1. ‘Zweedse investeerder wil KPN overnemen’
De Zweedse investeringsmaatschappij EQT heeft zijn oog laten vallen op KPN. Het investeringsvehikel van de familie Wallenberg zou nog geen definitief besluit hebben genomen, meldt Bloomberg. EQT is in Nederland ook eigenaar van telecombedrijf Delta Fiber. KPN heeft momenteel een beurswaarde van zo’n 9 miljard euro. Hiermee zou het de grootste overname ooit worden voor EQT. KPN zegt tegenover Het Financieele Dagblad niet te reageren op marktgeruchten. Aangezien het telecombedrijf is bestempeld tot kritische infrastructuur zal de overheid toestemming moeten geven voor een eventuele overname.
2. ING wil lonen bevriezen tot 2024
De gevolgen van de coronacrisis zijn volgens ING ‘waarschijnlijk groter dan we nu al denken’. De impact die dat heeft op de financiële sector doet de bank besluiten om de lonen te willen bevriezen tot 2024. Tenminste dat stelt de bank voor in een CAO-voorstel aan de bonden. Daarnaast verwacht ING dat werknemers in ‘het nieuwe normaal’ 40 tot 50 procent van de tijd thuiswerken. In ruil voor de loonbevriezing zouden medewerkers een vrij te besteden budget krijgen, dat onder meer ingezet kan worden voor een leasefiets of een luxe thuiswerkplek. Vakbonden FNV en De Unie laten weten zich te gaan verzetten tegen de plannen.
3. Geweigerde Philips-apparatuur mogelijk naar Afrika
Aan het begin van de coronacrisis dreigde de Verenigde Staten om beademingsapparatuur van Philips in beslag te nemen, maar inmiddels heeft het zorgtechnologiebedrijf een ander probleem. Van de 43.000 bestelde beademingsapparaten levert Philips er nog maar 12.300 aan de Amerikanen. ‘Ze hebben waarschijnlijk te veel besteld en zich dat pas later gerealiseerd’, aldus ceo Frits van Houten in tv-programma Buitenhof. Het kost de Nederlanders honderden miljoenen aan omzet. Philips probeert de apparaten nu te slijten aan landen in Afrika die een inkoopcollectief vormen.
4. Epic verliest weer rechtszaak van Apple
Het is gamebedrijf Epic weer niet gelukt om Apple te dwingen om het populaire spel Fortnite weer in de App Store op te nemen. Apple verwijderde het spel uit haar digitale winkel nadat Epic een nieuw betaalsysteem voor mobiele spelers had toegevoegd. Met het nieuwe systeem poogde Epic de verplichte afdrachten aan de techgigant te omzeilen. Volgens Epic misbruikt Apple zijn macht. Een federale rechter in Oakland gaat niet mee in het verhaal van de spelletjesmaker. Het is de tweede keer in deze kwestie dat Epic bakzeil haalt in de rechtbank.
5. Komende winter veel vaste medewerkers ontslagen
Uitkeringsinstantie UWV verwacht ‘een gure winter‘ op de arbeidsmarkt. In de afgelopen maanden werden voornamelijk mensen met tijdelijke of flexcontracten werkloos, maar het UWV ziet dat steeds meer vaste medewerkers bij reorganisaties sneuvelen. Het Centraal Planbureau denkt dat de werkloosheid volgend jaar oploopt naar bijna 6 procent. Het UWV verwacht dat door het grootschalige thuiswerken ook ondersteunende functies op hoofdkantoren verdwijnen, zoals HR-medewerkers of administratief personeel.
6. Must read: ‘Milieu redden’ niet per se beste motivator
Scharen medewerkers zich sneller achter een doel wanneer je er een sociale motivatie of economische motivatie geeft? Dat onderzochten twee Amerikaanse onderzoekers die op Harvard Business Review een tipje van de sluier oplichten. Medewerkers werd gevraagd om de inkoop van kantoorartikelen onderling af te stemmen zodat er minder besteld hoeft te worden. De ene groep kreeg als reden ‘verminderen van de ecologische voetafdruk ‘, de tweede groep kreeg als reden ‘verminderen van kosten’ en de derde groep kreeg ‘verminderen van kosten en de ecologische voetafdruk’. De tweede groep, verminderen van kosten, paste zijn gedrag het meest aan. Volgens de onderzoekers kan dit ermee te maken hebben dat dit doel als oprecht werd beschouwd.
7. Koffieautomaat: Thuiswerker ziet verwarmingskosten met bijna 10 procent stijgen
Mensen die thuiswerken, en niet iedere dag warme truiendag houden, hebben vaker de verwarming aan. Volgens vergelijksite Independer.nl zal een huishouden in de periode oktober-april gemiddeld 73 tot 155 euro meer kwijt zijn aan gas dan in een normaal jaar. Normaliter is er piekbelasting in de ochtend en avond. Doordat mensen de kachel de hele dag aanlaten is er alleen piekbelasting in de ochtend, maar doordat de kachel langer aanstaat wordt er zo’n 9,3 procent meer gas verbruikt. Energiedienstverlener Kostenservice.nl denkt zelfs dat de energierekening met enkele honderden euro’s per jaar kan oplopen.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.