1. DNB: bitcoin is waardeloos, blockchain rules
Bitcoins, ethereum en andere ongedekte cryptovaluta zijn ongeschikt als geld. Dat stelt De Nederlandsche Bank in een nieuw rapport over crypto’s. De toezichthouder ziet wel toekomst in de onderliggende blockchaintechnologie. Voorwaarde is dan wel dat er internationale regulering komt die het gebruik van cryptovaluta in goede banen leidt.
Er zitten volgens DNB wel kansen in de opslag en overdracht van waarde via digitale ‘tokens’ zonder tussenkomst van een centrale partij. ‘Die innovatieve meerwaarde zou niet in de kiem gesmoord mogen worden vanwege de risico’s van het huidige speculatieve karakter van crypto’s.’
2. Nederlandse stichting wil massaclaim tegen Twitter
Terwijl Elon Musk druk is met stemadviezen bereidt een Nederlandse stichting een massaclaim voor tegen zijn laatste aanwinst Twitter. De zaak van Stichting Data Bescherming Nederland draait om privacy, die zou zijn geschonden door MoPub, een voormalige dochter van Twitter. Die zou persoonsgegevens via allerlei apps illegaal hebben verzameld en verkocht. De claim kan in de honderden miljoenen euro’s lopen, meldt de initiatiefnemer in het FD.
Gebruikers van apps als Buienradar, maar ook Grindr zouden onbewust hun gegevens hebben gedeeld. De eventuele claim tegen Twitter wordt gefinancierd door het Britse Orchard, gespecialiseerd in het voorschieten van rechtszaken.
3. Meta schrapt naar verluidt duizenden banen
Mark Zuckerberg grijpt in om zijn aandeelhouders tevreden te krijgen en de beurskoers van Meta hoger: hij wil duizenden mensen ontslaan om de kosten te drukken. En dat is hard nodig, omdat de advertentie-inkomsten bij dochters als Instagram en Facebook hard worden geraakt door de privacyregels van Apple en de opmars van TikTok. Woensdag zouden de slachtoffers bericht krijgen, meldt The New York Times.
Zuckerberg lag al onder vuur vanwege de miljarden die hij in het metaverse blijft storten terwijl de rest van zijn bedrijf afbrokkelt. Meta verloor dit jaar al meer dan 500 miljard aan beurswaarde. Beleggers zien de sanering wel zitten: Meta kreeg er 6,5 procent bij.
4. Techleap neemt 10 fintechs in nieuwste Rise-programma
Klasje 9 van Techleap Rise, het programma waarin techstartups elkaar helpen sneller te schalen, is rond. Dit keer zijn de tien geselecteerde bedrijven allemaal actief met fintech. En vanzelfsprekend zijn het allemaal goede bekenden: Bits of Stock, Carbon Equity, Closure, in3, Klippa, Omniboost, Payaut, Peaks, Surepay en YourCampus. De fintechies krijgen ook toegang tot toonaangevende experts, zakelijke netwerken en andere hulpbronnen, belooft Techleap, allemaal om te leren en internationaal te groeien.
5. Ook supermarkt Getir in Amsterdam verboten
De gemeente Amsterdam wil nu ook de supermarkt van flitsbezorger Getir in Amsterdam laten sluiten, meldt Levensmiddelenkrant. Best flauw eigenlijk: Getir bouwde een tijd geleden zijn darkstore aan de Jacob van Campenstraat om tot supermarkt om zo te voldoen aan het bestemmingsplan. De gemeente houdt vol dat die detailhandel slechts een ondergeschikt deel is van de activiteiten, die daarom nog steeds niet volgens de regels zijn.
Getir vindt het besluit van de gemeente ‘onrechtvaardig’: er is geen verschil tussen de Getir-vestiging en de pizzeria’s, slijterijen en andere retailers die verkoop in de winkel combineren met thuisbezorging.
6. Buddee krijgt funding voor online hr-platform
Rob Toonen heeft een miljoen euro opgehaald voor Buddee, de startup die een online hr-platform levert voor het mkb, meldt Computable. Het geld komt van een reeks angels en is nodig om het team uit te breiden en het aanbod verder te ontwikkelen.
Buddee richt zich op ondernemers, maar ook op hun boekhouders en hr-adviseurs en belooft dat ze recruitment, salarisstrookjes, arbeidsvoorwaarden en planning rond personeel kunnen regelen met de software. Die koppelt met andere populaire hr- en boekhoudplatforms.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: dit biermerk is antisponsor van het WK in Qatar
Zo kan het ook: het Schotse biermerk BrewDog gaat er met gestrekt been in tegen het WK voetbal in Qatar. Als antisponsor maakt het duidelijk dat voetbal een leuk spelletje is, maar de corruptie eromheen, het misbruik van mensen en sterfgevallen niet. Vandaar, zegt medeoprichter James Watt, dat hij trots is op de BrewDog antisponsorcampagne voor het ‘World F*Cup’.
‘So join us. Let’s raise a glass to the players. To the fans. To free speech. And two fingers to anyone who thinks a World Cup in Qatar makes sense.’ Cheers to that, mate!
Wat we ook lazen:
- Oprichter Made.com deed een bod op zijn bedrijf met zijn laatste geld – vergeefs (LinkedIn)
- Rechter maakt gehakt van algemene voorwaarden Basic-Fit (Quote)
- Nederland heeft ruim 120 baby-bv’s: een klein kind als (mede)-eigenaar biedt fiscale voordelen (Trouw)
- Gronings Catadesk haalt geld op voor software die veilinghuizen en galeries online helpt (persbericht)
- Wijnabonnement Vinobox failliet (Retailtrends)
- NextKidney crowdfundt draagbare kunstnier op Oneplanetcrowd (Investeerders.nl)