1. Bunq gaat zelf hypotheken verstrekken
Mobiele bank Bunq komt met een eigen hypotheek, waarover de aanvrager binnen 24 uur uitsluitsel krijgt. Dat vertelt oprichter Ali Niknam tegen MT/Sprout. Volgens hem willen klanten met hun Bunqtegoeden kopers op weg helpen, maar Bunq had ook een bestemming nodig voor de meer dan 1 miljard die de app-bank inmiddels beheert. Geld kóst Niknam rente, de hypotheken leveren nog wat op. Eerder kocht hij al voor 386 miljoen aan hypothecaire leningen bij a.s.r. en NN IP.
2. Martin Garrix stapt in revolutionaire speaker van Mayht
Martin Garrix bevindt zich onder de investeerders die vers geld steken in Mayht (spreek uit als might), een TU Delft-spin-off die sinds 2017 een techniek ontwikkelt die kleine speakers krachtiger maakt. Naast de deejay stapten ook een Zweeds solarbedrijf in de ‘audio revolutie’, en de vc Forward.One. Volgens Mayth wordt zijn vinding net zo standaard in oortjes en mobiele speakers als Bluetooth dat is. Inmiddels heeft bijna 10 miljoen dollar opgehaald.
3. Mollie zet kantoor voor 200 mensen neer in Maastricht
Betaalprovider Mollie opent halverwege volgend jaar een nieuwe vestiging in Maastricht, waar uiteindelijk 200 mensen moeten gaan werken. De unicorn van Adriaan Mol zit daar lekker dichtbij de universiteit, Duitsland en België zodat hij genoeg techneuten en supportmensen kan vinden. En ook techneuten, want in Amsterdam wordt al geklaagd over de tarieven waarmee Mol talent lokt. De vestiging in Maastricht staat onder leiding van coo Julien Cordonnier, die eerder manager was bij taxidienst Uber.
4. Circulair houtbedrijf Goodhout in surseance
Goodhout, de startup waarmee Silvia ten Houten plaatmateriaal maakt uit schillen van kokosnoten, is woensdag in surseance gegaan. Dat blijkt uit een mededeling van de rechtbank in Den Haag. De Coconut Husk Board werd op kleine schaal gemaakt in een pilotfabriek in Rotterdam. Ten Houten zoekt nog steeds investeerders om het productieproces op te schalen, bevestigt ze desgevraagd. De surseance is aangevraagd ‘om zeker te stellen dat we dit geweldig bedrijf kunnen blijven voortzetten.’
5. Crowdfunding voor lokale boodschappendienst Rechtstreex
Rechtstreex, de webshops waarmee Maarten Bouten lokale producten in en rond Rotterdam levert, heeft voor 500.000 aan aandelen verkocht via een crowdfundactie. Met het geld wil Rechtstreex in 2022 groeien van 60 naar 80 afhaalpunten, de besteltijd verkorten, de website verbeteren en zijn assortiment verduurzamen. Vorig jaar heeft Bouten al een half miljoen opgehaald bij investeerder iFund.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: grondlegger bitcoin hoeft 54 miljard niet te delen
Een IT’er die claimt dat hij de vermaarde Nakamoto, ofwel de bedenker van de bitcoin is, mag zijn 1,1 miljoen bitcoin ter waarde van 57 miljard dollar houden. Dat is bepaald in een rechtszaak die was aangespannen tegen de Australiër Craig Wright. De zaak was aangespannen door de familie van wijlen Dave Kleinman, de hacker die beweerde dat hij medegrondlegger van bitcoin was. Wie de echte Nakamoto is, weten we nu overigens nog steeds niet.
Wat we ook lazen:
-
- Na tekort aan alles ook een tekort aan koffie. Dat worden dure bonen! (FT)
- Grote bedrijven gaan de strijd aan tegen de bias in slimme hr-software (NYT)
- Emoji’s op het werk zorgen voor misverstanden tussen mannen en vrouwen (Inc.)
- Bill Gates blikt terug op een turbulent 2021 (spoiler: geen woord over Melinda) (LinkedIn)
- Baas die via Zoom 900 mensen ontsloeg, heeft alweer spijt (Telegraaf)
- Dit peperdure bed wil iedereen in Silicon Valley hebben (FastCompany):