1. Amsterdam grote – economische – verliezer coronacrisis
Het gebied in het noorden van de Randstad en Amsterdam hebben economisch het zwaarst geleden onder de coronacrisis. Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK vergeleek de bedrijvigheid in Nederlandse regio’s in de periode maart 2020 tot en met juni 2021, met de vijf kwartalen daarvoor. Deze bedrijvigheid daalde het sterkst in Amsterdam, met 19 procent. Ook in Haarlem, Utrecht en de Zaanstreek was een sterke daling meetbaar. Een reden hiervoor is dat buitenlandse toeristen het lieten afweten. Gebieden buiten de Randstad deden het juist goed. In de provincies Friesland en Limburg steeg de bedrijvigheid met 60 procent en in Zeeuws-Vlaanderen met liefst 121 procent. Deze regio’s trokken relatief veel Nederlandse toeristen.
2. Crowdfunders vragen miljarden voor gendergelijkheid
De overheid zou ruim 5 miljard euro moeten uittrekken aan gendergelijkheid, onderdeel van de sustainable development goals (SDG) van de Verenigde Naties. Die aanbeveling doet het Rotterdamse investeringsplatform Lendahand maandag aan het demissionair kabinet. Deze ‘miljoenennota voor gendergelijkheid’ is bedoeld als aanzet voor de officiële miljoenennota, die vandaag tijdens Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Lendahand ontving zelf eerder een subsidie van 1,2 miljoen dollar van het Amerikaanse agentschap USAID, bedoeld om de financiering tussen mannen en vrouwen te dichten. Nederland zou koploper moeten worden op het gebied van emancipatie, is het platform van mening.
- Meer aanbevelingen: de organisatoren van het recente Woonprotest vinden dat er niet 1, maar 4 miljard euro nodig is om de woningcrisis te bezweren.
3. FNV pleit voor 100 euro extra loon
Vakbond FNV doet ook, zoals gebruikelijk, een voorzet op de miljoenennota. De vakbond schiet zijn eis daarentegen dit jaar anders in. Vraagt de bond doorgaans om een paar procenten loonverhoging bij de cao-onderhandelingen, dit jaar eist de bond dat medewerkers er volgend jaar bruto 100 euro per maand op vooruitgaan. Afgelopen jaren vroeg de bond om een loonsverhoging van 5 procent, dit jaar zou deze omgerekend uitkomen op een verhoging van 7,9 procent voor werknemers met een minimumloon, 5,5 procent voor modale werknemers met een fulltime-salaris vanaf 2816 bruto per maand en 3,1 procent bij drie keer modaal. Ook eist de bond ‘flink meer vaste banen’.
4. 30 miljoen voor Amsterdams fintech-bedrijf
Het Amsterdamse telefoniebedrijf Recharge haalt 30 miljoen euro groeigeld op, meldt het Financieele Dagblad. Recharge levert prepaid betaaloplossingen, zoals telefoonkaarten en tegoedbonnen. Volgens ceo Günther Vogelpoel gebruiken bijvoorbeeld immigranten zijn dienst om beltegoed naar familie in het buitenland te sturen. Het bedrijf is al actief in de Franse en Duitse markt. Het concern zal het groeigeld gebruiken om verder uit te breiden naar de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Ook zou Recharge kijken naar bankdiensten en financiële dienstverlening.
5. Hoekstra: verbod op cashbetalingen van ruim 3.000 euro
Als het aan demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra ligt, wordt het in Nederland verboden om contante betalingen van meer dan 3.000 euro te doen. Ook moet wat hem betreft het 500 eurobiljet verdwijnen, schrijft hij in een Kamerbrief. Hoekstra stelt dat criminelen vaak contant betalen en in het bijzonder met biljetten van 500 euro. De doorsnee-consument zou niet tot zelden gebruikmaken van dit type biljet. Door contante betalingen boven de 3.000 euro illegaal te verklaren, zouden criminelen minder eenvoudig illegale transacties kunnen uitvoeren. Het liefst ziet Hoekstra dat zo’n verbod er EU-breed komt. Een verbod op contante betalingen vanaf 3.000 euro zou volgens hem op te veel weerstand stuiten, maar een 5.000 euro-grens zou wel kans van slagen hebben. Hoekstra wordt hierin gesteund door de landen Frankrijk, Italië, Spanje en België.
6. Amazon verwijdert 600 malafide verkopers
Webwinkel Amazon verwijdert zeshonderd Chinese verkopers van zijn platform, omdat zij gebruik zouden maken van neprecensies. Dat meldt The Verge. Het zou gaan om uitgelokte recensies. Hierbij krijgen mensen een product thuisgestuurd dat zij mogen houden, op voorwaarde dat zij een positieve recensie schrijven. De ‘recensenten’ worden soms zelfs voor hun werk betaald. Amazon vindt dat de aanbieders met hun praktijken de online handel manipuleren. Onder de verbannen verkopers bevinden zich niet alleen kleine bedrijven, maar ook partijen met een miljoenenomzet krijgen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: TikTok-kinderversie voor Chinese markt
Het Chinese bedrijf ByteDance komt met een kinderversie van zijn video-app TikTok, speciaal bedoeld voor de Chinese markt. De app, Xiao Qu Xing oftewel ‘kleine vrolijke ster’ geheten, geeft ouders de mogelijkheid om een maximale gebruikerstijd van veertig minuten in te stellen. Kinderen kunnen er nog altijd korte video’s op bekijken, maar kunnen er zelf niets meer op uploaden. De video’s die de kinderen voorgeschoteld krijgen, hebben veelal een educatief karakter. Zo leren ze kinderen dingen over wetenschap, literatuur en kunstgeschiedenis. Bytedance hoopt met deze nieuwe app te voldoen aan strengere regelgeving van de Chinese overheid voor het beschermen van minderjarigen tegen bijvoorbeeld internetverslaving.
Wat we ook lazen:
- Big tech-bedrijven lijven in recordtempo rivalen in (Financial Times)
- Modewinkel Asos wil dat in 2030 de helft van de leidinggevenden vrouw is (Bloomberg)
- Hoe platenmaatschappij Universal herrees uit zijn as (de Volkskrant)