1. Exit budgetkapper BrainWash naar Fransen
Budgetkappersketen en Sprout-challenger BrainWash wordt overgenomen door het Franse Provalliance, met een omzet van ruim 365 miljoen euro en 2.900 vestigingen de tweede kappersketen ter wereld. BrainWash telt ruim tweehonderd kapperszaken, 1000 kappers en een omzet van 44 miljoen euro. De budgetkapper werd in 2005 opgericht door Mari de Kort, die het bedrijf tot het begin van dit jaar samen met zoons Mareno en Martijn runde. Tweederde van de aandelen zijn in bezit van de investeringsmaatschappij van BrandLoyalty-oprichter Robert van der Wallen.
2. Coolblue-oprichters cashen
Twee van de drie oprichters van Coolblue verkopen nog eens 10 procent van hun bedrijf aan investeerder HAL, dat zijn belang in de retailer uitbreidt van 20 naar 30 procent. HAL maakt niet bekend wie precies aandelen verkoopt; de kans is groot dat het gaat om Paul de Jong en Bart Kuijpers. Die deden eerder al een stapje terug binnen hun bedrijf, waarna HAL vorig jaar als vierde aandeelhouder aan boord kwam. Coolblue maakte vorig jaar een omzet van 857 miljoen euro. Dit jaar verwacht het Rotterdamse bedrijf uit te komen 1,2 miljard euro.
3. Intrum Justitia verkoopt betaaldienst Buckaroo
Incassobureau Intrum Justitia verkoopt zijn betalingsprovider Buckaroo voor een onbekend bedrag aan investeerder BlackFin Capital Partners. Intrum nam Buckaroo 5 jaar geleden over. De betaaldienst maakte vorig jaar 1,3 miljoen winst op een (krimpende) omzet van 12 miljoen, zocht het FD op. Ceo Andre Valkenburg wil onder zijn nieuwe aandeelhouder BlackFin “een ambitieuze groeistrategie uitrollen en de dienstverlening aan onze klanten uitbreiden”.
4. Fysieke winkel op retour
Het aantal fysieke winkels is de afgelopen tien jaar met 4,4 procent gedaald, meldt het CBS. Vooral verkopers van computers, elektronica en baby- en kinderkleding gaven er sinds 2007 de brui aan. Het aantal telefoonwinkels steeg ondertussen met 37,3 procent. En het aantal webwinkels vervijfvoudigde, waardoor het totale aantal winkels in Nederland met 22.500 stuks groeide naar 127.800 in totaal.
5. Soundcloud zet mensen op straat
De Berlijnse muziekdienst SoundCloud (Sprout maakt er graag gebruik van) schrapt 173 banen en sluit twee kantoren, Londen en San Francisco. De ingreep is noodzakelijk om op de lange termijn, en onafhankelijk, te kunnen blijven bestaan, schrijft medeoprichter Alex Ljung. Behalve het snijden in de kosten betekent dat het vergroten van de inkomsten uit advertenties en abonnementen, “en een niet aflatende focus op ons unieke concurrentievoordeel – artiesten en makers”. Overnamegesprekken Spotify en Twitter ketsten af, waarna de dienst afgelopen maart een krediet 70 miljoen dollar aftapte.
6. En dan dit: Grootste dark web-marktplaats op zwart
Paniek bij de grootste marktplaats op het dark web, AlphaBay Market. De online winkel voor drugs, wapens en nepgeld (tot 800.000 dollar aan transacties per dag) ging donderdag ineens op zwart. Gespeculeerd wordt over een exit scam, waarbij een van de beheerders er vandoor is gegaan met naar verluidt bijna 4 miljoen dollar (aan bitcoin). Of het is toch een inval die de politie in Canada woensdag deed. Eerder werd de kas geplunderd bij Outlaw en Evolution, waar 12 miljoen dollar werd buitgemaakt. Vier jaar geleden ging Silk Road al op slot, maar wel pas nadat oprichter Ross William Ulbricht was opgepakt.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van vrijdag 7 juli. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:
✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk met events en online forum