1. Wellicht redding Intertoys door franchisenemers
De verzamelde franchisenemers van Intertoys willen de speelgoedketen overnemen en een doorstart maken. Er zijn in totaal 386 Intertoys-filialen in Nederland, waarvan 100 franchisenemers. Zij vallen buiten het vorige week donderdag uitgesproken faillissement en willen 120 tot 130 van de overige filialen overkopen. De curatoren van Intertoys hebben de voorlopige deadline voor biedingen op de failliete keten naar verluidt op zondagmiddag gezet. Wellicht wordt binnen enkele dagen al bekend of er een doorstart komt, en hoeveel van de 3000 banen daarbij gespaard kunnen blijven. Beide curatoren laten weten dat er naast de franchisenemers nog drie geïnteresseerde partijen zijn.
2. Nederlandse economie behoudt hoogste kredietstatus
Kredietbeoordelaar Moody’s blijft overtuigd van de kredietwaardigheid van Nederland en verandert niets aan de AAA-status. De kredietbeoordelaar stelt dat Nederland een diverse en concurrerende economie heeft, met solide overheidsfinanciën en een bescheiden en teruglopende staatsschuld. Hierdoor staat de Nederlandse economie er goed voor. Wel waarschuwt Moody’s voor risico’s zoals de Brexit en wereldwijde handelsspanningen. Ook de hoge schuldenniveaus bij huishoudens mag een risico heten. In 2017 bedroegen de private schulden in Nederland 252 procent van het bruto binnenlands product (bbp), wat ver boven de vastgestelde 133 procent-norm van de Europese Commissie ligt.
3. Nieuwe CFO en directeur journalistiek voor Talpa
Jet Roos wordt de nieuwe CFO van Talpa Network. Op 18 maart treedt zij toe tot de Raad van Bestuur van het mediatech bedrijf dat John de Mol ruim een jaar geleden lanceerde. Roos komt over van e-commerce bedrijf eBay, waar zij behalve CFO van eBay Classifieds Group Benelux tijdelijk ook acting CEO van dit onderdeel was. Verder stapt hoofdredacteur en mediadirecteur van het ANP, Marcel van Lingen, over naar Talpa Network. Hij is per 1 april benoemd tot directeur journalistiek van Talpa Network. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de journalistieke content.
4. Record aan winst, omzet en banen voor VDL
De cao-onderhandelingen in de metaalsector hebben onnodig lang geduurd, waardoor werkgevers op onzinnige onkosten zijn gejaagd. Dat zegt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep tijdens de presentatie van de jaarcijfers over recordjaar 2018. VDL boekte vorig jaar records aan omzet en winst. Ook het aantal banen van de Eindhovense bedrijvengroep groeide naar bijna 17.000. Met een omzet van 6 miljard euro is het een van de grootste werkgevers binnen de metalektro. Toch keek van der Leegte een beetje zorgelijk. Onder meer omdat werknemers in de metaalsector over tweeënhalf jaar namelijk een loonsverhoging krijgen van ruim 8 procent. De topman van het familiebedrijf vraagt zich af of de Nederlandse industrie de hoge lonen op de lange termijn kan dragen.
5. Ebusco haalt JSF-team bij Fokker weg
Fabrikant Ebusco werkt aan het prototype van wat een nieuwe generatie bussen voor het openbaar vervoer moet worden. Elektrische stads- en streekbussen die niet langer van staal of aluminium zijn gemaakt, maar van carbon en composietmaterialen. ‘Onze nieuwe bus wordt een game changer’, zegt directeur Peter Bijvelds. De Brabantse ondernemer slaagde erin een reeks van de beste specialisten die er in Nederland zijn voor zich te winnen. Twee kopstukken zijn Harm Keunen, de technische voorman bij Fokker en nu in dezelfde functie bij Ebusco, en Tjaard Sijpkes, die bij Fokker onder meer leiding gaf aan het Joint Strike Fighter (JSF)-project.
6. Must-read: Loterijbaas Poelmann dirigeerde geld naar Feyenoord
Postcode Loterij-baas, Feyenoord-fan en indirect mede-eigenaar van de voetbalclub Boudewijn Poelmann orchestreerde voor Feijenoord de sponsordeal met Qurrent. Merkwaardig, aangezien het groene energiebedrijf Qurrent al jaren verlies draait. Follow the Money ontdekte waar het geld voor Feijenoord vandaan kwam. In totaal vloeide 20 miljoen euro via de stichting Doen, dat haar geld ontvangt van de Postcode Loterij, naar de Rotterdamse club. De stichting Doen was tot voor kort namelijk voor de volle 100 procent aandeelhouder van shirtsponsor Qurrent. Lees hier meer.
7. Koffieautomaat: Nike
De ’ontploffende’ Nike-schoen van basketballer Zion Williamson is een nachtmerrie voor Nike. Het bedrijf verloor afgelopen vrijdag liefst 1,12 miljard dollar aan beurswaarde.
Nike is in damage-control mode after emerging basketball star Zion Williamson was injured when his sneaker split during a game https://t.co/YQuKZfkaSE via the @ReutersTV ICYMI playlist pic.twitter.com/G18t8HcKoT
— Reuters (@Reuters) February 24, 2019
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.