1. Swapfiets, Super-Surf en Sennder genomineerd voor economieprijs
De genomineerden voor de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019 zijn bekend. Potentieel in de prijzen vallen de Nederlandse abonnementsdienst voor fietsen en PON-dochter Swapfiets, het Duits-Nederlandse waterstofbedrijf Super-Surf en de Berlijnse mobiliteitsstartup Sennder. Er waren 36 inzendingen, waaronder volgens de organisatie voornamelijk bedrijven met mobiliteitsoplossingen. Swapfiets, Super-Surf en Sennder zouden volgens de jury uitblinken in een “succesvol grensoverschrijdend perspectief” en “succesvol ondernemerschap in het buurland” – waarvan akte. Op 4 november is de uitreiking.
2. Grenzelooswerk opent deuren in Spanje
De Leeuwarder startup Grenzelooswerk opent een kantoor in het Spaanse Valencia. De startup van ondernemers Casper Lemmen (25), Rémon Wobbema (27) en Gijs Kingma (27) helpt bedrijven zoals Facebook en Google aan internationaal personeel. De Friezen hopen met het openen van de dependance in Spanje onder meer internationaal talent te kunnen aantrekken en eigen werknemers een buitenlandervaring te kunnen bieden. De eerste werknemer zal zich nog deze maand in Valencia installeren. Er komt – voorlopig – geen Spaanse versie van Grenzelooswerk. Wel stelt het bedrijf aan Sprout de komende jaren in meer Europese steden een kantoor te willen openen. Zo kijkt de startup onder meer naar de mogelijkheden in Praag.
Casper Lemmen vertelt aan Sprout waarom hij investeert in kantoorruimte in Valencia:
3. Miljoenenrenovaties voor kantooreigenaren
Honderden Nederlandse kantoren dreigen voor maximaal miljoenen euro’s te moeten worden verbouwd. Dat meldt het Financieele Dagblad maandag op basis van gesprekken met bouwkenners. Het zou hierbij draaien om het verhogen van de veiligheid van kantoorvloeren. 2 jaar geleden stortte een parkeergarage bij het vliegveld in Eindhoven plotseling in. Er vielen geen slachtoffers, maar wel riep het vraagtekens op over het type vloer dat gebruikt werd; de zogeheten breedplaatvloer. Dit type wordt sinds 2000 geregeld gebruikt door aannemers, maar blijkt niet zo veilig als gedacht. In 2020 moeten de meest risicovolle gebouwen zijn gecontroleerd en verbouwd, daarna volgt de rest.
4. Beursgang WeWork gaat niet door
De beursgang van WeWork wordt in de ijskast gezet. Dat maakt het moederbedrijf van de verhuurder van kantoorruimte, We Company, maandag zelf bekend. WeWork werd aanvankelijk op 47 miljard dollar gewaardeerd, maar na financiële tegenvallers bleek de waardering teruggeschroefd naar 15 miljard dollar. Het idee was 2 weken terug al dat de beursgang uitgesteld moest worden, maar nu wordt er voorlopig zelfs een streep door gedaan. Als WeWork ooit naar de beurs gaat, wat nog steeds de droom is van het bedrijf, dan moet het in één keer goed gaan, zo is de gedachte. Oprichter Adam Neumann trad afgelopen week af als ceo bij WeWork.
5. CM.com op 11 oktober naar Damrak
Technologiebedrijf CM.com zal naar verwachting op 11 oktober de Amsterdamse beursgong luiden. Het bedrijf, dat onder meer de inlogcodes van DigiD verstuurt en de sms’jes van Thuisbezorgd verstuurt, zal zijn aandelen dan voor een koers van 15 tot 19 euro per aandeel vermarkten, tegen een waardering van 287,5 tot 337,5 miljoen. Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde prospectus van de dienst. CM.com wil 100 miljoen euro ophalen met zijn beursgang. Het overgrote deel van het geld wil het bedrijf inzetten voor het doen van overnames en uitbreidingen. 23 miljoen euro zal gestoken worden in het afkopen van leningen van ABN Amro en de Europese Investeringsbank (EIB).
6. Ben Pon junior overleden op 82-jarige leeftijd
Ondernemer en ‘mister Porsche’ Ben Pon is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat maakte familiebedrijf Pon Holdings maandag bekend. Als zoon van Pon-oprichter Ben Pon senior stond hij lang aan de top van het mobiliteitsconcern. Van 1965 tot 1988 was hij directeur van Pon Porsche Import, om in die jaren het dealernetwerk van Pon uit te breiden. In de jaren ‘60 was Pon Formule 1-coureur en in augustus bleek dat de hoofdtribune van het Formule 1-parcours in Zandvoort naar Pon zou worden vernoemd. Pon verliet Pon Holdings in 1988, om een wijngaard in Californië te beginnen.
7. En dan dit: Spotify geeft mbo’ers nu óók korting
Spotify geeft leerlingen van het mbo voortaan ook een studentenkorting op hun abonnement op de streamingdienst. Dat maakte de streaminggigant maandag bekend. Deze korting was al voor hbo’ers en wo’ers beschikbaar. Omdat mbo’ers vanaf het komende studiejaar in Nederland echter ook officieel zullen worden gezien als studenten, neemt Spotify naar eigen zeggen nu een voorschot op de Nederlandse herziening van de regels. Studenten betalen 4,99 euro in plaats van 9,99 euro per maand voor hun reclamevrije Spotify Premium-abonnement.
8. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van 1 oktober. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.