1. Subsidie op stekkerauto maakt Nederland voortrekker in auto-industrie
De voortrekkersrol die Nederland dankzij de subsidies op stekkerauto’s speelt in laadtechniek, digitale technologie, accu-ontwikkeling en autodesign, geeft ons land een sleutelrol in de auto-industrie, met vanaf 2024 weer een echte Nederlandse auto voor een massapubliek: de LightYear One. ‘De kaarten zijn opnieuw geschud’, zegt Adrian van Hooydonk, de Nederlandse directeur van de designafdeling van BMW in De Telegraaf. ‘Nederland is samen met Noorwegen en Zweden een heel belangrijk gidsland in de transitie naar elektrisch rijden.’ De Nederlandse automotive-sector was afgelopen jaar goed voor een jaaromzet van 20 miljard euro en vijftigduizend banen.
2. Kabinet kondigt dinsdag geen versoepelingen aan
Het kabinet gaat aanstaande dinsdag geen versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigen. Dat meldt een woordvoerder van het kabinet tegen diverse media na overleg in het Catshuis. De eerder voorgestelde versoepelingen die per 21 april zouden moeten ingaan, zoals de opening van terrassen en het verdwijnen van de avondklok, zijn met een week uitgesteld. Andere mogelijke versoepelingen waren het verder openen van winkels, het middelbaar, voortgezet en hoger onderwijs en de naschoolse opvang. Maar de besmettingscijfers en ziekenhuisopnamen zijn nog niet voldoende gedaald om de versoepelingen per 21 april door te voeren.
3. Nederlandse papierindustrie loopt voorop in verduurzaming
Bij papierfabriek Crown Van Gelder in Velsen maken ze papier van suikerbietenpulp – zo kan de boom blijven staan. De innovatie bij het middelgrote Crown – 240 medewerkers, jaarlijkse productie van 180.000 ton – is illustratief voor de Nederlandse papierindustrie. Deze sector loopt binnen de Nederlandse industrie aantoonbaar in de voorste gelederen als het om klimaat- en energiebeleid gaat. Recente CO2-emissiecijfers laten zien dat alleen de Nederlandse papierindustrie gemiddeld minder uitstoot dan de best presterende Europese bedrijven.
4. Coolblue stelt beursgang uit
Coolblue gaat pas na de zomer naar de Amsterdamse beurs. Dat is opvallend, omdat het bedrijf er volgens ingewijden al klaar voor is. De aandeelhouders willen echter meer tijd in de voorbereiding steken. Bovendien voelen ze geen haast, omdat de webwinkel door de lockdown beter presteert dan ooit tevoren. Coolblue mikt op een beurswaarde van enkele miljarden euro’s. Ingewijden spreken over een waardering van 3 tot 4 miljard euro, met uitschieters tot maximaal 6 miljard.
5. Fraude met TVL kinderlijk eenvoudig
Frauderen met de aanvraag van een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) blijkt kinderlijk eenvoudig. Zwakke controles en een rammelend inlogsysteem vormen een recept voor zwendel met de coronasteun. Als een ondernemer een TVL-aanvraag doet, moet hij aangeven hoeveel omzet hij misloopt door de crisis. Hoe meer omzet de ondernemer is kwijtgeraakt, hoe hoger de subsidie. De controles, die vaak geautomatiseerd zijn, kennen echter grote blinde vlekken. Ook is het erg gemakkelijk om je voor te doen als een ondernemer. De Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) is op de hoogte van de fraude. Een woordvoerder wil geen precies aantal noemen, ‘omdat dit de opsporing ervan kan schaden’. Wel laat ze weten dat het om tientallen gevallen gaat.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Is er nog hoop voor het reisbureau?
D-reizen is na 56 jaar failliet. De coronacrisis was de directe aanleiding, maar er spelen ook diepere oorzaken mee. Is er nog wel plek voor het oude, vertrouwde reisbureau in de winkelstraat? Of is de sector straks het exclusieve domein van de grotendeels op internet actieve touroperators – en van sites als Booking.com, waar consumenten simpelweg zelf hun reis organiseren? Het toverwoord is ‘maatwerk’. Zelf een reis samenstellen, aangepast op de wensen van de klant. Veel reisbureaus proberen de omslag al te maken. Ondertussen aast TUI op de overname van D-reizen.
7. Zoom-topic: Topman Rabobank verhuurt illegaal
Wiebe Draijer, de topman van Rabobank, heeft een probleem met een huis dat hij heeft gekocht in de Utrechtse wijk Lombok. Dat meldt het AD zaterdag. Het gaat om verhuur aan studenten in strijd met de regels van de gemeente Utrecht. Draijer riskeert volgens het AD een boete die kan oplopen tot 18.500 euro. De topman kocht de woning in 2018 samen met zijn vrouw voor 327.000 euro voor hun studerende dochter. Die trok destijds in de woning en daar kwamen twee vriendinnen bij. Dit was in strijd met de regels van de gemeente. Wie een woning wil omvormen tot een studentenwoning heeft een omgevingsvergunning en een omzettingsvergunning nodig in Utrecht.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates