1. Willie wortel-gehalte Nederland daalt opnieuw
Waar andere landen in het coronajaar heel inventief bleken, daalde het aantal octrooiaanvragen uit Nederland met 8,2 procent tot 6.375, het tweede jaar op rij met een daling. In Europa staat Nederland na Duitsland en Frankrijk wel nog altijd op plek drie qua aantal aanvragen. Philips is recordaanvrager, maar ook NXP, Lumileds, ASML en Signify scoren goed. Zo vroeg NXP afgelopen jaar patenten aan voor twee radarsystemen in personenauto’s om tegenliggers, voetgangers en obstakels eerder en beter in beeld te krijgen. Lampenfabrikant Signify vroeg onder meer een octrooi aan voor uv-licht dat desinfecteert. AkzoNobel vroeg 24 octrooien aan in 2020, onder meer voor een manier om van plantenresten een ingrediënt te maken voor verf.
2. Nieuw miljardenschandaal Duitse Greensill Bank
Na de affaire Wirecard heeft Duitsland met Greensill een nieuw miljardenschandaal. De Duitse financiële toezichthouder BaFin heeft maandag faillissement aangevraagd van het Duitse onderdeel Greensill Bank. Een redding is niet meer mogelijk. De bank uit Bremen lokte klanten online via websites als Weltsparen en Zinspilot met verhoudingsgewijs hoge rentetarieven. Het geld is gebruikt om transacties van de Brits-Australische moedermaatschappij Greensill Capital af te dekken. Ongeveer vijftig Duitse gemeenten, steden en deelstaten hadden uit zuinigheid miljoenen gestald bij Greensill. Mogelijk een half miljard euro aan Duits belastinggeld is daarmee verdwenen.
3. Booking.com’s Steve Sonne stapt op vanwege tweets
Steve Sonne, topmanager bij Booking Holdings, is dinsdag opgestapt nadat er onder het personeel van de Amerikaans-Nederlandse hotelsite onrust was ontstaan vanwege tweets die hij had verstuurd. Sonne nam de beslissing om Booking te verlaten ‘om verdere afleiding voor het bedrijf en de werknemers te verminderen’, meldt een woordvoerder van het bedrijf. Vorige week bleek dat Sonne op zijn persoonlijke Twitter-account (twintig volgers) onder meer berichten van Trump-aanhangers en alt-right nieuwssites had gedeeld. Enkele maanden geleden deed de ondernemingsraad van Booking.com in Nederland al zijn beklag over Sonne.
4. Bijna 90 procent minder reizigers op Schiphol
Ruim een half miljoen mensen reisden vorige maand van, naar of via luchthaven Schiphol. Dat zijn er bijna 90 procent minder dan een jaar eerder, toen het coronavirus zich nog tot China beperkte. Het aantal vluchten lag vorige maand 70 procent lager dan een jaar eerder, meldt de luchthaven dinsdag. Van de meer dan 500.000 reizigers die in februari op Schiphol waren, hadden zo’n 290.000 passagiers alleen een overstap op de luchthaven. ‘Het gaat bij de overstappers om 145.000 unieke reizigers, die in de internationale telwijze tweemaal worden meegenomen: bij aankomst en vertrek’, verduidelijkt Schiphol.
5. Meer web- dan pinpasbetalingen
Ook in februari hebben consumenten meer online afgerekend dan met de pinpas, blijkt dinsdag uit gegevens van verwerker van online betalingen iDEAL. In januari gebeurde het voor het eerst dat er meer geld langs de digitale kassa ging dan langs de normale. Oorzaak is uiteraard de aanhoudende lockdown, waardoor veel winkels zeer beperkt open zijn en restaurants en cafés dicht zijn. Vorige maand verwerkte iDEAL voor in totaal 7,53 miljard euro aan webbetalingen. Met de pinpas is in dezelfde maand voor 7,17 miljard euro afgerekend.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must listen: Hoe neutraal is de CPB-doorrekening?
Het is altijd een belangrijk moment in de campagne: de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau. Het CPB geeft antwoord op de vraag hoeveel partijen over hebben voor de zorg, onderwijs, defensie en lastenverlichting. En hoeveel dat op korte en lange termijn kost of oplevert. Een uiterst Hollandse traditie. Maar er zitten ook veel beperkingen aan wat doorgerekend kan worden. Hoe neutraal en up-to-date is het doorrekeningsmodel? NRC ging in een podcast op onderzoek uit.
7. Zoom-topic: Twee Ierse dertigers met Stripe Adyen voorbij
Nooit eerder was een Silicon Valley start-up al voor de beursgang zoveel waard. De Amerikaanse internetkassa Stripe, opgericht door twee Ierse broers, is vastberaden de Nederlandse beurslieveling Adyen te verslaan. In hun tienerjaren werden ze miljonair. Als twintigers kregen ze het predicaat van ’s werelds jongste selfmade miljardairs. Nu zijn de Ierse broers Patrick en John Collison respectievelijk 32 en 30 jaar oud en het geld blijft binnenklotsen. Sinds zondag wordt hun internetkassa Stripe op 95 miljard dollar (80 miljard euro) gewaardeerd. Dat is aanzienlijk meer dan de Nederlandse oogappel en concurrent Adyen. Maar ook meer dan Facebook voordat het naar de beurs ging. Het doel van Stripe is niets minder dan de ‘economische infrastructuur van het internet’ te bouwen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates