1. Coolblue bouwt door
Pieter Zwart gaat vrolijk verder met het uitbouwen van zijn offline winkelimperium: zijn Coolblue opent dit jaar nog eens twee tot drie nieuwe fysieke winkels, zegt de oprichter in een interview met 7 Ditches TV. Volgens de ondernemer groeit de omzet uit zijn fysieke winkels harder dan die van de talloze webshops onder de Coolblue-vlag. Desalniettemin: “In iedere stad waar we een winkel openen zien we de online omzet direct toenemen. Er is een causaal verband.” Coolblue runt inmiddels een bescheiden winkelketen met vestigingen in Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Utrecht en twee winkels in België. Ondanks die eigen offline groei zullen er nog veel winkelketens omvallen, voorspelt Zwart.
2. Kamer van Koophandel ontwijkt wet topinkomens
Door een interim-bestuurder bij een (semi)publiek bedrijf een afkoopsom te betalen, kan deze flink meer verdienen dan officieel is toegestaan. Dat blijkt uit een constructie die de Kamer van Koophandel optuigde, waar RTL Z over bericht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt de sluipweg wettelijk toegestaan. “Maar als dit mag, dan deugt de wet niet”, reageert D66-Kamerlid Wouter Koolmees. De KvK-interimmer toucheerde in 2014 een beloning van 220.000 euro, terwijl de Wet Normering Topinkomens hooguit 187.000 euro toelaat.
3. Wereldtentoonstelling niet naar Rotterdam
Het voorstel van onder meer VNO-NCW om de WorldExpo in 2025 naar Rotterdam te halen is teruggefloten door het kabinet. De Wereldtentoonstelling levert te weinig op, schrijft minister Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. Sterker nog: het evenement zou leiden tot een negatief saldo van 500 miljoen tot 1 miljard euro, waarvan een groot deel voor rekening van de rijksbegroting. Volgens VNO-NCW-voorman De Boer had de WorldExpo kunnen zorgen voor 50 miljoen bezoekers, een economische impuls van 40 miljard euro en – last but not least – 50.000 nieuwe banen. Kamp stelt voor om samen met het bedrijfsleven te kijken naar een ander “aansprekend project met een grote betekenis voor ons land”.
4. Streaming grootste inkomstenbron Warner
Het is nog te vroeg om te zeggen of het een zegen is voor artiesten, maar plantenlabels lijken alvast wel te varen bij Spotify en andere streaming muziek-diensten. Warner Music, de qua omzet derde platenmaatschappij van de wereld, haalde het afgelopen kwartaal voor het eerst meer omzet uit streaming dan uit zijn traditionele omzetbronnen, cd’s en downloads. Warner (o.a. Coldplay, Ed Sheeran) verdiende het afgelopen kwartaal 59 procent meer aan streams, hoewel exacte cijfers niet worden gedeeld. Dankzij het op tijd omarmen van de trend is het bedrijf hoe dan ook de eerste grote muziekuitgever waarbij streaming de grootste inkomstenbron is. Ondertussen wil het Amerikaanse bedrijf geld zien van Youtube en andere websites waar gebruikers muziek uploaden.
5. Krant zonder website mislukt
Een nieuwe krant lanceren zonder website blijkt toch niet zo’n goed idee. Het Britse krant The New Day trekt amper negen weken na het eerste nummer alweer de stekker uit de onderneming. Uitgever Trinity Mirror zag met lede ogen aan hoe de verkoopcijfers van 40.000 stuks per dag ver achterbleven bij de beoogde 200.000. The New Day wilde een politiek neutraal krant met positieve toon zijn voor mensen (vooral vrouwen) met weinig tijd. Maar behalve een Facebook-pagina, bleef een website of app achterwege. Iets te gewaagd, zo blijkt nu. Een krant als de New York Times pakt het ondertussen een stuk ambitieuzer aan, en bezorgt vanaf nu behalve kranten ook eten.
6. En dan dit: struikelen over innovatiehubs
De innovatiehotspots buitelen over elkaar heen in Nederland, schrijft het FD. In totaal 220 initiatieven werpen zich op als innovatiehotspot, van Metal Valley in Drunen tot Photon Delta in Eindhoven. Behalve langs een ‘Valley’, ‘Delta’ of ‘Cluster’ rijd je in Nederland ook steeds vaker langs een ‘Campus’, zoals de Waddencampus op Ameland en de Dairy Campus in Leeuwarden. Een hoogleraar economie waarschuwt voor versnippering, waardoor projecten te klein blijven om ook internationaal verschil te kunnen maken. De tijd moet uitwijzen welke hotspots en andere ‘topcentra’ hun ambities ook waar kunnen maken.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 9 mei. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk