Plus: Tim Cook fel tegen klimaatontkenners, 'bananenoorlog' tussen AH en Jumbo en moederbedrijf Kruidvat naar de beurs.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Oekraïne-crisis: aandelen, olieprijs en sancties
De Oekraïne-crisis begint wereldwijd steeds meer impact te krijgen. De Verenigde Staten hebben zondag met sancties gedreigd tegen Rusland. Het land wil dat de Russen inbinden en stoppen met militaire acties. Het leger van Oekraïne is in opperste staat van paraatheid gebracht. Onder invloed van een dreigende oorlog staan aandelenkoersen wereldwijd onder druk en stijgt de olieprijs, meldt Reuters. Het Duitse zakenblad Handelsblatt citeerde afgelopen weekend enkele gerenommeerde economen, die stellen dat een strijd tussen Rusland en Oekraïne om het schiereiland de Krim voor ongekende economische schade zal zorgen. Een van hen zegt zelfs dat een bankroet van Oekraïne onvermijdelijk zal zijn. 'Dat zal leiden tot wereldwijde onrust.' De NAVO heeft Rusland opgeroepen zich terug te trekken.
2. Spyker-obligatie om te wisselen in sportauto
En daar is weer een actie van Spyker om aandacht te krijgen: het bedrijf biedt obligaties aan die zijn om te wisselen in een nieuwe sportauto van het merk. Spyker biedt 100 zogeheten Venator Bonds aan voor 100.000 Britse ponds per stuk. De obligaties hebben een looptijd van vier jaar en zijn dus om te zetten in een sportauto (de nieuwe B6 Venator die dit jaar in productie moet worden genomen), of in contanten of aandelen, mocht het bedrijf een notering krijgen voor het einde van de obligatielooptijd. Spyker wil ook een reguliere obligatielening uitgeven, om zo in totaal 20 miljoen pond op te halen.
3. 'Twee topbestuurders weg bij Microsoft'
Microsoft verliest twee bestuurders die direct rapporteren aan nieuwe ceo Satya Nadella, meldt Re/Code op basis van anonieme bronnen. Naar verwachting kondigen directeur business development Tony Bates en marketingdirecteur Tami Reller deze week hun vertrek aan. Bates stond op de shortlist om Steve Ballmer op te volgen en zou de kracht niet meer hebben om zich blijvend in te zetten voor Microsoft, nu Nadella de nieuwe topman is geworden. Reller zou zich niet comfortabel voelen in haar huidige functie.
4. Tim Cook fel tegen klimaatontkenners
Apple lijkt zich meer en meer te willen profileren op duurzaamheidsgebied en niet iedereen is daar blij mee. De conservatieve denktank The National Center for Public Policy Research eiste tijdens Apple's jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat het bedrijf geen duurzame initiatieven start als daar geen winst mee wordt behaald. De denktank is aandeelhouder in Apple. Topman Tim Cook reageerde fel: 'We doen veel dingen voor redenen die verder gaan dan winst', zei hij onder andere. En als iemand het daar niet mee eens is? 'Get out of the stock.' Het voorstel van de denktank werd weggestemd tijdens de aandeelhoudersvergadering.
5. Recordwinst voor Warren Buffett
Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, heeft weer records gebroken. In 2013 behaalde het de hoogste winst ooit, 19,5 miljard dollar (achter inlog). Dat is 31 procent hoger dan het jaar ervoor. De 83-jarige Buffett staat al sinds 1965 aan het hoofd van Berkshire. Afgelopen jaar kwam hij onder andere in het nieuws met zijn investering van 12 miljard dollar in ketchup/producent Heinz.
6. Verzet tegen loon Deutsche Bahn-topman
Nee, bestuursvoorzitter Rüdiger Grube van Deutsche Bahn mag geen hoger loon ontvangen voor zijn werkzaamheden. Dat vindt de raad van commissarissen van het bedrijf, dat zich verzet tegen de loonsverhoging. Volgens het Duitse Handelsblatt, dat afgelopen weekend een voorpublicatie plaatste, vinden de commissarissen het ongepast om Grube opslag te geven in tijden van achterblijvend resultaat en slechte economische omstandigheden. Op basis van een eind 2012 opengebroken contract heeft Grube recht op 20 procent loonsverhoging. Toen die afspraak werd gemaakt, verwachtte het bedrijf een bedrijfsresultaat van 2,9 miljard euro in 2013, maar dat werd 2,2 miljard euro.
