1. Hoge Raad: maaltijdbezorgers zijn werknemers
Deliveroo heeft ook in hoger beroep bakzeil gehaald in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV. Maaltijdbezorgers zijn volgens de Hoge Raad werknemers en geen zzp’ers.
In 2018 verlengde Deliveroo de contracten van maaltijdbezorgers niet en konden zij als zelfstandige aan de slag bij het bedrijf. Lagere gerechtshoven oordeelden al dat er in de nieuwe situatie sprake was van een gezagsverhouding, omdat bezorgers via een inlogsysteem gecontroleerd konden worden.
2. Wagamama sluit akkoord met schuldeisers
Noedelketen Wagamama heeft een akkoord bereikt met 150 schuldeisers over de sanering van de schuldenberg. Dankzij de herstructurering kunnen de vestigingen open blijven. Een van de voorwaarden is dat de circa 400 medewerkers in dienst kunnen blijven. ‘We kunnen nu weer aan onze financiële verplichtingen voldoen en er is een gezonde toekomst voor het bedrijf’, aldus ceo en grootaandeelhouder Arjen Schrama.
Exacte details over de afschrijving noemt Het Financieele Dagblad niet, maar alle partijen hebben ‘flinke’ pijn moeten nemen. Kleine aandeelhouders Jitse Groen (Just Eat Takeaway) en horecagroothandel VHC Jongens storten bij om schuldeisers deels schadeloos te stellen.
3. Mkb-beurs NPEX haalt 2 miljoen op
Mkb-beurs NPEX heeft 2 miljoen euro opgehaald. Het geld is grotendeels afkomstig van bestaande aandeelhouders onder wie ceo Mark van der Plas. Icecat Capital, de investeringspoot van databedrijf Icecat, stapt in met een belang van iets minder dan 10 procent. Icecat heeft zelf een notering op NPEX. Sinds de oprichting vijftien jaar geleden werden 85 financieringen voor in totaal 170 miljoen euro gearrangeerd.
4. Intel-grondlegger Gordon Moore overleden
Gordon Moore, mede-oprichter van chipgigant Intel, is op 94-jarige leeftijd overleden. In 1968 richtte hij het bedrijf op met Robert Noyce en bleef tot 2006 actief. Moore is ook bedenker van de ‘wet van Moore’ die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt. Deze wet hield tot 2011 stand.
5. Vreugdesprong Pharming-aandeel na goedkeuring medicijn
De Amerikaanse medische toezichthouder FDA heeft Pharming goedkeuring gegeven voor het medicijn Leniolisib. Dit medicijn wordt gebruikt bij de genetische aandoening APDS. Het is eerste goedgekeurde medicijn voor de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte.
Volgens ceo Sijmen de Vries brengt de goedkeuring Pharming ‘dichter bij ons doel om een toonaangevende wereldwijde onderneming gericht op behandeling van zeldzame ziekten te worden’. Na bekendmaking van het nieuws schoot de koers van Pharming in de VS met bijna een derde omhoog.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Elon Musk waardeert Twitter nog maar op 20 miljard
Elon Musk heeft een waardering van 20 miljard dollar op Twitter geplakt, meldt The Information op basis van een mail aan medewerkers over aandelenopties. Zelf betaalde Musk 44 miljard dollar voor het bedrijf. Musk stelt een ‘heldere maar moeilijke weg’ richting een waardering van 250 miljard euro te zien.
Wat we ook lazen:
- Chinese apps zijn populair onder Amerikaanse jonger en dat komt niet alleen door de slimme algoritmes. (The Wall Street Journal)
- De ondergang van de Silicon Valley Bank zorgt voor een ‘funding gap’ bij veel startups. (Financial Times)
- Experts voorzien ook dat het voor Nederlandse techbedrijven lastiger wordt om geld op te halen. (Het Parool)
- Toiletpapiermaker Bamboi zoekt een investering van 300.000 euro. (Quote)
- Betaaldienstverlener Mollie jaagt op talent in Maastricht waar personeel 10 tot 15 procent minder betaald krijgt dan in Amsterdam. (De Telegraaf)
- Beleggers zetten fietsaandelen lager. (FD)
- De Amsterdamse 3D-scannningstudio Th3rd is vorig jaar stilletjes overgenomen door Snap. (Techcrunch)