Plus: Rotterdamse haven strijdt voor eigen belastingkorting, HSBC grootste bank Europa en het gesoebat rond de aandelenemissie van Delta Lloyd is voorbij.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Waarschijnlijk koper voor Perry Sport en Aktiesport
Het Britse retailbedrijf JD Sports Fashion voert exclusieve gesprekken over de overname van de meeste winkels van Perry Sport en Aktiesport. Tegen het FD zegt de curator van de failliete sportwinkels te verwachten binnen 'enkele dagen' een overeenstemming te hebben. Alleen enkele slechtlopende winkels van de ter ziele gegane winkels zullen niet worden overgenomen.
Het moeder bedrijf van Perry Sport en Aktiesport, USG, ging eind vorige maand over de kop. Met de overname die ophanden is gaan er 58 winkels van Perry Sport en 131 vestigingen van Aktiesport naar de Britten, samen met de bijbehorende webshops.
2. Canon opent aanval op Philips
Met de overname van de medische tak van Toshiba opent het Japanse technologieconcern Canon de aanval op Philips. De overname kost het door boekhoudschandalen geplaagde bedrijf 5,3 miljard euro. De overname hing in de lucht, tot frustratie van Fujifilm sprak Toshiba uitsluitend met Canon.
De overname hevelt onder meer de bouw van mri-scanners over naar Canon. In de wereld van de geavanceerde medische apparatuur strijden nu Philips, General Electronic en Siemens om de macht.
3. Rotterdamse haven strijdt voor eigen belastingkorting
De haven van Rotterdam vecht voor de eigen belastingvoordelen door tegen een besluit van de Europese Commissie in beroep te gaan. Door die verandering moet het bedrijf vennootschapsbelasting gaan betalen, iets dat de haven nu niet hoeft. Dat belastingvoordeel is aangemerkt als staatssteun, en dat mag niet. Helemaal eens zegt de haven van Rotterdam, prima om de belasting te gaan betalen, als de Europese concurrenten hun belastingvoordelen ook op moeten geven. De concurrentie krijgt op andere manieren staatssteun, zo betaalt de Belgische staat voor de infrastructuur van de Antwerpse haven en stapt de Duitse overheid in bij verliezen van de Hamburgse waterpoort.
4. Google verkoopt robot-dochter Boston Dynamics
Google moederbedrijf Alphabet verwacht niet binnen enkele jaren een rendabele robot op de markt te kunnen brengen. Daarom stoot het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics af. Zo meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Het bedrijf werd in 2013 overgenomen door Google. Ondanks klanten als het Pentagon bleek de overname toch niet voor de lange termijn.
5. Lage olieprijs positief maar bescheiden effect op economie NL
Als de olieprijs zo laagt blijft dan heeft de Nederlandse economie daar drie jaar lang een beetje voordeel van, zo blijkt uit een doorrekening van De Nederlandse Bank. Het bruto binnenlands product heeft een wel heel kleine plus van 0,2 procent. Sinds juni 2014 daalde de prijs van een van Brent-olie van 114 dollar per stuk naar 40 dollar.
6. HSBC grootste bank Europa
De Britse bank HSBC is met 2.487 miljard euro voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot de grootste bank van Europa gemeten naar balanstotaal. Het Franse BNP Paribas zit de Brit met 2.392 miljard euro op de hielen. De Franse banken zijn sowieso opvallend groot. De top10 telt vier Franse banken, vier Britse, een Duitse (Deutsche Bank) en een Spaanse bank (Banco Santander). Eerste Nederlander is ING, die plaats 11 bezet met een balanstotaal van 1.053 miljard euro. Rabobank bekleedt met 681 miljard op de balans plaats 18, gevolgd door ABN Amro met 438 miljard (plaats 23). Ter vergelijking: het Bruto Nationaal Product van Nederland bedraagt 866 miljard euro.
7. Gesoebat aandelenemissie Delta Lloyd voorbij
Verzekeraar Delta Lloyd mag ter waarde van 650 miljoen euro extra aandelen uitgeven dankzij een besluit op de buitengewone aandeelhoudersvergadering. Met de uitspraak is een einde gekomen aan getouwtrek tussen verschillende aandeelhouders enerzijds en het besuur van Delta Lloyd anderzijds. De verzekeraar wil het geld gebruiken om de kapitaalbuffers te verstereken met het blik op strengere Europese regels. Verschillende aandeelhouders vinden dat het bedrijf veel te voorzichtig reageert.
8. Manager van de dag: Donald Trump
Een mogelijk presidentschap voor Amerikaanse zakenman Donald Trump is één van de grootste bedreigingen voor de wereldeconomie volgens het onderzoeksbureau van The Economist. De koploper van de Republikeinse partij is een dergelijk grote bedreiging wegens zijn vijandige houdig tegen vrije handel, beledigingen aan het adres van de Chinezen en het Midden Oosten.
Ondanks de waarschuwing hoeven we ons over de kansen van Trump niet al teveel zorgen te maken. In het Global Risk Forecast zegt het bureau niet te verwachten dat de zakenman kan winnen van zijn meest waarschijnlijke Democratische tegenstander, Hillary Clinton.
9. Getal van de dag: 49 procent
Bijna de helft van Nederland kocht in het afgelopen jaar nog minimaal één product bij de failliete warenketen V&D. Van de 49 procent van Nederland die nog spullen kocht bij de Vroom en Dreesman kocht bijna iedereenin de fysieke winkels. Zo blijkt uit onderzoek van peilingbureau Motivaction. De V&D zijn dood is de Blokker zijn brood, dat bedrijf profiteert het meeste van het ontstane gat op de markt. Voor huishoudartikelen zegt 67 procent nu naar de Blokker te gaan. Ook de Mediamarkt en de Hema mogen volgens de onderzoekers een forse stijging van de bezoekersaantallen verwachten.
10. Koffieautomaat: VR-winkelen
De Chinese webshop-gigant Alibaba start een eigen VR-tak met de start van onderzoekslab GnomeMagic Lab. Het bedrijf van miljardair Jack Ma flirt al langer met de mogelijkheden van Virtueel winkelen, maar gaat met de overname officieel van start. Alibaba wil het mogelijk maken om vanuit huis te winkelen in – bijvoorbeeld – New York’s Fifth Avenue. Slecht nieuws voor de kostverdieners, het geld dat in de virtuele wereld wordt uitgegeven gaat ook in de echte wereld gewoon van de bankrekening of creditcard af.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.