1.Grootste crypto-hack ever levert 625 miljoen op
Hackers hebben toegeslagen en voor 615 miljoen dollar aan cryptomunten meegenomen bij Ronin, dat vooral wordt gebruikt om de game Axie Infinity te spelen. Daarin gaan NFT’s (non-fungible tokens) rond, maar de play-to-earn game draait ook om een flinke smak (crypto)geld.
De crypto-roof is de grootste tot nu toe. In 2018 werd bij het Japanse Coincheck 530 miljoen dollar gestolen. En Mount Gox, ook een Japanse cryptobeurs, werd onvergetelijk doordat het in 2014 instortte nadat voor een half miljard dollar aan cryptovaluta verdween.
2. De Vegetarische Slager verslaat Tony’s Chocolonely als duurzaamste merk
Unilever-dochter De Vegetarische Slager heeft Tony’s Chocolonely ingehaald als meest duurzame merk van Nederland. Dat blijkt uit de donderdag verschenen Sustainable Brand Index. Daarin staat het merk, ooit opgericht door Jaap Korteweg, op 1. De tweede plek is voor Tony’s Chocolonely, groot gemaakt door Henk-Jan Beltman (die net is vertrokken). Nummer 3 is Greenchoice.
3. Weinig vraag naar opvang in hotels en vakantieparken
Ondernemers met hotels en huisjesparken stellen duizenden slaapplekken beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen, maar daar wordt weinig gebruik van gemaakt, blijkt uit een rondgang van het FD. Fletcher Hotels, Postillion Hotels, vakantiepark Molecaten: volgens de brancheorganisatie heeft de recreatiesector zo’n vijfduizend tot zesduizend slaapplekken aangeboden, meestal tegen kostprijs. Maar van het aanbod wordt niet optimaal gebruikgemaakt, mede doordat centrale regie ontbreekt.
4. Strandkledingmerk Seabass start fundingronde én geeft aandelen cadeau
Barry van Ruiven gaat aandelen weggeven én verkopen in zijn nieuwe duurzame kledingmerk Seabass. Dat zit zo: iedereen die zich aanmeldt voor een loyaltyprogramma rond zijn strandkleding krijgt als welkomstgeschenk een stukje, en vervolgens bij elke besteding van 25 euro nog eens. Maar Van Ruiven start half april ook met verkoop van aandelen via Eyevestor, het platform waar ook onder meer wijnmerk Neleman goed scoorde. Voor zijn trouwe klanten zet Seabass 100.000 aandelen opzij, bij ‘de eerste fundingronde van 2022’ gaat het om 350.000 stukken.
5. Bedrijven worden al 3 jaar niet duurzamer
Dit gaat hopelijk niet over jouw bedrijf: de verduurzaming binnen het bedrijfsleven stagneert, blijkt uit onderzoek van ING. Al 3 jaar blijft het aantal bedrijven dat er actief aan werkt, steken op 60 procent. Onzekerheid op de markt, hoge energieprijzen en vage klimaatdoelstellingen van de overheid zijn de excuses onder bedrijven om niet verder in beweging te komen.
Soort van lichtpuntje: ondanks dat bedrijven de investeringen verkleind hebben, staat verduurzaming wel boven aan hun lijst met strategische prioriteiten. Bij 61 procent is het een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie, een stijging vergeleken met de 52 procent drie jaar geleden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Dyson-koptelefoon zuivert je lucht
Het Britse Dyson komt met zijn eerste headset. En het bedrijf van Sir James Dyson heeft zich weer uitgeleefd: de Dyson Zone heeft een mondstuk dat de lucht zuivert. Handig tegen de stadslucht vol allergenen en fijnstof die je weleens binnenkrijgt, vindt Dyson. Het mondstuk klikt met magneten aan de oorschelpen, waarin kleine compressors de lucht filteren en naar je mond en neus blazen. Weer eens wat anders dan noise cancelling, waarover de Zone trouwens ook beschikt. Filmpje!
Wat we ook lazen:
- Royal Huisman bouwt bootje voor Rus, bootje aan de ketting in Engeland (FD)
- Rabobank vertrekt uit Rusland (Telegraaf)
- Belgen doen inval bij PostNL, duizenden Bol-pakketjes slachtoffer (RetailTrends)
- De ANWB gaat volgend jaar bloed rondvliegen met medische drones van Avy (Parool)
- Decathlon stopt alsnog in Rusland na oproepen tot boycot (BBC)
- Picnic breidt uit in Noord-Frankrijk en Zeeland. Belgen: we zijn omsingeld! (RetailDetail)