Plus: Meer winst voor Heineken, V&D-klanten krijgen taart, 'AH misleidde klanten' en Google schopt zijn robots.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'Twijfel over noodzaak Blokker-ontslagen'
Vakbond FNV is nog niet overtuigd van de noodzaak van het aantal ontslagen bij Blokker in combinatie met de investeringen die de winkelketen wil doorvoeren. Dit zei FNV-bestuurder Twan van Lieshout dinsdag na afloop van een eerste overleg van de bonden met de directie. Blokker maakte maandag bekend 440 werknemers te ontslaan, 6 procent van het personeelsbestand. Van Lieshout zei dat de bonden dinsdag veel informatie hebben gekregen van de winkelketen. 'Daar zijn we wel positief over. Maar we zijn nog niet overtuigd. Blokker heeft beloofd met meer informatie te zullen komen, om het aantal ontslagen verder te onderbouwen', aldus Van Lieshout. Lees ook:
2. Apple nog lang niet de grootste
Het Amerikaanse technologieconcern Apple had dinsdag bij het slot van de beurshandel in New York voor het eerst een marktwaarde van meer dan 700 miljard dollar (619 miljard euro). De producent van de iPad, iPhone en Mac-computer sloot met een winst van 1,9 procent op 122,02 dollar per aandeel. De beurswaarde van Apple is nu ruim twee keer zo veel als die van softwareconcern Microsoft. Verschillende media stellen dat Apple door deze waardering het grootste bedrijf ooit is geworden, maar daar zet Lukas Daalder van Robeco kanttekeningen bij. Als rekening wordt gehouden met de inflatie en als verder wordt gekeken dan alleen naar Amerikaanse bedrijven in de afgelopen 20 jaar, blijft Apple volgens hem niet alleen achter bij Microsoft, maar ook bij de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Gerekend naar huidige dollars zou de marktwaarde van de VOC tegenwoordig op zo'n 7.500 miljard dollar uitkomen. Ander Apple-nieuws: het bedrijf kondigde aan 850 miljoen dollar te investeren in een zonne-energieproject, om het eigen verbruik te vergroenen. Lees ook:
3. Taart voor V&D-klanten
V&D viert de redding van de winkelketen met taart. Klanten die een kopje koffie of thee kopen, krijgen er woensdag een stukje taart naar keuze bij. 'Op naar de volgende 127 jaar', aldus het bedrijf in een paginagrote advertentie in De Telegraaf. 'Het waren hele spannende dagen en er is door iedereen keihard gewerkt. Met een geweldig resultaat; V&D blijft gewoon open.' Klanten kunnen er beter snel bij zijn: 'Tot snel, want op is op!' Was getekend: 'V&D Sinds 1887'. Jeroen Lokerse van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, die de onderhandelingen tussen de verschillende partijen leidde, zegt tegenover de NOS dat hij altijd vertrouwen heeft gehad in een goede afloop.
4. Uber verlaagt tarieven in Nederland
Een nieuwe plaagstoot van Uber: het bedrijf heeft een tariefverlaging van 15 procent aangekondigd voor Uberpop, de in Nederland door de Inspectie Leefomgeving en Transport als illegale bestempelde dienst waarbij particulieren zelf taxichauffeur kunnen spelen. Uber stelt in een persbericht dat het Uberpop voordeliger wil maken dan het bezitten en onderhouden van een eigen auto. Volgens Niek van Leeuwen, general manager van Uber Benelux, betekent de prijsverlaging meer omzet voor particuliere chauffeurs: 'In andere markten waar we actief zijn leidt iedere prijsverlaging tot een hogere omzet voor chauffeurs, omdat ze minder stil staan en daardoor meer ritten per uur maken. Wij zijn er zo van overtuigd dat dit ook voor Uberpop zal gelden, dat wij komende maand alle chauffeurs omzetgaranties zullen bieden.' Lees ook:
5. Schoenenreus tijdelijk weer open
De 121 Nederlandse winkels van Schoenenreus gaan deze week weer open. Curator Bas van Dooren werkt eraan om filialen van de failliete keten woensdag al weer in bedrijf te hebben. Zo kan de bestaande voorraad worden verkocht. Ook verbetert het openen van de winkels de kansen voor een mogelijke doorstart, liet de curator dinsdag weten. Schoenenreus ging eind vorige maand voor de tweede keer in ruim twee jaar tijd op de fles. De winkels zijn sindsdien gesloten. De winkelvoorraad was verpand aan de bank en de curator moest daarom eerst afspraken maken om al het schoeisel in de schappen weer in de verkoop te kunnen doen. Twee weken geleden zei Van Dooren dat zich al meer dan tien partijen hadden gemeld met interesse in een eventuele doorstart in afgeslankte vorm. De curator is nog steeds met meerdere kandidaten in gesprek. Volgens hem zitten er zeker vier serieuze partijen bij. Lees ook:
6. Meer winst voor Heineken
Bierbrouwer Heineken heeft in 2014 zijn nettowinst exclusief bijzondere posten met 11 procent zien toenemen tot bijna 1,76 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte de brouwer vanochtend bekend. Daarmee viel de winst hoger uit dan verwacht. Analisten rekenden in doorsnee op 1,74 miljard euro. De omzet ging een fractie omhoog tot 21,2 miljard euro. Exclusief de effecten van wisselkoersen, overnames en desinvesteringen was sprake van een omzetgroei met 3,3 procent. Heineken verkocht meer bier in opkomende markten en profiteerde van de populariteit van nieuwe producten zoals Amstel Radler. Heineken verwacht dat de uitdagende marktomstandigheden in 2015 aanhouden. Het bedrijf denkt wel dat de omzet en winst dit jaar verder verbeteren. In ander cijfernieuws kwam ING met een nettowinst die bijna verdubbelde én de aankondiging dat voor het eerst sinds de kredietcrisis weer dividend aan aandeelhouders zal worden uitgekeerd. Ook NN rapporteerde winst, maar van DSM komt minder goed nieuws: het bedrijf is in het vierde kwartaal in de rode cijfers gedoken en heeft verdere kostenbesparingen aangekondigd.
7. 'AH misleidde klanten'
Albert Heijn heeft klanten ten onrechte het idee gegeven dat ze via een spaaractie op een goedkope manier aan kristallen glazen konden komen. Dat heeft de Reclame Code Commissie bepaald. Albert Heijn maakte rond zijn inmiddels afgeronde actie reclame voor de mogelijkheid om te sparen voor kristalglas. Volgens het supermarktbedrijf werd daarmee voldoende duidelijk gemaakt dat het niet ging om hoogwaardiger kristallen glazen. Diverse klanten voelden zich echter bekocht toen bleek dat zij niet spaarden voor 'echt kristal' en dienden klachten in bij de Reclame Code Commissie. Die bepaalde dat Albert Heijn met de aanduiding kristalglas te veel voorkennis veronderstelt van de klanten. De Reclame Code Commissie bestempelde de reclame daarom als misleidend en adviseert het bedrijf 'niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken'.
8. 'Banken beheersen risico's onvoldoende'
Financiële instellingen moeten meer maatregelen nemen om een nieuwe Liboraffaire te voorkomen. Bij dat schandaal, dat in 2013 aan het licht kwam, manipuleerden banken rentetarieven. Maar ook valutakoersen en grondstoffenprijzen brengen risico's met zich mee die de instellingen nog onvoldoende beheersen. Dit concluderen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een woensdag verschenen rapport. De toezichthouders verwachten dat professionele marktpartijen de risico’s van manipulatie met deze 'benchmarks' onderkennen en beheersen en actief werk maken van een cultuuromslag. 'Het belang daarvan is door de Liboraffaire en het recente valutaschandaal nogmaals onderstreept', aldus het gezamenlijke rapport. De toezichthouders deden onderzoek bij tien banken en vijftien andere financiële en niet-financiële instellingen.
9. Getal van de dag: 2,5 miljard
Canon neemt het Zweedse Axis Communications over. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Het is de grootste overname ooit voor de Japanse cameraproducent. Canon betaalt omgerekend bijna 2,5 miljard euro voor Axis, dat naar eigen zeggen marktleider is op het gebied van netwerkvideotechnologie. De apparatuur voor videosurveillance wordt onder meer gebruikt in casino's en winkelcentra. Axis werd in 1984 opgericht in het Zweedse Lund. De onderneming heeft wereldwijd zo'n 1.600 werknemers, verdeeld over veertig landen.
10. Koffieautomaat: Google schopt robots
BostonDynamics, het robotbedrijf dat Google eind 2013 overnam, heeft een video gepubliceerd van een nieuwe robot. Het dinges met de naam Spot blijft zelfs overeind als er een schop tegenaan wordt gegegeven. Bekijk de indrukwekkende en toch ook wat onheilspellende video:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.