1. Nieuwe eigenaar Fixers haalt bezem door management
Vorige week werd de failliete telefoonreparateur Fixers overgenomen door Benjamin Albers die 175.000 euro neerlegde voor het bedrijf. Albers is eigenaar van Moneur Aan Huis en denkt Fixers winstgevend te krijgen door alle overhead te schrappen. ‘Alles met een c of manager in de functietitel is eruit gekeild’, aldus Albers tegenover Quote. De nieuwe eigenaar gaat door met vijf van de dertien vestigingen.
Uit het faillissementsverslag blijkt dat Fixers in drie jaar tijd drie miljoen euro verlies leed. Daarnaast blijkt de teruggave van ingeleverde smartphones, tablets en laptops van klanten problemen op te leveren, schrijft RTL. Het bedrijf van Michiel Mol, Stefan Nuijten en Maarten Elshove haalde kort voor het bankroet nog 2 miljoen euro op bij beleggers, onder meer om bestaande leningen af te lossen.
2. Weer hommeles in cryptoland
Het is weer onrustig bij diverse crypto-aanbieders. Coinbase zag dinsdag zijn aandeel met 20 procent dippen nadat bekend werd dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC een strafzaak is gestart tegen het bedrijf, omdat het diensten zou aanbieden zonder de juiste vergunning.
Daarnaast neemt de beurstoezichthouder ook Binance en eigenaar Changpeng Zhao onder de loep. Deze partij zou evenmin de registratie op orde hebben. Voor klanten was dit een reden om 780 miljoen dollar aan bezittingen weg te halen bij Binance, zo concludeert analysebureau Nanasen.
3. Duizenden ondernemers melden zich alsnog voor aftikken coronaschuld
Van de 60.000 ondernemers die coronasteun kregen en zich nog niet hadden gemeld voor terugbetaling heeft een kwart, ofwel 15.000 ondernemers, dat alsnog gedaan. Dat zegt belastingstaatssecretaris Marnix van Rij tegen RTL Z. Bij aanvang van de terugbetaling op 1 oktober 2022 waren er 266.000 ondernemers die moesten terugbetalen. Hiervan zijn er nog 237.000 over. Wie niet terugbetaalt, krijgt uiteindelijk met een deurwaarder te maken.
4. Streamingdiensten verplicht om deel omzet in Nederland te investeren
Als het aan de Tweede Kamer ligt, moeten streamingdiensten voortaan 5 procent van hun Nederlandse omzet investeren in Nederlandse producties. Het parlement heeft een wet goedgekeurd die dit verplicht. De Eerste Kamer moet nog wel instemmen met de wet. ‘Nederlandse verhalen krijgen op streamingdiensten steeds minder ruimte, met name door groeiende budgetten voor buitenlandse films, series en documentaires’, zo betoogt de Kamer.
De helft van het budget moet worden geïnvesteerd in films, series en documentaires, die ook aangekocht mogen zijn. De overige helft mogen streamingdiensten naar eigen inzicht uitgeven, met uitzondering van het verslaan van sportevenementen of -wedstrijden.
5. Microsoft treft miljoenenschikking na schending privacy kinderen
Microsoft betaalt 20 miljoen dollar (18,4 miljoen euro) aan de Amerikaanse toezichthouder FTC. De schikking volgt op het illegaal gegevens verzamelen van kinderen onder de dertien jaar die zich aanmeldden voor gamedienst Xbox Life. Microsoft bewaarde naam, e-mailadres en leeftijd, wat in strijd is met de wet. De techreus heeft toegezegd om de gegevens binnen twee weken te verwijderen indien de gegevens zijn verzameld zonder toestemming van de ouders.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Pensioenfondsen worstelen met startup-investeringen
Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) wil dat pensioenfondsen vaker hun centen toevertrouwen aan startups. Een tekort aan financiering zou de vaderlandse techsector namelijk belemmeren in haar groei.
Het FD deed een belrondje onder pensioenfondsen en constateerde dat ze niet allemaal stonden te juichen om het pleidooi van de minister. Ze geven aan al 3 miljard euro in venture capital te steken en ABP wijst op de halvering van het Techleap-budget. Tenslotte wijzen ze op het risicovolle karakter van startup-investeringen en de relatief hoge kosten voor venturecapitalfondsen.
Wat we ook lazen:
- Spotify gaat snijden in de podcastdivisie en dat kost zo’n 200 banen. (Emerce)
- Autoriteit Persoonsgegevens telde de afgelopen vijf jaar 114.000 meldingen van datalekken. ‘Ook jouw gegevens op straat.’ (RTL)
- Ambitieus! De Zweedse cloudstartup Evrocwilde de komende twee jaar 3 miljard euro ophalen om de concurrentie met Amazon Web Services aan te gaan. (Sifted)
- Main Capital koopt spoorsoftwarebouwer RailCube voor een onbekend bedrag. (FD)