Plus: Google slaat grote slag in mobiel betalen, Philips brengt lichtdivisie naar de beurs en mogelijk omkoping bij NS.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Vion ziet af van verkoopplannen
De nieuwe directie van vleesconcern Vion ziet af van de eerdere verkoopplannen. In plaats daarvan zet interim-ceo Tom Heidman in op gezondmaking van het bedrijf, omdat er inmiddels weer genoeg geld beschikbaar is, schrijft het FD op basis van bronnen die de situatie bij Vion kennen. De vorige ceo, Michiel Herkemij die vorige maand plotseling vertrok, zette in op verkoop, omdat de banken niet bereid bleken om een reorganisatie te financieren. Heidman wil het wel op eigen kracht proberen.
2. V&D verlaagt lonen toch niet
V&D verlaagt de lonen toch niet. Nadat de rechter maandag de voorgenomen loonsverlaging van 5,8 procent had verboden voor leden van de vakbonden FNV en CNV, heeft de directie van het warenhuis besloten om voorlopig helemaal af te zien van het gevraagde loonoffer. Het bedrijf wil geen onderscheid maken tussen vakbondsleden niet-leden, stelde het dinsdag. V&D is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis.
3. Google slaat slag in mobiel betalen
Een belangrijke stap om contactloos mobiel betalen groot te laten worden: Google heeft een deal gesloten met Verizon Wireless, T-Mobile en AT&T. De telefoons van die aanbieders krijgen Google Wallet standaard als betalings-app. Deze deal is voor Google een belangrijke slag in de strijd met Apple en Samsung om het marktaandeel van de eigen app voor mobiel betalen.
4. Investeerders moeten kiezen: Uber of Lyft
In de Verenigde Staten woedt een keiharde strijd tussen taxi-rebellen Uber en Lyft, en die gaat niet alleen om de klant, maar ook om de investeerder. De aartsrivalen vragen van hun investeerders dat die niet ook bij de concurrent instappen. Investeerders wordt gevraagd om te tekenen voor de belofte dat ze een half tot een heel jaar wegblijven bij de concurrent als ze eenmaal een van de twee hebben gekozen, schrijft de Wall Street Journal. Een dergelijke agressieve benadering is zeldzaam in investeerdersland, schrijft de krant.
5. Philips brengt lichtdivisie naar de beurs
Philips is van plan zijn lichtdivisie naar de beurs te brengen, blijkt uit het jaarverslag over 2014 dat dinsdag is verschenen. Het is voor het eerst dat het concern zich zo duidelijk uitspreekt voor een beursgang van Philips Lighting. Op 26 maart aanstaande brengt Philips meer details naar buiten over de aanstaande afsplitsing van Philips Lighting. Lees meer:
6. DAF bouwt miljoenste truck
Bij DAF rolt vandaag de miljoenste vrachtwagen van de band. Premier Mark Rutte zal de miljoenste DAF feestelijk verwelkomen. DAF begon in 1928 onder leiding van Hub van Doorne als metaalreparatiebedrijf en machinefabriek. Later ging het aanhangwagens maken onder de naam Van Doorne's Aanhangwagen Fabriek, afgekort DAF. Vanaf 1949 ging DAF vrachtwagens bouwen. De personenauto's volgden in 1959, toen de DAF 600 op de AutoRAI werd onthuld. In 1975 verkocht DAF zijn personenwagendivisie aan Volvo en ging verder met alleen vrachtwagens. Tegenwoordig is DAF nummer 2 op de Europese markt, achter Mercedes-Benz.
7. Mogelijk omkoping bij NS
De NS doet onderzoek naar een externe consultant die zich mogelijk heeft laten betalen door treinfabrikant Bombardier in ruil voor vertrouwelijke NS-informatie. Dat meldt RTL Nieuws en een NS-woordvoerder bevestigt. De consultant zou tussen 5.000 en 10.000 euro hebben ontvangen. Hij was betrokken bij de aanschaf van 118 treinen van de zogenoemde Sprinter Nieuwe Generatie, die in 2018 wordt opgeleverd. Met deze deal is 500 miljoen euro gemoeid. Bombardier kreeg de order uiteindelijk niet. Die ging naar het Spaanse CAF. Het contract met de consulent is inmiddels opgeschort en hem is de toegang tot het pand en de computersystemen ontzegd.
8. Sony Pictures heeft nieuwe baas
Sony Pictures heeft Tom Rothman aangesteld als nieuwe baas. Rothman was tot dusver baas van een van Sony's filmlabels. Voorheen was hij 12 jaar lang co-chef van filmstudio Twentieth Century Fox. Rothman, die bekendstaat als iemand die de kosten goed in de gaten houdt en tegelijk talent de ruimte geeft, volgt Amy Pascal op, die wat minder goed op de kosten lette, schrijft The Wall Street Journal.
9. Getal van de dag: 11,9 miljard
De Nederlandse overheid heeft voor 11,9 miljard euro aan Griekenland geleend. Dat komt neer op ruim 700 euro per Nederlander, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De Europese landen samen hebben 195 miljard euro uitgeleend aan de Griekse overheid. De bijdrage van elke Europese lidstaat is bepaald met een verdeelsleutel die is gebaseerd op het bruto binnenlands product. Daardoor is ruim een kwart van de leningen verstrekt door Duitsland, gevolgd door Frankrijk, Italië en Spanje. Nederland is met de 11,9 miljard euro, ofwel 6,1 procent van het totaal, de vijfde verstrekker van Europese leningen aan Griekenland.
10. Koffieautomaat: Dit is het nieuwe briefje van 20 euro
Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, heeft dinsdag het nieuwe bankbiljet van 20 euro ten doop gehouden op het ECB-hoofdkantoor in Frankfurt. Het biljet bevat nieuwe, geavanceerde echtheidskenmerken. Het komt op 25 november dit jaar in roulatie. Bekijk hier het nieuwe briefje van 20 euro:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.