1. Musk bedenkt zich, houdt Tesla op de beurs
Elon Musk haalt Tesla toch niet van de beurs, een voornemen dat Musk drie weken in een opwelling twitterde vanuit zijn auto. De ondernemer bedacht zich nadat hij zich realiseerde dat hij mogelijk te veel controle zou moeten weggeven aan private investeerders, waaronder andere autoproducenten en Saudi-Arabië. Ook lijken de meeste aandeelhouders de voorkeur te geven aan een beursnotering. Daarnaast zou het van de beurs halen afleiden van het opschroeven de productie van de Model 3, essentieel voor het voortbestaan van Tesla.
2. Maker eco-koffiecupjes kapt ermee
Stascafé, een biologisch afbreekbaar alternatief voor Nespresso-cups, gooit de handdoek in de ring, vertelt medeoprichter Rien Stas aan het FD. Stas investeerde samen met broer en medeoprichter André de afgelopen 7 jaar 2,5 miljoen euro in het product. Maar supermarkten waaronder Jumbo, Albert Heijn en Lidl hielden de boot af, net zoals koffiebranders Douwe Egberts en Nestlé zelf. De 130 particuliere klanten zijn bij lange na niet genoeg om de kosten te dekken, reden waarom het bedrijf nu wordt opgedoekt. De broers kunnen ondertussen terugvallen op hun andere bedrijf, waarmee ze ophangsystemen voor schilderijen aan de man brengen, met onder meer IKEA als afnemer.
3. Bunq sluit investeerders niet meer uit
Ali Niknam sluit investeerders voor Bunq niet meer uit, zegt de ondernemer op radiozender BNR. Ook een overname behoort tot de opties. “Mocht er iets van een investeringsronde komen of een overname, dan zien we dat wel. Maar het staat niet in onze nabije toekomstplannen.” Niknam zei tot op heden altijd dat hij onafhankelijk wilde blijven. Bunq, dat ook actief is in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Spanje overweegt ook een sprong naar de VS. De bank draaide vorig jaar een verlies van 9 miljoen euro, Niknam investeerde zelf tot nu toe 35 miljoen euro in zijn bedrijf.
4. Airbnb daagt New York
Airbnb sleept de stad New York voor de rechter om te voorkomen dat het bedrijf namen en adressen van verhuurders moet delen met de stad, schrijft Bloomberg. De regel zou de rechten van verhuurders schenden, claimt Airbnb. Het platform vindt dat de stad zich gedraagt als “een dochterbedrijf van de hotel-industrie”. Ook verhuurplatform HomeAway (Expedia) klaagt New York aan. Net als in Amsterdam vindt het gemeentebestuur van New York dat Airbnb te veel impact heeft op buurten, waaronder hogere huizenprijzen. Airbnb ziet de bui hangen: de nieuwe regels zouden het aanbod van Airbnb-huizen in New York kunnen halveren.
5. Kabinet onderzoekt rol platformbedrijven
Het kabinet wil meer inzicht in de rol van platformbedrijven, zei staatssecretaris Mona Keijzer zaterdag na afloop van een bijeenkomst van de G20. “Het succes van Nederlandse ondernemers wordt in toenemende mate beïnvloed door een relatief kleine internationale groep aanbieders van digitale diensten, data en platforms. De impact daarvan op de economie, op consumenten en vraagstukken over het eigendom en delen van data, zijn nog niet voldoende in kaart gebracht.” Meer onderzoek en inzicht moet helpen bij het behouden van het “gewenste evenwicht tussen de belangen van ondernemers, consumenten en platforms”.
6. En dan dit: Jitse Groen is nieuwste miljardair
Na 18 jaar buffelen met Thuisbezorgd mag oprichter Jitse Groen zich de nieuwste miljardair van Nederland noemen. Groen (40) dankt zijn nieuwe status aan de beurskoers van Takeaway, die vrijdag een nieuwe hoogtepunt aantikte van ruim 66 euro. Groen verzilverde al een pluk aandelen, maar claimt nog altijd nog zo’n 15 miljoen aandelen in zijn bedrijf, wat neerkomt op 35,47 procent. Petje af voor het nieuwste lid van de negennullenclub, die zijn platform in 2000 begon met een startkapitaal van 100 gulden.
NL heeft er miljardair bij, #JitseGroen Volgende maand is #Takeaway 2jr beursgenoteerd en giert maar door, weer all time high vandaag op €66. Bedrijf daarmee €2,84 mld waard. CEO en oprichter Jitse Groen heeft 35,47%, feli’s #metniksbegonnen pic.twitter.com/CJeSkGVREJ
— Arend Jan Kamp (@ArendJanKamp) 24 August 2018
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 27 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.