Dit is de business uit het nieuws: topman Shell vertrekt, nieuwe ceo voor Intel en het eerste bionische oor is geprint.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. LinkedIn bijna driekwart meer omzet
In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de omzet van zakelijke netwerksite LinkedIn naar 325 miljoen dollar. Dit is een toename van bijna driekwart ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 5 naar 22,6 miljoen dollar. Naar aanleiding van de resultaten heeft het bedrijf de omzet- en winstverwachting voor dit jaar verhoogd.
2. Topman Shell kondigt onverwachts vertrek aan
Bestuursvoorzitter Peter Voser heeft aangekondigd het olie- en gasbedrijf te willen verlaten. Als reden noemde hij de hoge werkdruk en dat hij meer tijd met zijn gezin wil doorbrengen. Voser stond sinds 2009 aan het roer bij Shell. Persbureau Bloomberg meldde dat de 51-jarige financieel directeur Simon Henry de meest waarschijnlijke opvolger van de topman is. Henry wilde zelf niet reageren.
3. Brian Krzanich nieuwe ceo Intel
Intel vist uit eigen vijver voor een nieuwe topman. De 52-jarige operationeel directeur Brian Krzanich volgt later deze maand Paul Ottelini op als ceo van Intel. Krzanich is al meer dan 30 jaar werkzaam bij het bedrijf en wordt de zesde topman in de geschiedenis van de 45 jaar oude onderneming.
4.Glencore Xstrata grootste grondstoffenconcern ter wereld
De mijnbouwers Glencore International en Xstrata zijn na lang wachten gefuseerd. Het bedrijf is nu het grootste grondstoffenconcern ter wereld en de op drie na grootste mijnbouwer. Het bedrijf heeft een marktwaarde van rond de 76 miljard dollar. Het totaal uitgegeven aandelenkapitaal van Xstrata is nu in handen van Glencore Group.
5. Gerucht: Heineken zoekt koper Vrumona
Volgens persbureau Bloomberg zoekt Heineken een koper voor Vrumona, de Nederlandse frisdrankdochter. De verkoop moet tenminste 500 miljoen euro opbrengen. De frisdrankfabrikant produceert onder andere Crystal Clear, Royal Club en Sourcy. Daarnaast verkoopt het onder lincentie onder meer Pepsi en 7up. Het bedrijf is al sinds de jaren zestig een volle dochter van Heineken. Lees ook:
6. Volkswagen verkoopt meeste auto's, dochterbedrijf Porsche heeft het zwaar
Volkswagen verkocht samen met Ford en Renault het beste de meeste auto's in Nederland. Een mooie prestatie, want in april van dit jaar zijn er 25,6 procent minder personenauto's verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral duurdere automerken hebben het zwaar. Dochteronderneming Porsche zag haar verkoop in bijna heel Europa dalen met 7 procent. Alleen in Duitsland deden de auto's het goed, daar steeg de verkoop zelfs met een kwart.
7. YouTubers kijken 6 miljard uur per maand
YouTube-gebruikers zitten samen per maand maar liefst 6 miljard uur aan de buis gekluisterd. Per YouTuber is dat dus 6 uur aan video's per maand. Vorig jaar was dit nog de helft minder. Door de groeiende populairiteit richten steeds meer multimediabedrijven hun pijlen op YouTube. Filmstudio DreamWorks Animation nam onlangs nog een populair videokanaal (Awesomeness Tv) over voor 33 miljoen dollar.
8. Rente euro historisch laag
De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde donderdag het belangrijkste rentetarief in de eurozone naar 0,5 procent. De rente is sinds het ontstaan van de euro nog niet eerder zo laag geweest. Als reden voor de verlaging noemt de ECB de aanhoudende recessie. Banken in zwakke eurolanden krijgen iets meer bewegingsruimte, omdat zij afhankelijk zijn van ECB-kredieten en daar nu minder op hoeven af te lossen.
9. Getal van de dag: 224.125
De Amerikaanse belegger Warren Buffet heeft een twitteraccount aangemaakt en in één dag 224.125 volgers verzameld. Zijn eerste tweet was: 'Warren is in the house.' Buffet is grootaandeelhouder in de Amerikaanse holding Berkshire Hathaway. Met een geschat vermogen vavn 44 miljard dollar behoort hij tot de rijkste mensen ter wereld.
10. De koffieautomaat: Bionisch oor geprint
Wetenschappers van Princeton hebben met behulpl van een 3D-printer, cellen van een kalf en zilveren nanodeeltjes een bionisch oor weten te printen. Het geprinte lichaamsdeel is in staat om radiosignalen op te vangen. Daarmee wordt het een soort super-oor, omdat een normaal oor deze geluiden niet kan horen. Voorlopig zul je nog niemand op straat tegen komen met het oor, want het is de onderzoekers nog niet gelukt om de prothese vast te maken aan de gehoorzenuwen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.