Plus: Vivat wil zeggenschap wijzigen, Wehkamp opent nieuw dc en Susan Duinhoven wordt topvrouw Sanoma.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Volkswagen-topman Winterkorn stapt op
Het schandaal bij Volkswagen heeft topman Martin Winterkorn de kop gekost. donderdagmidddag maakte hij bekend af te treden naar aanleiding van de manipulatie van emissiewaarden bij dieselauto's. De Raad van Commissarissen benadrukte in een verklaring dat Winterkorn niets wist van de emissiewaardenfraude. Vrijdag komt de Raad bijeen om een opvolger voor Winterkorn aan te wijzen. Eergisteren was Winterkorn in een videostatement nog stellig over zijn aanblijven. Intussen rijst de vraag of softwaremanipulatie om emissietesten om de tuin te leiden niet bij meer autofabrikanten gaande is, aangezien fabrieksopgaven en praktijkverbruik tegenwoordig behoorlijk ver uiteenlopen. De onafhankelijke Europese brancheorganisatie voor de autoindustrie ACEA zegt geen aanwijzingen te hebben dat softwaremanipulatie zoals VW die toepaste, op grotere schaal voorkomt. Lees meer over Volkswagen en Winterkorn:
-
Opvolging van VW-ceo Winterkorn is zo eenvoudig niet
-
Volkswagen wil marge opkrikken door te snoeien in aanbod
2. Claims dreigen voor ABN Amro wegens 'dividendstrippen'
ABN Amro hangt voor 150 miljoen euro aan claims boven het hoofd als gevolg van langlopende zaken die de Duitse en Zwitserse belastingdiensten voeren tegen diverse banken die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan het omstreden ’dividendstrippen’. Volgens ABN Amro gaat het om ’discussies met de belastingautoriteiten in Zwitserland en Duitsland, die hun oorsprong vinden in de periode ’voordat ABN Amro de controle verkreeg over Fortis Bank Nederland’, schrijft de bank in een recent uitgegeven prospectus van een obligatie, meldt De Telegraaf. Dividendstrippen kon via een maas in de belastingwet in onder meer Duitsland en Zwitserland. In de constructie van Fortis leenden beleggers, vaak hedgefondsen, in ruil voor een kleine vergoeding hun aandelen aan de bank. Deze aandelen werden vlak voor de dividenddatum verkocht aan een derde partij, maar pas later geleverd. Vervolgens vroegen zowel de uitlener als de koper van de aandelen dividendbelasting terug, terwijl dit slechts één keer werd ingehouden. De betrokken bank verdeelde uiteindelijk de opbrengst van de dubbele aftrek met de twee klanten, aldus De Telegraaf.
3. Vivat wil bestuur en zeggenschap wijzigen
Vivat Verzekeringen wil sleutelen aan bestuur en zeggenschap over de onderneming, schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in antwoorden op Kamervragen over de verzekeraar, voorheen Reaal, die sinds kort in handen is van het Chinese bedrijf Anbang. Wat er precies gaat veranderen in de governance, blijkt niet uit de brief van de minister, meldt het FD. Onlangs vertrok topman Gerard van Olphen tot veler verbazing plotseling, terwijl hij nog maar net benoemd was als topman. Vermoed wordt dat Van Olphen is botsing is gekomen met de nieuwe Chinese eigenaren over de bestuurscultuur. Van Olphen leidde SNS Reaal na de nationalisatie in 2013. De Staat verkocht Reaal twee maanden geleden aan Anbang onder een nieuwe naam.
4. Koning opent nieuw Wehkamp-dc
Wehkamp heeft woensdag een nieuw distributiecentrum in Zwolle in gebruik genomen. Koning Willem-Alexander verrichtte de officiële opening, meldt Nu.nl. Volgens Wehkamp, dat zich heeft omgevormd tot internetwinkel, is de nieuwe aanwinst het grootste geautomatiseerde e-commerce distributiecentrum ter wereld met een oppervlakte van 53.000 vierkante meter.
5. Susan Duinhoven nieuwe topvrouw Sanoma
Ze zat al in het bestuur van Sanoma sinds april dit jaar en was daarvoor twee jaar ceo van Wegener, maar nu schuift ze door naar de hoogste post: Susan Duinhoven wordt per 1 oktober de nieuwe topvrouw van het Finse mediaconcern nadat ceo Harri-Pekka Kaukonen afgelopen vrijdag onverwachts zijn vertrek aankondigde. MT sprak vorig jaar met Duinhoven vanwege haar nominatie voor Innovator of the Year. Lees hier het interview:
6. Altice neemt pauze na overnamereeks
Altice zal na de afronding van de overname van Cablevision een pauze in zijn overnamereeks inlassen, zegt ceo Dexter Goei tegen Bloomberg. Goei wil het een paart maanden of zelfs jaren wat rustiger aan doen aan het overnamefront. Maar voorzitter Patrick Drahi toonde zich vlak na het bekendworden van de Cablevision-deal van 17 miljard dollar vorige week alweer strijdlustig: hij wil méér kabelaars inlijven.
7. Anheuser-Busch InBev neemt craft brewer over
Anheuser-Busch InBev neemt het Amerikaanse Golden Road Brewing over, zo maakte de Belgische brouwer donderdag bekend zonder financiële details vrij te geven. Golden Road is volgens AB Inbev de grootste ambachtelijke brouwerij in Los Angeles County en verkoopt dit jaar naar verwachting 45.000 vaten, met merken zoals Point the Way en Golden Road Hefeweizen. De overname past in de trend om de aanwezigheid in de snelgroeiende markt voor ambachtelijk bier in de Verenigde Staten te vergroten, schrijft het FD. Kleine Amerikaanse craft brewers zijn de laatste tijd zeer in trek, zowel bij de bierdrinker als bij de grote brouwers.
8. Meer inspraak bij inflatieberekening
Nederland heeft bij het Europese Hof in Luxemburg voor elkaar gekregen dat de EU-lidstaten meer inspraak krijgen als het Europese statistiekbureau Eurostat bepaalde wijzigingen wil doorvoeren bij de berekening van inflatiecijfers.De zaak draait om de manier waarop landen cijfers over de prijs van producten en andere zaken moeten indienen. De Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt die indexcijfers als basis voor zijn monetaire beleid. De Europese Commissie liet de berekening tot dusver volledig over aan Eurostat. De lidstaten moesten Eurostats besluiten opvolgen, maar Nederland maakte daar dus bezwaar tegen.
9. Getal van de dag: 18,4 procent
De verkopen via internet blijven groeien. In de eerste zes maanden van dit jaar werd 18,4 procent méér online geshopt dan in de eerste zes maanden van 2014. Consumenten gaven online 7,96 miljard euro uit aan producten en diensten, ten opzichte van 6,72 miljard euro in de eerste helft van 2014, blijkt uit cijfers van Thuiswinkel.org. Marktonderzoeksbureau GfK verwacht dat de groei van de online bestedingen in de tweede helft van het jaar zal doorzetten waardoor de online-aankopen over heel 2015 uitkomen op ongeveer 16,5 miljard euro gaan uitkomen.
10. Koffieautomaat: Schandaal bezorgt Volkswagen veel airtime
Het schandaal rond de gemanipuleerde emissiesoftware bij dieselauto's en de mogelijke miljardenboete bezorgt Volkswagen behalve kopzorgen ook veel gratis publiciteit: iedereen heeft het erover, er worden tal van reclames herhaald (die toch wel erg leuk waren). En het kon niet uitblijven, zoals zoveel heikele kwesties werd ook dieselgate gelegd over de beroemde bunkerscene uit Der Untergang. Met verrassend goede teksten. Bekijk de parodie hier:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.