1. Warmteleveranciers verhogen hun tarieven fors
Eneco hanteert vanaf januari het hoogste tarief dat een energieleverancier van toezichthouder ACM mag hanteren. Huishoudens met aansluiting op een warmtenet betalen vanaf komend jaar 90,91 euro per gigajoule. Dat is nu nog 43,76 euro. Ook Vattenfall en EnNatuurlijk hebben hun prijs voor volgend jaar bijna verdubbeld. De energieleveranciers stellen niet anders te kunnen vanwege hogere materieel- en loonkosten en hogere inkoopprijzen voor energie, schrijft Nu.nl.
Lees ook: Deze 5 startups lopen voorop in de energietransitie (en drukken je energierekening)
2. Elon Musk weggestemd als ceo van Twitter
Elon Musk heeft zichzelf door miljoenen stemmers op Twitter laten wegsturen als topman van het bedrijf. Hij plaatste een peiling met de vraag of hij als baas moet opstappen, waarbij Musk beloofde de uitkomst te accepteren. Er werd 17 miljoen keer gestemd, 57,5 procent is voor zijn vertrek. Hij heeft zelf nog niet gereageerd op de uitslag. Als hij doorzet en inderdaad opstapt, zal Musk een nieuwe ceo aanwijzen. Wie dat eventueel wordt, is op dit moment onduidelijk.
3. Grote vermogensbeheerders achter klimaatresoluties Follow This
Follow This maant Shell, BP, Chevron en ExxonMobil meer te doen om de zogeheten derdegraadsemissies die hun producten veroorzaken, zoals de CO₂-uitstoot van benzine, terug te dringen. Dat is de boodschap van de resoluties die de activistische aandeelhouder heeft ingediend voor de aandeelhoudersvergaderingen van de vier grote oliebedrijven in 2023.
Zes grote vermogensbeheerders steunen de resoluties, schrijft het FD. Follow This-oprichter Mark van Baal had niet anders verwacht. ‘Ze weten dat als de doelstellingen uit het Parijsakkoord niet worden gehaald, dat heel slecht is voor de wereldeconomie, en dus voor de 1.300 miljard dollar die ze gezamenlijk beheren.’
4. Meer marktmacht Albert Heijn door deal Jan Linders
De franchiseconstructie met Jan Linders versterkt de marktdominantie van Albert Heijn, maar de mededingingsautoriteiten kunnen hier weinig tegen uitrichten. Dat zegt mededingingsadvocaat Jaco van den Brink van BVD Advocaten tegenover vakblad Distrifood. ‘Franchiseverhoudingen vallen mededingingsrechtelijk onder een vrijstelling’, licht hij toe.
De twee fuseren niet en vormen geen concentratie in mededingingsrechtelijke zin. Van den Brink twijfelt namelijk of de Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) groen licht zou geven voor een normale bedrijfsovername van Jan Linders door AH. Albert Heijn versterkt zich flink in het zuiden, maar bij een ongebreidelde expansie zal de ACM toch ingrijpen, verwacht de jurist.
5. DNB: lonen kunnen prima stijgen zonder schade aan te richten aan economie
De lonen gaan volgend jaar omhoog met gemiddeld vijf procent en dat vormt geen bedreiging voor de economie. Dat concludeert De Nederlandsche Bank, die een hogere loonstijging voorziet. Volgens directeur en hoofdeconoom Olaf Sleijpen is het verantwoord om de lonen op dit moment verder te verhogen. Werkgeversorganisaties AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW riepen bedrijven afgelopen week juist op om terughoudender te zijn met structurele loonsverhogingen, om te voorkomen dat de inflatie verder stijgt.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Dit moet je weten over de belangrijkste klimaatwet van Europa
Het EU-emissiehandelssysteem is de belangrijkste klimaatwet van Europa. Bijna de helft van de Europese CO2-uitstoot zou er stapsgewijs door moeten worden teruggedrongen. Dankzij het akkoord dat de lidstaten afgelopen weekeinde sloten, wordt het nu flink uitgebreid, meldt Nu.nl.
Zo krijgen meer sectoren met emissierechten te maken en moet de CO2-uitstoot van de zware industrie de komende jaren scherper omlaag. In 2030 moeten de meest vervuilende bedrijven minstens 62 procent minder uitstoten dan in 2005 en er komt een apart emissiehandelssysteem voor de brandstoffen voor weggebruikers.
7. Bij de koffieautomaat: Nederlander de rijkste inwoner van Europese Unie
Crisis? Nederlanders behoren tot de rijkste inwoners van de Europese Unie. Met een gemiddeld vermogen van 176.510 euro staat de Nederlander op één met de best gevulde portemonnee van de tien belangrijkste landen in de Europese Unie. Dat concludeert kredietverzekeraar Allianz Trade op basis van een onderzoek onder die landen. Het gemiddelde vermogen in ons land ligt 4,5 keer hoger dan in hekkensluiter Portugal. En was bijna dubbel zo hoog als dat van middenmoter Duitsland.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates