woordvoerder was “de massale vernieling van onze vloot in december en januari een nieuwe vorm van vermaak geworden voor minderjarige individuën”. Meer dan duizend fietsen zouden zijn gestolen en bijna 3400 gevandaliseerd. Gobee claimde 150.000 gebruikers in meerdere Franse steden. In Brussel was het bedrijf eerder om dezelfde reden gestopt.
2. Bijna helft ICO’s faalt
Bijna de helft van alle Initial Coin Offerings (ICO’s), oftewel crowdfundingprojecten met cryptovaluta, zijn vorig jaar gefaald, blijkt uit een inventarisatie van News.bitcoin.com. In totaal waren er vorig jaar 913 crowdsales, waarbij zo’n 5,6 miljard dollar werd opgehaald. 142 faalden al tijdens het ICO-proces zelf, nog eens 276 overleefden de vervolgfase niet. News.bitcoin.com rangschikt 113 projecten als ‘semi-failed’, ofwel omdat het team erachter niks meer van zich laat horen, danwel omdat het project nog amper wordt ondersteund. De faalcijfers lopen nog op, aangezien de meeste ICO-dollars het afgelopen jaar in december werden opgehaald. De 435 projecten die wel succesvol waren hadden een gemiddelde opbrengst van 12,7 miljoen dollar.
3. Ex-Booking-oprichter trekt stekker uit startup
Ondernemen is ook weten wanneer je moet stoppen, en dat is wat mede-oprichter van Booking.com Geert-Jan Bruinsma doet met Staying, de startup die hij vorig jaar onder de radar lanceerde. Met die dienst wilde Bruinsma de communicatie tussen gasten en verhuurders van hotels en bed and breakfast-ondernemers verbeteren, onder meer in de vorm van een chat-app, maar het gehoopte succes bleef uit. De startup schreef 50.000 hotels aan, deelt Bruinsma in een toelichting op zijn website, wat leidde tot 3000 gebruikers. Van die groep besloten 120 ondernemers de app actief te gebruiken voor de interactie met hun gasten. Vervelender was dat maar 35 procent van de gasten inging op de uitnodiging van een hotelier om de app te installeren.
4. Subsidie microsatellieten voor slimme landbouw
Een drietal technologiebedrijven uit Delft werkt aan een systeem waarbij irrigatiesystemen via een netwerk van microsatellieten – ter grootte van een melkpak – wereldwijd gevolgd kunnen worden. De irrigatiesystemen worden voorzien van weer-, vochtigheids- en watersensoren. Het project krijgt een subsidie (van onbekende omvang) in het kader van de MKB Innovatie & Technologie-programma (MIT) van de Provincie Zuid-Holland. De nanosatellieten komen van Fleet Space Technologies, een Australische ruimtestartup met een vestiging in Delft. De sensoren zijn afkomstig van het Delftse Disdrometrics, Factorylab uit Zwijndrecht zorgt voor de IoT-verbinding. Fleet wil dit jaar zijn eerste 100 satellieten de ruimte in schieten.
5. Overnameprijzen blijven stijgen
De gemiddelde verkoopprijs van een Nederlands mkb-bedrijf is in de tweede helft van 2017 verder gestegen, meldt overnameplatform Brookz. Het aantal transacties nam met 11 procent toe vergeleken met een jaar eerder. Gemiddeld wordt een mkb-bedrijf op dit moment voor 4,9 keer de brutowinst verkocht, tegen 4,8 keer de brutowinst in de eerste helft van 2017. De duurste sectoren zijn IT en internetbedrijven (6,1 keer de brutowinst) Gezondheidszorg en Farmacie (6,0 keer de brutowinst) en Groothandel (5,65 keer de brutowinst). De vraag naar bedrijven is veel groter dan het aanbod, stelt Brookz. “Om de volgende groep verkopers ‘uit hun tent te lokken’ zal nog meer betaald moeten worden.”
6. En dan dit: Snapchat-oprichter zet geldkraan aan (voor zichzelf)
Snapchat-oprichter Evan Spiegel van foto-app Snapchat geeft zichzelf met 638 miljoen dollar een van de grootste beloningspakketten van de afgelopen jaren. Het bedrag bestaat grotendeels uit een eenmalige uitbetaling van opties op aandelen. Daarmee is de 27-jarige ondernemer de best betaalde Amerikaanse topman, terwijl Snapchat naar verluidt 720 miljoen dollar verlies maakte in 2017. Het nieuwe beloningspakket komt op een moment dat veel gebruikers zich na een nieuw ontwerp van de app afkeren. Een tweet van model Kylie Jenner leidde donderdag tot een koersverlies 8 procent, oftewel 1,5 miljard dollar aan beurswaarde.
sooo does anyone else not open Snapchat anymore? Or is it just me… ugh this is so sad.
— Kylie Jenner (@KylieJenner) 21 februari 2018
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 26 februari. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina!
Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:
✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events