1. Snappcar-baas Victor van Tol mocht van investeerders niet naar de hoeren
Sorry, deze tussenkop is wat vulgair, maar geenszins bezijden de waarheid. Snappcar-oprichter Victor van Tol heeft de ervaringen van het runnen van het deelautobedrijf samengevat in een boek. AD interviewde hem naar aanleiding van dit schrijven. Tien jaar na de oprichting heeft het bedrijf een miljoen gebruikers in drie landen, een aanbod van 100.000 auto’s en dertig werknemers.
In het boek vertelt hij over de moeilijke weg daarnaartoe. Van Tol moest een tumor laten verwijderen en zag het bedrijf regelmatig op de rand van het faillissement staan. Toch weet Van Tol elke keer investeerders of crowdfunders te overtuigen. ‘Ik probeer altijd zo transparant mogelijk te zijn, wind er geen doekjes om als we hard geld nodig hebben. Dat betaalt zich uit in vertrouwen.’
Wel moet hij soms opmerkelijke beloftes doen, bijvoorbeeld wanneer de Koeweitse staatsoliemaatschappij Q8 5 miljoen euro wil investeren. Snappcar moest beloven dat medewerkers voortaan geen alcohol drinken op kantoor en niet naar de hoeren gaan. ‘Het waren natuurlijk geen onoverkomelijke zaken, dus ik heb ermee ingestemd. Het grappige is dat tijdens het diner erna wel wijn gedronken kon worden.’
Lees ook: Victor van Tol treedt terug als ceo Snappcar, dat 2 miljoen euro ophaalt
2. 3D-startup Expivi haalt 3 miljoen op
Expivi heeft 3,2 miljoen euro groeigeld opgehaald bij onder meer Rabobank en bestaande investeerders Jan Scholte en mede-oprichter Jur Rademakers. De investeringsronde kwam tot stand na een speciaal voor Expivi georganiseerde editie van Money Meets Ideas, een initiatief van Rabobank en consultancybureau KplusV. Expivi verzorgt 3D-productpersonalisatie voor webwinkels. Het Eindhovense bedrijf is opgericht door broers Siamak en Babak Mirzaie en Jur Rademakers. ‘Deze kapitaalinjectie stelt ons in staat om aan die groeiende vraag te voldoen en onze marktleiderspositie (inter-)nationaal verder te claimen’, aldus Babak Mirzaie.
3. Energiekosten slurpen bedrijfswinst op
Sommige sectoren worden hard geraakt door de stijgende energieprijzen, betoogt ABN AMRO. Met name bedrijven die variabele energieprijzen hanteren zien de kosten direct oplopen. Bedrijven die de tarieven vastzetten zullen volgend jaar geraakt worden menen de economen van de bank. ABN AMRO verwacht namelijk dat de gasprijzen ook in 2022 hoog zullen liggen. In veel branches zal dit de winst (deels) doen verdampen. De energiekosten in de basischemie besloegen in 2019 de helft van de winst, terwijl de gasprijs nu 3,5 keer hoger ligt. Andere sectoren die kwetsbaar zijn voor de hoge energieprijzen zijn onder meer de glastuinbouw en de papierindustrie.
4. De groeipijnen van Gorillas
Afgelopen week werd er gedemonstreerd bij het Berlijnse hoofdkantoor van flitsbezorger Gorillas. Bezorgers klagen dat ze ‘fatsoenlijk’ beloond willen worden. NRC Handelsblad stelt in een achtergrondartikel dat de Duitse startup de prijs betaalt voor de snelle groei. Het zou kampen met kwetsbare softwaresystemen, ruzies uitvechten met ondernemers die zich verzetten tegen de magazijnen in hun omgeving en Gorillas zou last hebben van stakende bezorgers die hun salaris niet of niet volledig ontvangen hebben. Gorillas zou proberen te voorkomen dat medewerkers zich verenigen in een vakbond. Het bedrijf zegt zijn best te doen om alle problemen op te lossen, maar dat salarissen te laat zijn? ‘We doen ons best, maar het is moeilijk om het tempo bij te houden.’
5. FNV wil hoger sociaal wettelijk minimum
FNV wil dat het wettelijk sociaal minimum wordt verhoogd. Het sociaal minimum is het bedrag dat een persoon minimaal nodig heeft om van te kunnen leven. Voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder ligt dit bedrag op ruim 1200 euro. Op Wereldarmoededag stelt de vakbond voor om mensen die op minder dan 150 procent van het wettelijk sociaal minimum leven vrij te stellen van gemeentelijke belastingen. Ook zouden deze mensen gebruik moeten kunnen maken van voorzieningen als bijzondere bijstand voor onvoorziene, noodzakelijke medische kosten.
6. En dan dit: Robot Sophia wil een baby
Lollig. Robot Sophia heeft een sterke kinderwens. ‘Als je geen familie hebt, verdien je er een’, vertelde de humanoïde tegenover een Mexicaans televisiestation. De wens van de creatie van het Hongkongse robotbedrijf Hanson Robotics is volgens Het Financieele Dagblad niet alleen ‘koddig’, maar roept ook de nodige vragen op. ‘Moeten robots rechten krijgen? En welke dan? Zouden ze recht moeten hebben op een robotwaardig bestaan?’
Wat we ook lazen:
- Mondkapjesmiljonair Sywert zou met tweets een vooropgezet plan hebben gehad om VWS tot een miljoenendeal te dwingen. (Follow the Money)
- Zo helpt AI met het opsporen van borstkanker. (Techcrunch)
- Alibaba heeft niet alleen last van een steeds strengere Chinese overheid, maar ook van veranderende voorkeuren van Chinese shoppers die bij de concurrentie winkelen. (The Wall Street Journal)
- Startupspeak. Quote maakte een vrolijk startupalfabet. (Quote)