1. Deelscooterbedrijf Felyx in Spaanse handen
Het noodlijdende Felyx wordt overgenomen door de Spaanse branchegenoot Cooltra. Cfo Maarten Strijers zegt in het FD dat de continuïteit van het Amsterdamse bedrijf hiermee is gewaarborgd. Onlangs werd bekend dat Felyx tientallen miljoenen aan verliezen leed en dat er naar oplossing gezocht moest worden. Financiële details over de overname zijn niet bekendgemaakt.
Oprichter Quinten Selhorst, die nog aandeelhouder was, noemt tegenover Quote de overname een ‘logische zet’. ‘Je moet in de markt zorgen dat je tot schaalvoordelen komt. De backend kost gewoon heel veel geld.’
2. Messagebird ontslaat 20 procent van personeel
Een hard gelag voor 90 van de 450 Birds. Ze worden ontslagen door Bird (voorheen Messagebird), omdat automatisering ertoe leidt dat het bedrijf minder mensen nodig heeft. Dat heeft ceo Robert Vis aan het personeel laten weten. Ontslagen medewerkers krijgen minimaal drie maanden salaris en hun bonus van het eerste kwartaal van 2024 uitbetaald. Vis laat aan NRC dat het bedrijf winstgevend is.
3. Techleap pleit voor één nationale techinvesteerder
De groei van de Nederlandse techsector is in het afgelopen jaar gestagneerd, blijkt uit het jaarlijkse rapport State of Dutch Tech van Techleap, dat woensdag wordt gepresenteerd. Techleap komt met een reeks aanbevelingen die het tij moeten keren. Eén daarvan is best opmerkelijk.
Boegbeeld Constantijn van Oranje pleit ervoor om Invest-NL, het Nationaal Groeifonds en de RVO te laten opgaan in een nationaal instituut voor techinvesteringen. ‘We moeten zorgen dat alle potjes, regelingen en programma’s beter aansluiten op de realiteit van de startupondernemer’, aldus de startup-prins.
Lees meer: Techleap: maak van Invest-NL, ROM’s, RVO en Groeifonds één nationale techinvesteerder
4. LeydenJar gaat batterijfabriek bouwen in Eindhoven
Batterij-innovator LeydenJar gaat een eerste fabriek bouwen op Strijp-T in Eindhoven. De fabriek die in 2026 zijn deuren moet openen kan jaarlijks 70 MWh pure siliciumanodefolie maken. Genoeg voor 4 miljoen smartphonebatterijen, meldt het bedrijf. De bouw van de fabriek gaat 60 miljoen euro kosten. De helft van de bedrag is afkomstig van een lening van de Europese Investeringsbank.
5. Babboe mag klokkenluider niet ontslaan
Een monteur die meerdere misstanden meldde bij Babboe mag door het bedrijf niet worden ontslagen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld. De medewerker, die sinds 2011 in dienst was, stelde slecht behandeld te worden toen hij misstanden wilde aankaarten. Babboe stelde echter dat de man ‘escalerend’ optrad en conflicten veroorzaakte.
De rechter heeft daarentegen de indruk dat de werknemer bij een opgenomen gesprek ‘is uitgedaagd om dingen te zeggen waar hij spijt van zou krijgen.’ Dit getuigt volgens de kantonrechter niet van goed werkgeverschap, zo schrijft RTL.
6. Zonnepanelen weer hot door voortbestaan salderingsregeling
Branchevereniging Techniek Nederland maakte een rondje langs zonne-installateurs. De conclusie? Sinds de Eerste Kamer besloot de salderingsregeling nog in leven te houden is het aantal aanvragen voor zonnepanelen gestegen. Ecotec Solar ziet het aantal aanvragen met 18 procent stijgen, Hopenbrouwers Techniek zelfs 50 procent, zo schrijft het FD.
7. En dan dit: Elon Musk hakt in op ecostrijders
De productie van Tesla’s in het Duitse Grünheide ligt stil nadat dinsdag de stroom uitviel. De stroomuitval is gevolg van een brand in een stroommast. De brand is opgeëist door de links-extremistische Vulkangruppe die stelde dat: ‘Tesla de aarde, grondstoffen, mensen en werknemers consumeert en vervolgens wekelijks 6.000 SUV’s, killer-auto’s en monstertrucks uitspuugt.’ Tesla-baas Elon Musk ziet dat anders. Hij kwalificeert de groep als de ‘domste ecoterroristen op aarde’.
These are either the dumbest eco-terrorists on Earth or they’re puppets of those who don’t have good environmental goals.
Stopping production of electric vehicles, rather than fossil fuel vehicles, ist extrem dumm.
— Elon Musk (@elonmusk) March 5, 2024
Wat we ook lazen:
- Een grote toekomst voor groene waterstof? Beleggers geloven er nog niet in. (FD)
- Hotelketen wil via een samenwerking met slimme-afvalbakmaker Orbisk de helft minder voedsel weggooien. (Orbisk)
- Frank Energie start een nieuwe dienst waarbij klanten een thuisbatterij mogen kiezen uit drie leveranciers. (Persbericht )