1. VDL stapt van bussen in badkamers
Je komt ‘s ochtends op je werk en je hoort dat je niet langer een stadsbus bouwt, maar badkamers in elkaar sleutelt. Het overkwam de werknemers van bussenfabriek VDL in Heerenveen. De 150 werknemers worden komend jaar omgeschoold in het maken van badkamers, wc’s en andere kant-en-klare woningonderdelen. Het concern gaat daarvoor samenwerken met bouwbedrijf Van Wijnen. De productie van de bussen verhuist naar VDL-locaties in Venlo en Valkenswaard. Hoewel iedereen volgens vakbond FNV even verrast was, zijn ze blij dat er geen banen verloren gaan. Sterker nog: gezien de vraag naar woningen is de kans groot dat er collega’s bijkomen.
2. Goldman Sachs ceo wil medewerkers zsm weer op kantoor
Hoezo het nieuwe normaal? Bij Goldman Sachs zit iedereen straks weer van 9 tot 5 aan het bureau en maakt vijf dagen lang flauwe grappen bij het koffiezet-automaat of in het kopieerhok. CEO David Solomon is het thuiswerken helemaal beu en noemt de huidige manier van werken ‘een afwijking die zo snel mogelijk gecorrigeerd moet worden’. Hij vertelde dit overigens niet tegen zijn medewerkers, maar op een virtuele conferentie van Credit Suisse. De opmerking is opvallend want Solomon – dj in zijn vrije tijd – staat niet bekend als aartsconservatief. Solomon zegt dat mentorschap een kernaspect is van zijn bedrijf en dat dit moeilijk op afstand tot bloei komt.
3. FNV plant mini-staking op Schiphol
Wat doe je als werknemer wanneer een bedrijf financieel op zijn gat ligt? Staken om betere werk- en arbeidsomstandigheden. Althans, dat is het plan van FNV voor de schoonmakers, beveiligers en medewerkers van afhandelingsbedrijven op Schiphol. Weliswaar voor tien minuten, maar het moet gezien worden als ‘een waarschuwing aan de directie’. Het aantal uren zou te hoog zijn en de tarieven te laag. De vakbond zegt reizigers niet te willen hinderen, maarja, welke reizigers?
4. Fastned haalt 150 miljoen op
Niet iedereen was vanaf moment één overtuigd dat het businessmodel zou werken, toch gaat de koers van Fastned de laatste tijd als een raket. Op het Damrak genoteerd voor een tientje, tikt het nu de 92,50 euro aan. De bedrijfstop heeft het momentum gebruikt voor de uitgifte van nieuwe certificaten. Dat heeft 150 miljoen euro in het laatje gebracht. Wat ze met het geld van plan zijn laat zich raden: het internationale laadpalennetwerk stevig uitbreiden (en obligatieleningen aflossen).
5. BAM-topman krijgt 1,2 miljoen mee
De opgestapte topman van bouwbedrijf BAM heeft een prima coronajaar gedraaid. Rob van Wingerden zag bijna 1,2 miljoen euro bijgeschreven worden, zo blijkt uit het jaarverslag. Van Wingerden werkte 32 jaar voor BAM en had zelf nog een periode willen aanblijven, de RvC dacht daar echter anders over. Daardoor moest de 59-jarige voorman na krap zes jaar al vertrekken.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. Must read: Thasunda Brown Duckett derde vrouwelijke ceo van kleur in Fortune 500
‘Waar blijft de CEO van kleur?’, vroeg MT/Sprout-columnist Ralf Knegtmans vorig jaar terecht af. De Amerikaanse Financiële dienstverlener TIAA keert langzaam het tij met de benoeming van Thasunda Brown Duckett als CEO. Ze is daarmee de derde vrouwelijke CEO van kleur… in het 66-jarig bestaan van de Fortune 500(!). Duckett wordt voorgegaan door Xerox-ceo Ursula Burns en Walgreens-ceo Rosalind Brewer. TIAA heeft 1100 miljard dollar aan beheerd vermogen. ‘Ik ben buitengewoon dankbaar voor de mogelijkheid om een bedrijf te leiden dat miljoenen mensen heeft geholpen met pensioen te gaan met ‘genoeg’ vermogen om waardig te leven’, aldus Duckett.
7. Zoom-topic: Bitcoin is leuk, maar kost absurd veel energie
Met een koersexplosie boven de 50.000 dollar en Elon Musk die voor 1,5 miljard aan virtuele munten inslaat, lijkt de bitcoin niet te stoppen. Toch zijn er belangrijke kanttekeningen aan de ‘munt’. Zo kost het bijvoorbeeld krankzinnig veel vermogen om het systeem draaiend te houden. Het ‘delven’ naar nieuwe munten (in feite laat je computers complexe rekensommen oplossen) is steeds lastiger en vraagt nu al meer stroom dan een middelgroot land.
Wim Boonstra, speciaal adviseur bij RaboResearch en hoogleraar economie aan de VU in Amsterdam legt uit: ‘Bitcoin is niet de mooiste of schoonste investering. Er zijn enorme datacentra nodig om bitcoins te delven en te beveiligen. Dat kost net zo veel stroom als het verbruik van Colombia, Israël of Tsjechië. Er zijn modernere vormen van digitale munten, minder energie-intensief. De achterliggende techniek van de bitcoin, de blockchain, is wel een belangrijke innovatie.’