1. Hotels Van der Valk eisen €120 miljoen extra coronasteun
Een groot deel van de Van der Valk-hotels wil meer staatssteun afdwingen als schadevergoeding voor de verplichte sluiting tijdens de pandemie. Dinsdag stonden tientallen bv’s van de familie bij de rechter om een hogere tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) te eisen. Volgens de staat kan Van der Valk bij juridische winst dik 120 miljoen euro extra steun ontvangen.
De kwestie draait om de vraag of Van der Valk moet worden gezien als één concern met een aantal dochters, of als een groep zelfstandige ondernemingen. Van der Valk wijst erop dat het ‘historisch vergroeid’ is, maar bestaat uit aparte delen, gerund door verschillende takken van de familie.
2. Russische hackers leggen websites Nederlandse havens plat
Pro-Russische hackers hebben afgelopen week de websites van Nederlandse havens bestookt met digitale aanvallen waardoor de websites uren tot dagen plat lagen. De groep NoName057(16) eist de aanvallen op en hint erop dat dit een reactie is op het Nederlandse voornemen om Zwitserse tanks te kopen voor Oekraïne.
De havenbedrijven van Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Den Helder bevestigen de DDoS-aanvallen. Door de aanvallen waren de websites van de havenbedrijven in Rotterdam, Amsterdam en Den Helder vorige week dinsdag een paar uur onbereikbaar.
3. Transavia krijgt boete voor stagiairs
Transavia wacht een boete, omdat de luchtvaartmaatschappij enkele weken stagiairs als volwaardige werknemers heeft ingezet. Dat bevestigt een woordvoerder van Transavia aan de NOS naar aanleiding van een bericht van de Arbeidsinspectie.
De Arbeidsinspectie was een onderzoek gestart na ‘meerdere meldingen’ over wantoestanden bij Transavia. Vervolgens bleek dat er vorig jaar van februari tot en met juni in totaal zestig studenten van vijf verschillende mbo-instellingen als gewone medewerkers aan de slag waren bij het luchtvaartbedrijf.
4. Unitair octrooi versimpelt en versnelt patentaanvraag
De bescherming van technologie in Europa wordt eenvoudiger en sneller. Sinds deze maand kunnen uitvinders via een zogeheten ‘unitair’ octrooi bescherming aanvragen in de meeste EU-landen. Zo’n registratie kost zo’n 3.500 euro, waar het in de oude situatie nog minimaal 1.000 euro per land was. En als het uitloopt op ruzie, is er maar één rechtbank die oordeelt: het Unified Patent Court (patent is het internationaal gangbare woord voor octrooi).
Vorig jaar kreeg het Europees Octrooi Bureau 193.000 aanvragen binnen. Hoe makkelijker en goedkoper de octrooiprocedure is, hoe gunstiger het is voor kleinere bedrijven. ‘Het unitair octrooi is een aanzienlijke verbetering voor innoverende ondernemers’, stelt rijksdienst RVO, die ondernemers helpt met geld en advies.
5. Nederland en Spanje samen in groene waterstof
De samenwerking tussen Nederland en Spanje op het gebied van groene waterstof wordt uitgebreid en versneld. Koning Willem-Alexander is dinsdag en woensdag op werkbezoek in Spanje, en in zijn gevolg gaan Nederlandse en Spaanse bedrijven nieuwe samenwerkingen aan op het gebied van groene waterstof.
Een van die bedrijven is Gasunie. Volgens directeur Ulco Vermeulen stroomt over twee en een half jaar waterstof door een deel van de leidingen die nu nog worden gebruikt voor aardgas. Het is de tweede keer in vier maanden dat Nederland in Spanje is. In februari reisde minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie met bedrijven naar Spanje.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Snoert de EU ChatGTP de mond?
Vandaag stemt het Europees Parlement over nieuwe wetgeving die de toepassing van kunstmatige intelligentie moet reguleren. Voor techbedrijven staat er veel op het spel. OpenAI-topman Sam Altman, van het populaire ChatGPT, dreigde vorige maand al zijn software uit Europa te halen als de EU te veel beperkingen oplegt. Hij is bang voor wat ze in de VS het ‘Brussel-effect’ noemen: eerst conformeren Amerikaanse techbedrijven aan strengere regels die Europa hun oplegt, daarna introduceren andere landen vergelijkbare wetten.
In Nederland riepen eerder deze week tientallen oud-politici, wetenschappers en schrijvers op om AI beter te reguleren.
7. Bij de koffieautomaat: Duurdere vakantie laat meeste reizigers koud
De meeste Nederlanders die deze zomer op vakantie gaan, laten die zich deze plezierreis niet door de neus boren vanwege gestegen kosten. Uit onderzoek van reisbrancheorganisatie ANVR blijkt dat zes op de tien Nederlanders niet minder uit eten of op excursie gaat en ook niet voor minder luxe kiezen.
Volgens de ANVR wordt er gemiddeld ruim 2.000 euro aan een vakantie uitgegeven en dat is meestal voor twee personen. Het boekingsgedrag van Nederlandse reizigers is nu weer enigszins terug op het niveau van voor de coronapandemie, aldus de reisorganisatie. Er zijn dit jaar in vergelijking met 2022 wel iets minder strandvakanties geboekt.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates