1. Oekraïne plaatst Unilever op schandelijst
Unilever doet nog steeds zaken in Rusland. En dat is een doorn in het oog van de Oekraïense regering. Die heeft het soep- en zeepconcern op een internationale ‘schandelijst‘ geplaatst van bedrijven die de oorlog sponsoren. Oekraïne eist dat het bedrijf achter merken als Dove, Knorr en Axe zich terugtrekt uit Rusland.
Unilever laat in een reactie weten dat dat niet zo eenvoudig is. Volgens het bedrijf zijn er drie opties: sluiting, verkoop of doorgaan zoals nu. Bij een sluiting zou de Russische staat waarschijnlijk de bedrijfsvoering overnemen en van een verkoop profiteert de overheid ook. Blijft over optie drie. ‘Voor alle duidelijkheid: geen van deze opties is wenselijk’, aldus een woordvoerder.
2. Chipmarkt bezorgd om Chinese exportbeperking van schaarse metalen
Bedrijven in de chipindustrie vrezen de gevolgen van de Chinese exportbeperking op twee schaarse metalen. Vanaf 1 augustus beperkt het land de uitvoer van gallium en germanium, metalen die van essentieel belang zijn voor het maken van chips. De maatregel komt nadat de Nederlandse regering vorige week besloten heeft de huidige exportbeperkingen voor chipfabrikant ASML verder uit te breiden.
De stap van China kan mogelijk grote gevolgen hebben voor chipfabrikanten, waaronder NXP uit Eindhoven. ‘Gallium en germanium verkrijgen kan kostbaar en vervuilend zijn. Zeer weinig producenten buiten China zijn in staat om de twee metalen te winnen’, aldus grondstoffenspecialist Ewa Manthey van ING tegen De Telegraaf.
3. Albert Heijn is het sterkste merk van Nederland
Brand Finance heeft zijn jaarlijkse lijst met sterkste merken gepresenteerd. Dit jaar steelt Albert Heijn de show. De supermarktketen is niet alleen het snelst groeiende merk, maar ook het sterkste merk van Nederland. Daarvoor keek Brand Finance naar financiële waarde en andere elementen zoals marketinginvesteringen en bedrijfsresultaten.
Grootste daler is Just Eat Takeaway. De maaltijdbezorger van Jitse Groen zag 47 procent van zijn merkwaarde verdampen, volgens de berekening van Brand Finance.
4. Handel in Triodos-certificaten hervat: waarde keldert
Triodos heeft woensdag eindelijk de handel in certificaten hervat. En het was meteen een bloedbad: de waarde kelderde van 84 euro naar 50 euro. Een certificaat is een aandeel zonder stemrecht. Triodos stopte drie jaar geleden met het kopen van certificaten, waardoor bezitters ze niet konden verzilveren. Dat leidde tot diverse rechtszaken.
Triodos heeft nu een nieuw handelssysteem ingericht via het platform Captin. Daarop kunnen beleggers een keer per week daadwerkelijk stukken verhandelen. De prijs hangt dan af van alle certificaten die beleggers die week willen kopen of verkopen.
5. Laatste vrouwelijke directielid van Adidas stapt op
De Noor Bjørn Gulden werd begin 2023 ceo van Adidas. Sindsdien loopt de Raad van Bestuur leeg bij de fabrikant van sportkleding. Hr-baas Amanda Rajkumar is het derde directielid dat opstapt, zo werd woensdag bekend. Zij was tevens de laatste vrouw in de directie.
Adidas is de laatste tijd verwikkeld in schandalen. De geklapte samenwerking met rapper Kanye West, die antisemitische uitspraken deed, kostte het bedrijf 400 miljoen euro omzet. Ook ging Adidas achter Black Lives Matter aan, omdat de beweging een logo met drie strepen gebruikt.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Eerste vrouw aan het roer bij Royal Dirkzwager
Het was een roerig jaar voor Royal Dirkzwager, het bedrijf uit Maassluis dat in 1872 begon met het registreren van alle in- en uitgaande zeeschepen. Na een faillissement, doorstart en verhuizing is er nu een nieuwe directeur. De 35-jarige Kim van Dijk is de eerste vrouwelijke ceo van het koninklijke bedrijf.
Of ze trots is? ‘De feminist in mij wil eigenlijk zeggen van niet, omdat het vandaag de dag heel normaal zou moeten zijn dat een vrouw directeur is’, zegt Van Dijk tegen het AD. ‘Maar in deze sector is het aantal vrouwen behoorlijk schaars. Dus het antwoord is ‘ja’, ik ben er trots op!’
7. Bij de koffieautomaat: Huren in de vijf grootste steden stijgen fors
De huurprijzen van vrijesectorwoningen in de vijf grootste Nederlandse steden zijn in het tweede kwartaal van dit jaar flink gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt huurwoningsite Pararius. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag was een vierkante meter gemiddeld 8 procent duurder, in Utrecht en Eindhoven was dat ruim 5 procent.
Volgens Pararius komen de prijsstijgingen door de groeiende krapte op de huurmarkt. In april, mei en juni werden in de vijf grootste steden 27 procent minder huurwoningen aangeboden dan een jaar geleden, terwijl de vraag naar ernaar juist toeneemt.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates