1. ‘Energieprijzen zorgen voor grote economische klap’
De scherp gestegen gas- en elektriciteitsprijzen gaan Nederland een economische klap opleveren waarvan het land nog onvoldoende doordrongen is, vrezen energie-experts en budgetinstituut Nibud. ‘De gasprijs ligt in Nederland bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde in Europa. Alleen in Zweden betalen consumenten meer’, zegt Koen Kuijper van energievergelijk.nl tegen het FD. ‘Er is veel te weinig bewustzijn over de hoge energieprijzen.’
Ook het Nibud maakt zich grote zorgen. ‘Een op de drie huishoudens moet iets doen aan het uitgavenpatroon’, zegt een woordvoerder. ‘ Een gezin met een verbruik van 3.000 kilowattuur stroom en 1000 kubieke meter gas, grofweg een gemiddeld gezin, betaalt nu zo’n 5.100 euro op jaarbasis. Dat is 3.900 euro meer dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van energievergelijk.nl.
2. Bestelknop-uitspraak grote gevolgen voor webshops
Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor Bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van Bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel, hoefde die van de rechter daarom niet te betalen.
In de zaak gaat het om iemand die voor zo’n 200 euro spullen had besteld, maar ze nooit geleverd had gekregen. Bol.com wilde toch geld zien en liet de zaak voor de rechter komen. Maar die heeft de vordering afgewezen en de koopovereenkomst nietig verklaard. Bol.com zou namelijk niet voldoende duidelijk hebben gemaakt dat met het klikken op de bestelknop een betalingsverplichting werd aangegaan. Bol.com heeft zijn bestelknop inmiddels aangepast naar ‘bestellen en betalen’ in plaats van ‘bestelling afronden’.
3. GITP: Een op vier werknemers wil andere baan
Liefst een op de vier werknemers wil binnen nu en twee jaar een andere baan. Een salarisverhoging, een leaseauto of de nieuwste telefoon zorgen er niet voor dat ze bij hun huidige baas blijven. ‘Veel bedrijven hebben geen idee wat hun mensen beweegt’, zegt Else Slegers, ceo van GITP.
Op dit moment kost het bedrijven zes tot acht maanden om een nieuwe werknemer te vinden, blijkt uit recent onderzoek van GITP. Daarom is het voor bedrijven van groot belang het bestaande personeel binnenboord te houden. Volgens haar zijn werknemers vooral op zoek naar waardering. Ze willen ’gezien worden’. Verder vinden ze het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van henzelf en hun team. Autonomie, zelf kunnen bepalen waar en wanneer je werkt, wordt ook vaak als reden genoemd om te blijven – of juist te vertrekken.
4. BP zet in op snellaadnetwerk
Snellaadnetwerk FastNed krijgt er een concurrent bij. Olie- en gasbedrijf BP breidt zijn netwerk met snelladers drastisch uit. Op korte termijn gaat het van 66 naar ruim 1.600 oplaadpunten, een kleine 400 meer dan FastNed er nu heeft. Nu consumenten vaker voor elektrisch rijden kiezen, worden die stations snel winstgevender dan de benzinestations.
Directeur Nederland Karen de Lathouder van BP noemt het ‘een goede stap in de energietransitie’. Tegelijkertijd gaat het haar niet snel genoeg. ‘Tankstations zien er straks heel anders uit, met veel meer zware snelladers, met meer aanbod aan biobrandstoffen, waterstof misschien. En meer diensten. Zoals je boodschappen ophalen. Elektrisch laden vergt altijd even, er is dan meer tijd voor klanten’, zegt de 44-jarige topvrouw van de op Shell na grootste olieraffinaderij van Europa in De Telegraaf.
5. Gemeenten binden strijd aan met pandjesbazen
Ruim een derde van de gemeenten bindt de strijd aan met vastgoedbeleggers. Zeker 127 nieuwe gemeentebesturen hebben plannen om pandjesbazen op achterstand te zetten, om onder meer starters een beter positie te geven op de woningmarkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de invoering van de zelfbewoningsplicht of opkoopbescherming. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws.
De redactie bekeek daarvoor tientallen pas gesloten coalitieakkoorden, enkele maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. Veel gehanteerde methoden om pandjesbazen op achterstand te zetten zijn de zelfbewoningsplicht (mensen die een nieuwbouwhuis kopen mogen de woning een aantal jaar niet verhuren) en opkoopbescherming (in sommige wijken mogen beleggers niet kopen).
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Waarom Ryanair wél winst maakt
De pandemie en de personeelstekorten op luchthavens hebben ook de Europese prijsvechters hard geraakt. Er is niettemin één onbetwiste winnaar: Ryanair. De Ierse budgetmaatschappij is de eerste die weer winst boekt, blijkt uit de kwartaalresultaten van EasyJet, Wizz Air en Ryanair.
Zijn agressieve manier van optreden maakt Michael O’Leary zeker niet de meest geliefde ondernemer in de sector. De ceo van Ryanair schuwt de harde confrontatie niet als het gaat om staatssteun aan noodlijdende concurrenten. Maar feit is wel dat zijn luchtvaartmaatschappij de zaken snel weer op orde heeft. En dat zonder hulp van de overheid. Het FD noemt vier redenen voor zijn succes.
7. Bij de koffieautomaat: Dit crypto-broekie is 24 miljard waard
Hij is net dertig, veganist, woont op de Bahama’s, is MIT-geschoold en bezit naar verluidt 24 miljard (!) dollar. Samuel Bankman-Fried (geboren op 6 maart 1992, foto boven) maakte fortuin als oprichter en ceo van FTX, een cryptocurrency-beurs, waar sinds februari van dit jaar per dag gemiddeld 10 miljard dollar wordt verhandeld.
Bankman-Fried is de zoon van Barbara Fried en Joseph Bankman, beiden professoren aan de Stanford Law School. Hij woonde op jonge leeftijd het VS Mathcamp bij, een zomerprogramma voor wiskundig getalenteerde middelbare scholieren en heeft net besloten ‘minimaal 100 miljoen’ te willen doneren om ervoor te zorgen dat de VS in 2024 opnieuw een Democratische president krijgt. ‘Eén miljard is het zachte plafond’, zegt hij in een podcast.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates