1. Na 14 jaar discussie is er voldoende steun voor de nieuwe pensioenwet
Na een jarenlange discussie lijkt de nieuwe pensioenwet er dan toch te komen. Naast de regeringspartijen spreken nu ook PvdA en GroenLinks hun steun uit. Het wetsvoorstel ‘lost de grote problemen van het huidige pensioenstelsel op’, zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. ‘Of: het wordt in ieder geval beter.’
GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug was minder stellig: haar partij is bereid de wet ‘het voordeel van de twijfel’ te geven. Wel willen de partijen dat er drie wijzigingen worden doorgevoerd, zodat meer werkenden een pensioenregeling krijgen. Minister Schouten zei dat ze geen bezwaar heeft tegen deze wijzigingen.
In het nieuwe pensioenstelsel krijgt iedereen een eigen pensioenpot in plaats van dat alles collectief wordt geregeld. Dat moet meer inzicht geven in wat er met ingelegde pensioenpremies gebeurt.
2. EU wil ook bij kleinere bedrijven gelijke beloning man en vrouw stimuleren
Bedrijven in de Europese Unie met meer dan honderd werknemers moeten zorgen voor gelijke beloning van mannen en vrouwen. Het Europees Parlement heeft daar overeenstemming over bereikt. De regels gaan met name over de onderhandelingen over salaris. Zo mogen bedrijven bijvoorbeeld niet meer vragen naar het vorige salaris en moet in de vacaturetekst duidelijk zijn over wat het salaris ongeveer is. Werknemers mogen daarnaast vragen wat collega’s in soortgelijke functies verdienen.
Als de plannen ook formeel goedgekeurd worden in het Europees Parlement zullen de richtlijnen binnen drie jaar worden omgezet in nationale wetgeving.
3. Ministerie openbaart sms- en chatberichten over Sywert-deal
Het ministerie van VWS heeft sms- en chatberichten over de Sywert-deal openbaar gemaakt. In totaal gaat het om honderden pagina’s. Er zijn onder meer berichten te lezen van de toenmalige ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Rijn (Medische Zorg).
‘Deze stukken omvatten 2 procent van de totale verzameling van chatconversaties (circa 230.000 pagina’s)’, aldus het ministerie.
Het ministerie wilde de berichten al eerder vrijmaken op grond van de Wet open overheid. De stukken moesten voor een deel, vaak handmatig, opnieuw worden beoordeeld, vandaar dat het langer duurde.
4. Schiphol-top wijst naar voorgangers voor ontstane chaos
Schiphol gaat voor 100 tot 200 miljoen euro het schip in door de chaos die de vorige directie heeft veroorzaakt. Dat verwacht Ruud Sondag, de nieuwe tijdelijke directeur van Schiphol, schrijft De Telegraaf. Schadeclaims zijn nog niet bij dat bedrag opgenomen.
In zijn eerste publieke optreden geeft Sondag aan dat het beleid van de afgelopen jaren heeft geleid tot de chaos die hij nu moet oplossen. ‘Ik was een beetje verbaasd over wat ik gezien heb qua arbeidsomstandigheden’, zegt hij over de werkomstandigheden van beveiligers. ‘Daar blijf je toch verantwoordelijk voor. Dat hebben we ruimschoots hersteld qua beloning, roosters en werkruimtes.’
5. Voorzitter raad van commissarissen B&S Group ontslagen
Jan Arie van Barneveld, de onafhankelijke voorzitter van de raad van commissarissen van B&S Group, is donderdag tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering ontslagen. Kitty Koelemeijer, de andere onafhankelijke commissaris, kondigde daarop haar vertrek aan.
Aanleiding van het ontslag is een hoogopgelopen ‘meningsverschil’ met oprichter en meerderheidsaandeelhouder Willem Blijdorp. De miljardair deed eerder dit jaar een poging B&S weer volledig in handen te krijgen en stuitte daarbij op weerstand van de toezichthouders.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Jumbo-grondlegger Karel van Eerd keek altijd naar wat de klant wilde
Karel van Eerd, grondlegger van Jumbo Supermarkten, is op 84-jarige overleden. Hij leed al enige tijd aan kanker. ‘Karel, ons pa, was voor ons een fantastische man en vader, een echte familieman’, schrijft de familie Van Eerd in een persbericht. ‘We gaan hem enorm missen. Niet alleen binnen de familie, maar ook binnen ons familiebedrijf. Hij heeft gezorgd voor het ijzersterke fundament van Jumbo.’
Het FD kijkt terug hoe het Van Eerd lukte de supermarkt zo groot te maken. Zo vroeg hij ooit op een feestje aan miljonairs hoe ze hun vermogen hadden vergaard. ‘Ze antwoordden: wij hebben altijd gedaan wat de klant van ons wilde. Dat heb ik altijd onthouden’, zei hij tegen Pur Sang, het relatiemagazine van zakenbank Van Lanschot.
7. Bij de koffieautomaat: Trump kondigt ‘grote aankondiging’ aan, blijken NFT-ruilkaarten te zijn
De grote aankondiging van Donald Trump blijkt niet meer te zijn dan NFT-ruilkaartjes van zichzelf. Op de kaarten, die 99 dollar kosten, is Trump te zien in een superheldenkostuum met laserogen, in golfoutfit of met zijn duimen omhoog voor een Amerikaanse vlag en het Vrijheidsbeeld.
De aankondiging wordt spottend ontvangen: ‘Net wanneer je dacht dat hij zich niet nog meer kon vernederen, doet hij dit’, schrijft John Kiriakou, CIA-klokkenluider en auteur. En Philip Bump van The Washington Post: ‘Hij is het noorden helemaal kwijt.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates