1. DNB legt cryptoreus miljoenenboete op
De Nederlandse Bank heeft cryptohandelsplatform Binance een boete van 3,3 miljoen euro opgelegd. Het bedrijf bood cryptodiensten aan in Nederland zonder de vereiste wettelijke registratie bij DNB te hebben geregeld. In augustus 2021 gaf de toezichthouder al een openbare waarschuwing af over Binance. DNB heeft een relatief hoge boete opgelegd, omdat het platform langdurig (ruim anderhalf jaar) de wet overtrad. Inmiddels heeft Binance een registratie-aanvraag ingediend. Ook heeft het cryptohandelsplatform bezwaar gemaakt tegen de boete.
2. Sympower haalt 22 miljoen euro op
Voormalig Sprout Challenger Sympower heeft 22 miljoen euro groeigeld opgehaald. Het energiesoftwarebedrijf krijgt de Amerikaanse investeerder Active Capital en het Luxemburgse Expon Capital aan boord. De onderneming van ceo en oprichter Simon Bushell wil met de miljoenen uitbreiden naar 16 nieuwe landen.
Bushell erkent tegenover Het Financieele Dagblad dat hij de financieringsronde spannend vond nu techpartijen minder geld ophalen en er onrust is op de energiemarkt. ‘Maar die wekt juist meer interesse naar oplossingen zoals wij die bieden.’ Eerder haalde het bedrijf 5,2 miljoen euro op bij onder meer cleantechkoning Kees Koolen.
3. Vakbonden kunnen zaak tegen Temper doorzetten
FNV en CNV kunnen hun rechtszaak tegen uitzendplatform Temper doorzetten. De bonden vinden dat Temper, dat zichzelf afficheert als digitaal prikbord, door de rechter tot uitzendbureau moet worden bestempeld. Dat zou betekenen dat Temper de uitzend-cao (met terugwerkende kracht) moet toepassen.
In deze procedure draaide het om de ontvankelijkheid van de vakbonden enerzijds en die van Stichting Freeflex aan de andere kant. De Stichting Freeflex die de belangen van Temper-medewerkers zegt te verdedigen is door de rechter als niet-onafhankelijk bestempeld. De Stichting is volledig gefinancierd door Temper. Oprichter Niels Arntz zegt tegen Het Financieele Dagblad het verdere verloop van de procedure met vertrouwen tegemoet te zien.
4. Paraplufonds Welt haalt 35 miljoen op
Welt heeft 35 miljoen euro opgehaald bij een groep (tech)ondernemers en privé-investeerders. Het initiatief van Marktlink Investment Partners is een zogeheten fund-of-fund dat het opgehaalde kapitaal investeert via andere venturecapitalfondsen. Het fonds moet uiteindelijk een omvang van 75 miljoen euro krijgen en is vermoedelijk zes maanden eerder volgetekend dan gepland. Welt claimt als eerste gespreide investeringen in vc-fondsen bereikbaar te maken voor particulieren. Al betreft dit wel particulieren die het redelijk voor elkaar hebben, want meedoen kan pas vanaf 2,5 ton.
5. Uber haalt bakzeil in kort geding
Uber moet zich van de Haagse rechter gewoon aan de cao voor taxivervoer houden. Het Amerikaanse bedrijf had een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De rechter stelt dat een minister mag bepalen voor wie een cao geldt. Ook zou minister Karien van Gennip geen fouten hebben gemaakt.
Volgens Uber was de cao niet representatief voor de sector, omdat chauffeurs bij de platforms niet waren meegerekend. De minister mag alleen een cao bindend verklaren als een minimumpercentage van de medewerkers in de sector werkzaam is bij bedrijven die betrokken waren bij de totstandkoming van de cao.
6. Scorito scoort minstens half miljoen groeigeld
Bent u bij de bergetappe in de Tour vandaag ook vooral benieuwd hoe uw renners scoren? Dan is er een grote kans dat u tegen betaling meespeelt bij Scorito, het platform dat pooltjes rondom sportwedstrijden organiseert. Het bedrijf van Martijn van Dijk heeft een bedrag tussen de half miljoen en 1 miljoen euro opgehaald bij het Dutch Sport Tech Fund. De gelden worden gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen en het verstevigen van de internationale positie. Eind 2019 haalde het bedrijf een lening van 1 miljoen euro op via crowdfunding.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: UBO-register mogelijk weer uitgesteld
Al jaren is het UBO-register in de planning, maar mogelijk wordt de introductie van het register waarin de uiteindelijke eigenaren van bedrijven te vinden zijn uitgesteld. Als de Kamer van Koophandel er niet in slaagt de achterstanden rondom het UBO-register weg te werken wordt de introductie met minstens een maand tot 1 september uitgesteld. Veel bedrijven zouden tot het laatste moment, namelijk 27 maart van dit jaar, hebben gewacht met het opleveren van informatie. Financiële partijen vrezen geen zaken meer te mogen doen met partijen die niet in het register staan. Dat is volgens het ministerie van Financiën niet het geval en daarom wordt over uitstel nagedacht.
Wat we ook lazen:
- Een nadeel van de extreme warmte: zonnepanelen brengen minder op bij deze temperaturen. (Nu.nl)
- Zelfs de meest standaard producten zijn nooit uitontwikkeld. Zo zoekt familiebedrijf Boska naar de perfecte kaasschaaf. (NRC Handelsblad)
- Marqt gaat Thuisbezorgd inzetten voor flitsbezorging. (Distrifood)