1. Europese Commissie: platformwerkers zijn werknemers
Maaltijdbezorgers, Uber-chauffeurs en andere gig-werkers verdienen meer rechten, vindt de Europese Commissie. De Commissie gaat er met een nieuw wetsvoorstel van uit dat platformwerkers werknemers zjin, die recht hebben op een minimumsalaris, ziektegeld en vakantiedagen. De Commissie schat dat 5,5 miljoen mensen ten onrechte als zelfstandige zijn ingedeeld. Om die schijnzelfstandigheid te bestrijden bevat het wetsvoorstel vijf criteria voor platforms. Een platform hoeft maar aan twee van die criteria te voldoen, om wettelijk als een werkgever te worden beschouwd. Uber en Delivery Hero zijn verbolgen over het voorstel. Jitse Groen is in z’n nopjes, liet hij vorige week al merken toen het Europese voorstel uitlekte:
As Europe’s largest food delivery platform, @JustEatTakeaway fully supports the @EU_Commission’s proposals to improve conditions for workers and help them access social protections. Lead, Deliver, Care. https://t.co/Fl8hu9Avax @NicolasSchmitEU
— Jitse Groen (@jitsegroen) December 2, 2021
2. Crypto krijgt plek in WhatsApp
Meta integreert zijn betaal-app voor cryptovaluta Novi met WhatsApp. Daardoor kunnen Whatsapp-gebruikers – vooralsnog ‘een beperkte groep’ mensen in de VS – elkaar cryptomunten sturen via een chatbericht. De enige cryptomunt die je vooralsnog kan delen is USDP, een stablecoin waarvan de waarde gekoppeld is aan die van de dollar. Gebruikers kunnen geld zo commissievrij, zonder tussenschakels en snel naar ontvangers sturen. De WhatsApp-test is een voorzichtige comeback op cryptogebied voor het moederbedrijf van Facebook, waar project Diem al enige tijd in sluimerstand staat. Chat-app Signal lanceerde eerder dit jaar ook een crypto-integratie.
3. Coinbase daagt banken uit
Over financiële disruptie gesproken: crypto-exchange Coinbase heeft een dienst gelanceerd waarmee gebruikers in 70 landen rente kunnen verdienen met het parkeren van stablecoin Dai. Dat levert een potentiële vergoeding op, die in oktober schommelde tussen 2.83% en 5.39%. Een stuk hoger dan bij een gemiddelde bank. Daar staat wel een hoger risico tegenover, waarschuwt Coinbase. De zet van ‘s werelds grootse cryptobedrijf is een nieuwe mijlpaal bij het mainstream worden van DeFi, oftewel decentralised finance. Daarbij nemen blockchain-apps langzamerhand de rol van banken over.
4. Lightyear vangt miljoenenkrediet
Lightyear, de producent die over een jaar zijn eerste elektrische auto van de band wil laten rollen, krijgt een innovatiekrediet van 3,8 miljoen euro. Het bedrijf van Lex Hoefsloot gebruikt het kapitaal voor de bouw van een R&D-centrum en productielocatie voor zonnedaken. Lightyear wil dat (met DSM ontwikkelde) onderdeel als los product op de markt zetten voor andere autofabrikanten. Als subtiele hint naar de doelgroep installeerde Lightyear zo’n zonnedak alvast op een Tesla:
5. ‘NVM-makelaars intimideren Funda’
Grootaandeelhouder NVM bemoeit zich op een ‘intimiderende’ manier met woonsite Funda. Dat zei vertrekkend bestuurder Quintin Schevernels donderdag tijdens een zitting van de Ondernemerskamer, waar het FD over bericht. Een voorstel om woningverkopers te laten zoeken naar niet-NVM-makelaars leidde volgens hem tot ‘ontzettend veel weerstand en dreiging’ van NVM-makelaars. Het is voor eerst dat de 20 jaar oude huizenwebsite (docutijd) zich openlijk afzet tegen zijn grootaandeelhouder. Aanleiding is de eis van een groep ontevreden makelaars die investeerden in de oprichting van Funda, en die hun belang willen verzilveren. De NVM houdt die verkoop tegen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Werkgevers gul met kerstpakketten
De coronacrisis en de krappe arbeidsmarkt zorgen voor meer en beter gevulde kerstpakketten, berichten zowel NU.nl als de NOS. ‘Het kan niet op dit jaar. We zitten al 20 procent boven de topomzet van 2020’, zegt een leverancier van kerstpakketten. Na de laatste persconferentie over de coronamaatregelen schrapten veel bedrijven de kerstborrel. Dat budget belandt deels in gemiddeld duurdere kerstpakketten. Ook mogen bedrijven vergeleken met een paar jaar geleden meer belastingrij schenken aan werknemers (3 procent, in plaats van 1,7 procent van de loonsom). ‘Er zijn weinig bedrijven die niets doen’, aldus marktleider Makro.
Wat we ook lazen:
- Restaurants wachten bij het schrappen van kerstdiners niet op de volgende persconferentie (Telegraaf)
- Kickstarter werkt aan een crowdfunding op basis van blockchain-technologie (Kickstarter)De (Coinbase)
- Tim Berners-Lee, een van de grondleggers van het wereldwijde web, heeft 30 miljoen dollar opgehaald voor zijn data-startup Inrupt (TechCrunch)
- Na chipstekorten dreigt nu ook een koffieschaarste (Financial Times)
- Playboy-baas Hugh Hefner is het onderwerp van de nieuwe podcast Power (Spotify)