7. Moederbedrijf Kruidvat naar de beurs
Het Aziatische Hutchison Whampoa wil dit jaar een belang van 25 procent in zijn detailhandelsdochter A.S. Watson naar de beurs brengen. Dat schrijft De Telegraaf. A.S. Watson is onder andere eigenaar van Kruidvat, Trekpleister, Prijsmepper en ICI Paris XL. Volgens bronnen zou de beursgang 20 miljard dollar kunnen opleveren. Dat zou de grootste beursgang in het Verre Oosten in jaren betekenen. A.S. Watson krijgt een notering aan de beurs in Hongkong en nog een andere, vooralsnog onbekende locatie. Hutchison Whampoa is in handen van Li Ka-shing, de rijkste man van Azië met een geschat vermogen van 29,4 miljard dollar.
8. 'Bananenoorlog' tussen AH en Jumbo
Schokkend nieuws van de supermarktvloer: volgens De Telegraaf heerst er een bananenoorlog tussen Albert Heijn en Jumbo. Beide supermarktketens bieden het fruit tegen stuntprijzen aan – 1 kilo voor 99 cent bij Jumbo bijvoorbeeld. Supermarktdeskundige Paul Moers vindt het opmerkelijk dat juist de banaan is uitgekozen voor een fel gevecht. 'Op bananen wordt goed verdiend, het is een erg winstgevend product. Die winstbijdrage zal nu verdwijnen. Maar Albert Heijn wil even laten zien wie de baas is. Aan de ene kant door het prijssignaal van 99 cent; aan de andere kant door het hele assortiment aan te prijzen. Maar het zal niet de laatste slag zijn tussen de twee bedrijven. Die gaat nog wel even door.'
9. Getal van de dag: 619%
De koers van elektrische autofabrikant Tesla is in 12 maanden tijd maar liefst 619 procent gestegen. 619! In de afgelopen twintig jaar is het geen enkele autofabrikant gelukt om zo'n koersstijging te laten zien. De marktwaarde van het bedrijf is inmiddels 31 miljard dollar. De stijging wordt veroorzaakt door groeiplannen, geruchten over een overname door Apple en de belofte om betere accu's te gaan ontwikkelen.
10. Koffieautomaat: 2 miljoen retweets voor Oscar-selfie
Afgelopen nacht vond de jaarlijkse uitreiking van de Oscars plaats. Dit keer werd de bijeenkomst gepresenteerd door Ellen DeGeneres en halverwege de show maakte zij een selfie met verschillende acteurs (zie hieronder), die ze op Twitter plaatste. Met 2.000.000 retweets is het inmiddels de meest populaire tweet aller tijden. Het vorige record was in handen van Barack Obama, wiens tweet bijna 800.000 keer werd ge-retweet. De foto werd gemaakt met een toestel van sponsor Samsung, achter de schermen bleef DeGeneres twitteren met haar iPhone. Oja, er werden ook nog beeldjes uitgereikt, bijvoorbeeld aan '12 Years a Slave' (beste film), Matthew McConaughey (beste acteur) en Cate Blanchett (beste actrice). 'Gravity' won 7 Oscars, waaronder die voor beste regisseur. Bekijk alle winnaars van de Oscars 2014.
If only Bradley's arm was longer. Best photo ever. #oscars pic.twitter.com/C9U5NOtGap
— Ellen DeGeneres (@TheEllenShow) 3 maart 2014
Op Twitter werd al snel een parodie op de foto gedeeld. Inderdaad, iedereen heeft opeens dezelfde gezichtsuitdrukking als acteur Kevin Spacey (die achterin staat op de originele foto):
Thanks, internet. pic.twitter.com/yuWYwUZV7r
— BuzzFeed Benny (@bennyjohnson) 3 maart 2014
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.