1. ‘Basic-Fit voor 1 miljard naar de beurs’
René Moos en Eric Wilborts overwegen een beursgang voor hun fitnessketen Basic-Fit, meldt Bloomberg. Volgens ingewijden kan die beursgang dit jaar al plaatsvinden, tegen een waarde van rond de 1 miljard euro. Basic-Fit is sinds 2013 voor 55 procent in handen van private equity-investeerder 3i, die voor 280 miljoen instapte. In Nederland heeft de keten 140 fitnesscentra, plus vestigingen in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje.
2. Service2Media in surseance
Appspecialist Service2Media heeft surseance aangevraagd. De voormalige Sprout challenger was jarenlang een snel groeiende leverancier van software om apps mee te bouwen en beheren, werd flink gefund door onder meer Newion en Prime Ventures, maar was de afgelopen jaren in de versukkeling geraakt. Een flinke belastingschuld lijkt het Enschedese bedrijf nu de das om te doen. Van de 3 oprichters is alleen Peter Broekroelofs nog verbonden aan het bedrijf.
3. Wim van der Leegte redt weer een bedrijf
Wim van der Leegte gaat dit jaar met pensioen, maar heeft nog even een bedrijf gered: De Meeuw, een bekende leverancier van bouwketen en andere tijdelijke bedrijfsruimte. Het Brabantse bedrijf moest de omslag maken van de verkoop naar het verhuren van zijn producten. Van der Leegte noemt het een mooi bedrijf, dat met zijn investering (in ruil voor de helft van de aandelen) en een goed gevulde orderportefeuille weer vooruit kan.
4. Bunq wil snel naar Duitsland
Ali Niknam wil binnen een jaar naar het buitenland met zijn bank Bunq. Dat bevestigt hij tegenover RTL, dat een vacature had opgedoken voor een Duits sprekende supportmedewerker voor de Duitse markt. Bunq, vorige maand nog genomineerd als Startup van het Jaar, werd eind november gelanceerd en werft al een tijdje personeel dat vloeiend Engels, Duits of Spaans spreekt.
5. Nakaarten over V&D: ‘redding was bijna gelukt’
Het nakaarten over de mislukte doorstart van V&D is in volle gang. Jumbo heeft 48 miljoen euro betaald voor La Place de – winstgevende – restaurants die behoorden tot het V&D-concern, zeggen ingewijden tegen NRC. Kahn had 150 miljoen nodig voor de redding, ING was bereid 75 miljoen te lenen, maar stelde dat later bij tot 40 miljoen, zodat Kahn zelf 110 miljoen moest bijspijkeren, tientallen miljoenen meer dan hij van plan was. Tijdsdruk en de angst om iets nieuws te beginnen, daarop liep het stuk, zei Kahn zelf bij RTL Late Night. En dat het desondanks bijna was gelukt, hield V&D-baas John van der Ent vol tegen Nieuwsuur. “Het is op details uit onze handen geglipt.”
6. En dan dit: smartphone voor € 3,30
Een Androidtelefoon voor omgerekend 3,30 euro, in India gaat hij vandaag in de verkoop. De onbekende fabrikant Ringing Bells biedt de smartphone aan voor 251 Roepies, zelfs in India, waar de goedkoopste Androids nog altijd 3000 roepies kosten, een enorme stunt. Waarschijnlijk leunt de Freedom 251 zwaar op overheidssubsidies: niet alleen de productie in India zelf kan rekenen op steun, ook achter de voorgeïnstalleerde apps op het gebied van gezondheid en landbouw gaan overheidsinitiatieven schuil. Ringing Bells zelf houdt vol dat pure economies of scale de prijs mogelijk maken. Nog dit jaar wil het 30 procent van de Indiase smartphonemarkt in handen hebben.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van donderdag 18 februari Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk