1. ‘Klanten helpen via WhatsApp is boeterisico’
Bedrijven die via WhatsApp contact hebben met hun klanten riskeren een boete van enkele tonnen. Dat zegt advocaat Robbert Santifort in de Telegraaf (Blendle-link). De raadsman van het Rotterdamse advocatenkantoor Kneppelhout en Korthals suggereert dat ondernemers die via WhatsApp persoonsgegevens verwerken onder de meldplicht datalekken vallen, in ieder geval als het gaat om gevoelige zaken zoals een paspoortkopie of rekeningnummer. Een van de aanbieders van WhatsApp als communicatiedienst, Casengo, stelt in de krant dat de regels alleen gelden voor banken en medische instellingen, en dat bijvoorbeeld een webshop zich geen zorgen hoeft te maken. Ook het Eindhovense Coosto noemt WhatsApp veilig genoeg en geschikt voor het versturen van klantgegevens, maar benadrukt wel dat de klant eindverantwoordelijke is bij het verwerken van klantgegevens. Onder meer Videoland, Transavia, SNS Bank en Coolblue gebruiken WhatsApp als klantenservice.
2. ‘Henkie Honka’ werkt aan chocoladefabriek met achtbaan
Een chocoladefabriek als een soort Heineken Experience, inclusief achtbaan. Dat kondigt Tony’s Chocolonely-oprichter Henk Jan Beltman aan in Tijdschrift voor Marketing. De Nederlandse versie van Willy Wonka’s chocoladefabriek komt in de Lasloods, een industriële kathedraal op de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord. De fabriek moet over drie jaar klaar zijn en minimaal 500.000 bezoekers per jaar kunnen ontvangen. Beltman: “Ik word regelmatig aangeduid als “die eigenwijze ondernemer”, de ‘Henkie Honka’ van Nederland. Ik noem het zelf liever vasthoudend.”
3. Boeken-Spotify’s naar Nederland
Nederland krijgt twee nieuwe Spotify’s voor digitale boeken, bericht het FD. Vandaag wordt de Nederlandse tak van het Deense Mofibo (12,99 euro per maand) gelanceerd, terwijl later dit jaar ook het Britse Bookmate (9,99 euro per maand) hier zijn intrede doet. Beide spelers geven lezers onbeperkt toegang tot duizenden e-books en luisterboeken. Bookmate is al actief in zeventien landen en claimt een catalogus van 600.000 boeken en 200.000 betalende gebruikers. Het is een model waarmee het Amerikaanse Oyster afgelopen september nog door failliet ging. In de VS biedt Amazon met Kindle Unlimited een vergelijkbare service. De Nederlandse startup Tom Kabinet beloofde begin 2015 om binnen een jaar een Spotify voor e-books te lanceren, maar gaf uiteindelijk niet thuis.
4. Fastned investeert zich naar miljoenenverlies
De kost gaat – zoals verwacht – voor de baat uit bij Fastned. Het bedrijf van Michiel Langezaal en Bart Lubbers verloor het afgelopen jaar 4 miljoen euro. Dat komt vooral door de investeringen in nieuwe snellaadstations voor elektrische auto’s, waarvan er vorig jaar 31 stuks werden geopend (nu vijftig in totaal). De omzet steeg ondertussen wel, van 9.197 naar 75.889 euro. Het aantal klanten liep op van 738 naar 2.428. Dankzij eerder opgehaalde investeringen kan de challenger de verliezen nog tot eind 2018 opstapelen, “tot er een serieuze laadmarkt is ontstaan voor elektrische auto’s en een behoorlijk aantal stations winstgevend is.”
5. Amsterdam en Parijs wisselen startups uit
Amsterdam en Parijs gaan een jaar lang beginnende bedrijven uit beide steden ontvangen en ondersteunen. Dat blijkt uit een deal die de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren heeft gesloten als onderdeel van een handelsmissie met minister Ploumen, parallel aan het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De samenwerking moet het makkelijker maken voor startende bedrijven uit Amsterdam om zich in Parijs te vestigen en andersom. Daarvoor bieden beide steden werkplekken aan, delen zij elkaars netwerken en adviseren zij over lokaal ondernemen. De uitvoering van het programma is in handen van StartupAmsterdam en Paris&Co.
6. En dan dit: Slowaken omarmen Hyperloop
Komt de eerste Hyperloop in Slowakije? Wel als het aan Hyperloop Transportation Technologies ligt, een van de Amerikaanse bedrijven die zich heeft gestort op het idee van Elon Musk voor een vacuüm gezogen hogesnelheidsbuis. Ceo Dirk Ahlborn vertelt aan Wired over zijn plannen voor zo’n TGV-concurrent waarmee reizigers over een paar jaar met ruim 1000 kilometer per uur heen en weer zouden kunnen flitsen tussen de Slowaakse hoofdstad Bratislava en Wenen. Hyperloop Transportation Technologies wordt gerund door vijfhonderd ingenieurs van onder meer Boeing, NASA en SpaceX, die in hun vrije tijd werken voor een optiepakket. Het hoofdkantoor staat in Los Angeles, maar thuisstaat Californië is vooralsnog niet enthousiast. De Slowaakse overheid omarmt het idee wel, zegt Ahlborn.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 14 maart. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk