1. Tesla door keuring om in China te produceren
Het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie heeft Tesla aan een lijst van goedgekeurde autofabrikanten toegevoegd. Dit betekent dat de automaker nu in China mag gaan produceren. Het bedrijf van Elon Musk is momenteel bezig een fabriek ter waarde van 2 miljard dollar te bouwen in Sjanghai, wat de eerste overzeese autofabriek van het merk zou zijn. Dat China de fabriek groen licht geeft, is exemplarisch voor het beleid van Peking om de automarkt langzaam voor buitenlandse bedrijven open te stellen.
2. Marqt in handen van moederbedrijf Ekoplaza
Duurzame supermarktketen Marqt wordt overgenomen door Udea, het moederbedrijf van de biologische winkelketen Ekoplaza. Marqt, dat vooral in grote steden zit, maakte in de elf bestaansjaren nog nooit winst. De nieuwe eigenaar wil daarom ongeveer de helft van de 21 winkels sluiten en zich focussen op kleinere zaken. NRC meldt dat Marqt-oprichter Quirijn Bolle tegen de overname is, maar het is nog niet duidelijk welke aandeelhouders blijven zitten en welke hun belang verkopen.
3. Apple Pay onder de loep van EC
Eurocommissaris Margrethe Vestager wil weten of Apple zijn eigen dienst Apple Pay bevoordeelt boven andere betaalapps. Deze online betaaldienst werkt alleen op Apple-producten als de iPhone en de Apple Watch en alleen als Apple een samenwerking is aangegaan met een bank. In een verklaring aan Bloomberg bevestigt de commissie dat het mededingingskwesties rond de betaalmarkt in de gaten houdt. ‘Wij letten op dit moment actief op de ontwikkelingen op het gebied van mobiele betaaldiensten’, aldus de commissie.
4. EU en VK bereiken akkoord over brexit
De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt over de manier waarop de Britten op 31 oktober de EU kunnen verlaten. Welke afspraken er nu zijn om de oude deal met premier May te vervangen, is nog onduidelijk. Gisteravond kwam al naar buiten dat er een deal was waarin werd overeengekomen dat de omstreden backstop wordt vervangen door nieuwe douaneafspraken. Premier Rutte noemt het bemoedigend dat er een akkoord over de brexit is. Hij zei dat het goed nieuws is voor Nederland en Nederlandse bedrijven. Het Britse Lagerhuis stemt zaterdag over de nieuwe opzet.
5. Nieuwe ceo voor Nederlandse groeibriljant Bynder
Het Nederlandse Bynder, dat software maakt voor het beheren van digitaal merkmateriaal, wisselt van chief executive officer. De huidige ceo en oprichter Chris Hall doet per 1 november een stapje terug en wordt opgevolgd door de 57-jarige Bert van der Zwan. De 40-jarige Hall startte Bynder in 2013 en heeft de organisatie in zes jaar uit laten groeien tot 325 medewerkers, met meer dan 1.600 klanten en kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Boston, Londen, Barcelona, Dubai, en San Mateo. Van der Zwan heeft ruim 25 jaar ervaring in het realiseren van groei bij softwarebedrijven, onder andere bij Twinfield en Unit4.
6. Must read: ben jij de slimste persoon in de kamer?
Er zijn twee paden die bewandeld kunnen worden het tot ceo te schoppen. Eén daarvan is om een succesvol bedrijf te starten en jezelf aan te stellen voor de rol. De andere is om de bedrijfsladder te beklimmen totdat je de bovenste ladder bereikt. Maar beide type topmannen zijn vatbaar voor een gevaarlijke overtuiging: dat ze altijd de slimste persoon in de kamer zijn. Volgens Inc.com draait het allemaal om een basisingrediënt om niet die denkfout maken, namelijk nederigheid.
7. Koffieautomaat: Gerard Sanderink schikt met voormalige coo
Automatiseerder Centric heeft een schikking getroffen met zijn voormalige chief operating officer Hans Schrijver, bevestigt eigenaar Gerard Sanderink tegenover Het Financieele Dagblad. Op de inhoud van de schikking wil hij niet ingaan. Schrijver werd in juli aan de kant gezet vanwege ‘een vertrouwensbreuk’. Sanderink zei geen loyaliteit meer te voelen van zijn commercieel directeur, die al sinds 1997 voor het IT-bedrijf werkte. De directe aanleiding voor het gedwongen vertrek was volgens NRC Handelsblad over de onrust binnen het IT-bedrijf, waar in enkele maanden tijd vrijwel de gehele top was verdwenen. Dat gebeurde nadat de omstreden cyberexpert Rian van Rijbroek in het leven van Sanderink was gekomen.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.