1. Aandeelhouders stemmen tegen bonussen Booking
Ruim twee derde van de aandeelhouders gaat niet akkoord met de voorgestelde bonussen van Booking.com aan de top. Zo wil het boekingsplatform topman Glenn Fogel een bonus van 54 miljoen dollar geven, terwijl financieel directeur David Goulden en vicepresident Peter Millones ieder 19,5 miljoen mogen toucheren. In andere jaren kwam het aantal tegenstemmen niet boven de 9 procent, meldt Het Financieele Dagblad.
Booking kan lak hebben aan de aandeelhouders, omdat het besluit niet-bindend is. Evenwel zegt het bedrijf in gesprek de treden met aandeelhouders over hun bezwaren. Een woordvoerder noemt de bonussen verdedigbaar in relatie tot de beurswaarde en de prestaties ten opzichte van concurrenten.
Lees ook: Zo werd Booking.com een onverslaanbare machine
2. Tesla gaat aandelen weer splitsen
Voor mensen met een bescheiden beurs is niet alleen een Tesla onbetaalbaar, ook een aandeel in de elektrische automaker is met zo’n 700 dollar aan de prijs. Het bedrijf van Elon Musk stelt het aandeel nu in drieën te hakken. Dat doet het niet om kleine aandeelhouders tegemoet te komen, maar om talent makkelijker vast te houden. Tesla denkt dat medewerkers op die manier makkelijker in hun aandelen kunnen handelen.
Uit de melding bij de beurstoezichthouder blijkt verder dat Oracle-oprichter Larry Ellison afzwaait als niet-uitvoerend bestuurder bij Tesla. In augustus 2020 voerde Tesla ook een aandelensplitsing door, toen tegen de ratio 5 tegen 1.
3. Tilburg zet rem op deelscooters
Vorig jaar waren er ruim duizend meldingen van overlast door deelscooters in Tilburg. Reden voor de Brabantse gemeente om het aantal toegestane deelscooters te verkleinen van 400 naar 250. Populair zijn de scooters wel in de stad van de kruikenzeikers. In 2021 werden er een half miljoen ritjes mee gemaakt. Momenteel is GO Sharing de enige aanbieder, maar die moet terugschakelen naar 125 scooters. De andere helft komt van Felyx.
4. Apple luistert naar ACM
Apple wijzigt de, volgens de Autoriteit Consument en Markt ‘onredelijke voorwaarden’ die het stelde aan gebruikers van datingapps. Gebruikers konden namelijk alleen afrekenen met een betaalmethode die Apple oplegde. En dat is volgens de ACM misbruik maken van je machtspositie. Dus legde de autoriteit een last onder dwangsom van uiteindelijk 5o miljoen euro op. Deze moet Apple ook betalen, meldt ACM in het persbericht.
Het Financieele Dagblad wijst erop dat niet alle problemen uit de lucht zijn, want appbouwers moeten nog steeds een hoge commissie aan Apple betalen.
5. Nieuwe AI-startup moet werk advocaten minder saai maken
Als advocaat ben je een groot deel van je carrière bezig met voetnoten, het zoeken van bewijsstukken en het ordenen van dossiers. Dat is alleen leuk voor mensen die als hobby in een grote hal duizenden dominosteentjes op een rij zetten.
Voormalig advocaten Caroline Korteweg en Ingrid van de Pol-Mensing nemen liever de korte weg en besteden simpel werk graag uit. Met startup Uncover hebben ze een AI-platform dat ongestructureerde informatie op een gestructureerde manier verwerkt. Zo moet het opstellen van een tijdlijn een stuk sneller gaan. De startup die zich in eerste instantie richt op procesrecht werkt samen met venture studio Slimmer AI. De ondernemers hebben drie launching customers.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Facebook start metaverse-academie
Meta gaat in Frankrijk een metaverse-academie beginnen. Nog voor het begin van het academische jaar wil het moederbedrijf van Facebook de opleiding lanceren. In het eerste jaar is er plek voor zo’n honderd studenten. De persoonlijke lesmethode draait om projecten gericht op de 3D-wereld en interacties in de virtuele universums, aldus Frederic Bardeau, mede-oprichter en topman van Simplon waarmee Meta samenwerkt. De partijen zeggen diversiteit hoog in het vaandel te hebben. Van de eerste lichting moet 30 procent vrouw zijn.
Wat we ook lazen:
- Een Nederlands consortium steekt enkele honderden miljoenen in het ombouwen van een vliegtuig tot een exemplaar tot op waterstof vliegt. De eerste vlucht moet in 2028 gemaakt worden. (Het Financieele Dagblad)
- McDonald’s sloot zijn deuren in Rusland, maar de Russen kunnen vrijwel identiek eten bij hun vervanger. (Nu.nl)
- Beleggingsapp Bots heeft de Young Business Award gewonnen en pakt daarmee 1 miljoen euro. Andere kandidaten waren GO Sharing, Amberscript en Chordify. (Baaz)
- Geen gebrek aan ambitie bij 25 onder de 25-genomineerden Apolix. Het bedrijf wil in 2025 25 miljoen euro omzet draaien. (Quote)
- Quantumcomputers zouden de huidige cryptografische beveiligingstechnieken makkelijk kunnen kraken. Alphabet-spinoff Sandbox AQ gaat zich bezighouden met dit probleem en heeft al klanten voordat de quantumcomputer er is. (IEEE Spectrum)
- Socialmediabedrijven kunnen de speeltjes van miljardairs worden. Hoe kunnen deze platforms geregeerd worden door de samenleving? Harvard-professor Jonathan Zittrain geeft een voorzetje. (The Atlantic)
- De Telegraaf gaat in gesprek over de plannen van Eindhovens investeringsfonds DeepTechXL dat 100 miljoen te besteden heeft. (De Telegraaf)