1. Beursgang Takeaway.com voor 1 miljard
Jitse Groen aast op een beursgang voor Takeaway.com, bericht Bloomberg op basis van informatie van ingewijden. De exit zou de besteldienst uit Enschede waarderen op één miljard euro. De IPO staat gepland voor dit jaar, mits de financiële markt niet in elkaar zakt. Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, wil het bericht ontkennen noch bevestigen. Groen denkt al langer na over een beursgang: ‘Een investeerder wil er na een tijdje uit’, zei hij vorig jaar nog in Sprout magazine, doelend op de tientallen miljoenen euro’s die hij tot nu toe ophaalde. Het is al bijna een legende: Groen startte zijn bedrijf in 1999 met vijftig euro kapitaal en bouwde het uit tot een bestelimperium in tien landen waaronder Duitsland en Vietnam. Lees ook: Zo innoveert Jitse Groen
2. Symbid in zwaar weer
Alle hens aan/van dek bij crowdfunder Symbid: de voltallige raad van toezicht (non-executive board of directors) is opgestapt, bericht Fundwijzer.nl. Het opstappen van de vier bestuurders, die amper een jaar geleden aantraden om het platform te professionaliseren, volgt op het bekend worden van dramatische cijfers. Symbid leed in 2015 een verlies van twee miljoen euro, op een omzet van iets meer dan drie ton. Het opstappen van de vier bestuurders is niet het enige gemis; vorige week bleek dat het complete software-team van Symbid op zoek is naar een nieuwe werkgever. Symbid komt vrijdag naar verwachting met een reactie op het nieuws.
3. Groeigeld voor feedback-app Impraise
Schouderklopjes en kritiek moet je niet opsparen tot een beoordelingsgesprek aan het einde van het jaar, maar door collega’s direct onderling laten uitwisselen via een app. Voor dat concept heeft de Nederlandse hr-startup Impraise 1,6 miljoen dollar gescoord bij onder meer HenQ Capital en het Amerikaanse Palm Drive Ventures. Impraise belandde twee jaar geleden al bij de befaamde accelerator, Y Combinator. Daarna werden kantoren geopend in San Francisco en Amsterdam en twee maanden geleden in New York. Het bedrijf van Bas Kohnke verkocht zijn software onder meer aan Booking.com en reclamebureau M&C Saatchi. Lees ook: hoe Kohnke Y Combinator overtuigde.
4. Startup-visum voor 21 buitenlandse ondernemers
In het eerste jaar van het zogeheten startup-visum hebben 21 buitenlandse ondernemers toestemming gekregen om zich in Nederland te vestigen. Dit blijkt uit cijfers van staatssecretaris Dijkhoff over 2015, waar onder meer RTL over bericht. De meeste aanvragen komen uit de VS, Canada en Rusland. 28 ondernemers voldeden niet aan de eisen en werden afgewezen, 20 trokken zich terug. De overige aanvragen zijn nog in behandeling. Het startup-visum geeft de meest ambitieuze en innovatieve starters (van buiten de Europese Unie) een tijdelijke verblijfsvergunning van maximaal één jaar, mits zij voor werkgelegenheid zorgen, goed begeleid worden en genoeg geld meenemen om te kunnen wonen en leven. Als de startup goed boert kan het visum verlengd worden naar drie jaar.
5. Fastned dumpt NPEX voor nieuwkomer Nxchange
Snellaadbedrijf Fastned trekt zich per direct terug van de mkb-beurs NPEX en stapt over naar de nieuwe beurs Nxchange. Het bedrijf van Jos Lubbers en Michiel Langezaal haalde via NPEX drie miljoen euro op, maar vindt het platform ongeschikt bij het aantrekken nieuw groeikapitaal om een Europese speler te worden met zijn snellaadstations. Fastned is een van de initiatiefnemers van Nxchange, dat donderdag werd geopend op het kantoor van Fastned zelf. Fastned hoopt (maximaal) tien miljoen op te halen via Nxchange, onder andere via pensioenfondsen. De challenger is vooralsnog de enige met een notering op die nieuwe beurs maar Nxchange mikt op een tiental noteringen in 2016. De nieuwe beurs trekt lessen uit de crowdfundwereld en laat bedrijven rechtstreeks aandelen verkopen, zonder tussenkomst van aandelenmakelaars (brokers) en banken.
6. En dan dit: Bloomon scoort ‘deal van het jaar’
De investeringsronde die bloemen-startup Bloomon afgelopen september incasseerde bij INKEF Capital is officieel de ‘Startup Deal of the Year’. De startup van Patrick Hurenkamp, Bart Troost en Koen Thijssen sleepte 3,5 miljoen euro aan groeigeld binnen en won daarmee de award. De wedstrijd wordt georganiseerd door investeerdersclub Vectrix-NextStage. De andere finalisten waren Bux (6,1 miljoen euro) en Studocu (1,3 miljoen euro). De jury keek behalve naar het bedrag ook naar het team, de investeerders en het groeipotentieel van de startup.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van vrijdag. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk