1. DSM-Firmenich vreest winstdaling en grijpt in bij vitamine-activiteiten
Het net gefuseerde DSM-Firmenich vreest dat zijn brutowinst (ebitda) dit jaar fors lager uitvalt dan vorig jaar door de verslechterde vitaminemarkt. Vorig jaar werd een brutowinst geboekt van 2,3 miljard euro, dit jaar zal dat 1,8 tot 1,9 miljard zijn. DSM-Firmenich wil minder afhankelijk zijn van inkomsten uit vitamine-activiteiten en kondigt daarom een reorganisatie van deze bedrijfstak aan.
2. Ceo Eva Gouwens vertrekt bij Fairphone
Eva Gouwens stopt vanaf 1 september als ceo bij Fairphone. Gouwens schrijft op LinkedIn: ‘In de woorden van Jacinda Ardern: ‘Ik weet wat deze baan kost, en ik weet dat ik niet meer genoeg in de tank heb om het recht te doen. Zo simpel is het.’ Gouwens leidt het bedrijf sinds 2018. Ze nam toen het stokje over van medeoprichter Bas van Abel. De zoektocht naar de opvolger van Gouwens loopt nog.
Lees ook: Eva Gouwens haalde 49 miljoen op met Fairphone: ‘Ethische keuzes en succes kunnen samengaan’
3. Bedrijven die weinig stroom gebruiken, kunnen hun recht erop kwijtraken
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil meer ruimte op het stroomnet creëren door netbeheerders met flexibele contracten te laten werken. Zo mag er voortaan met bedrijven afgesproken worden dat stroom niet altijd volledig beschikbaar is, maar bijvoorbeeld alleen tijdens daluren. Bedrijven die langere tijd geen stroom gebruiken tijdens een dagdeel kunnen hun energieaansluiting voor dat deel van de dag kwijtraken. ACM-bestuurder Manon Leijten noemt deze stap ‘belangrijk voor de energietransitie’, schrijft de NOS.
4. Strukton verliest smaadzaak tegen ex Gerard Sanderink
Bouwbedrijf Strukton is door de rechter op de vingers getikt in een smaadzaak die werd aangespannen door Brigitte van Egten, de ex-partner van ondernemer Gerard Sanderink. Van Egten werd op de site van het bouwbedrijf en in ongeveer vijfduizend mails onder meer beschuldigd van grootschalige fraude, drugshandel en het in gang zetten van een FIOD-inval bij Strukton.
Oud-bestuurders Aike Schoots (Strukton) en Henny Luijrink (oud-Centric) hielpen oprichter Gerard Sanderink bij de verzending van de mails en grepen bewust niet in, oordeelt de rechter. Naast dat Strukton een schadeclaim kan verwachten, moet het bedrijf vier weken lang een rectificatie op de website tonen.
5. Nederlandse bedrijven gaan gemiddeld minder failliet dan in de rest van de EU
Het aantal faillissementen van Nederlandse bedrijven ligt vijftig procent lager dan in het eerste kwartaal in 2015. Andere landen in de Europese Unie zien het aantal juist gelijk blijven. Dat meldt het CBS op basis van cijfers van Eurostat.
Het aantal bedrijven dat de deuren sloot nam in Nederland juist sneller toe dan in de rest van de EU. De verschillen tussen de landen komen voornamelijk door de verschillende maatregelen die de landen namen tijdens de coronacrisis.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ‘Het is tijd om bankbiljetten in een digitaal jasje te hijsen’, zegt DNB-directeur Van Dijk
De Europese Commissie (EC) wil een digitale variant van de euro invoeren. NRC spreekt uitgebreid met Inge van Dijk, de directeur Betalen en Marktinfrastructuur van De Nederlandsche Bank (DNB) over de totstandkoming van deze digitale euro, hoe ermee betalen straks werkt en de zorgen rond de privacy van consumenten.
Transacties met de digitale euro lopen via commerciële banken, er wordt geen rekening geopend bij de centrale bank. ‘Het enige wat wij als centrale banken doen, is de betalingen faciliteren. Zo is de privacy gewaarborgd. Iedereen denkt altijd: ja maar, dan kan de overheid alles van mij zien. Maar dat willen we helemaal niet’, legt Van Dijk uit.
7. Bij de koffieautomaat: minder geld beschikbaar bij nieuwe STAP-ronde
Het STAP-budget, de 1.000 euro tegemoetkoming in de studiekosten, kan maandag weer aangevraagd worden. Er is wel een stuk minder geld te verdelen dan bij eerdere aanvraagrondes. ‘Normaal gesproken zit er elke ronde 34 miljoen euro in de pot’, zegt een woordvoerder van uitvoeringsinstantie UWV tegen NU.nl. ‘Maar deze ronde is dat bewust teruggeschroefd naar 20 miljoen euro.’ Vanwege bezuinigingen wordt het STAP-budget vanaf volgend jaar geschrapt.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates