Plus: Boskalis fuseert havensleepdiensten, arbeidskosten gestegen en verwachte groei bitcoinbetalingen blijft uit.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Sony wist al veel langer van hacks
Sony is al een jaar geleden op de hoogte gesteld van het feit dat hackers waren binnengedrongen op het netwerk en meerdere keren per week gigabytes aan data steelden. Dat meldt persbureau Bloomberg. Volgens een bron van het persbureau zijn de hackers al eind vorig jaar op de netwerken van de filmmaker binnengekomen. Ze waren goed voorbereid: hun sporen waren beveiligd – daardoor minder zichtbaar – en er zat een patroon in het 'minen' van de data, waardoor dit minder opviel. De afgelopen weken is Sony in opspraak geraakt, omdat hackers gevoelige informatie naar buiten brachten over onder andere aanstaande films en interne e-mails. Sommigen leggen daarbij de link naar een nieuwe film van Sony over Noord-Korea. Dat land zou achter de hacks zitten. Eerder deze week eiste Sony een mediastop over de hack-info.
2. Vice Media mogelijk naar de beurs
Met een investering van een half miljard op zak verwacht het mediabedrijf Vice Media, dat als geen ander jongeren aan zich weet te binden, volgend jaar een aantal overnames te gaan doen. Daarnaast denkt het na over een mogeljke beursgang. Dat zei ceo Shane Smith gisteren tegenover de Financial Times. Om alle plannen volgend jaar goed uit te kunnen voeren, heeft Vice James Schwab aangetrokken, die veel ervaring heeft met aankopen en overnames. Het bedrijf wordt momenteel gewaardeerd op zo'n 2,5 miljard dollar.
3. Boskalis fuseert havensleepdiensten met Kotug
Boskalis heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met maritiem dienstverlener Kotug voor het gezamenlijk voortzetten van de Europese havensleepdiensten. Dat maakte Boskalis gisteren bekend. De bedrijven hebben elk een belang van 50 procent in de op te richten joint venture. Het gecombineerde bedrijf zal enerzijds de havensleepdiensten van Boskalis-dochter Smit in België en Nederland beslaan en anderzijds die van Kotug in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Door de samenwerking worden elf havens in vier landen bediend door een vloot van ruim zestig sleepboten. De totale omzet van het fusiebedrijf wordt geraamd op circa 150 miljoen euro. Daarnaast verwacht Boskalis door de herfinanciering van de activiteiten bijna 100 miljoen euro aan contanten vrij te spelen. De samenwerking moet nog wel worden goedgekeurd door de betreffende toezichthouders.
4. Forse renteverhoging Russische centrale bank
De Russische centrale bank heeft vannacht de rente flink omhoog gegooid. Het tarief is gestegen van 10,5 procent naar 17 procent. De maatregel werd aangekondigd nadat de Russische roebel gisteren nog verder onder druk kwam te staan. De waarde van de munt daalde met 10 procent. Dat is de grootste daling sinds 1998. 's Middags waren voor het eerst meer dan 59 roebels nodig om 1 dollar te kopen. De bank probeert nu 'inflatierisico's en een verdere waardedaling van de roebel' te voorkomen door de rente te verhogen. Het is de bedoeling dat Russen minder geld uitgeven en meer sparen. De roebel staat zwaar onder druk door de grote onzekerheid over de Russische economie, de westerse sancties en de stevige daling van de olieprijs. Die krabbelde maandag wel iets op, maar staat door de afname van ruim 40 procent in de afgelopen maanden nog altijd op het laagste punt in jaren.
5. Verwachte groei van bitcoinbetalingen blijft uit
Thuisbezorgd.nl ziet geen groei in het aantal bestellingen dat met bitcoin wordt betaald. Imad Qutob, marketingmanager van het bedrijf, meldt tegen MT dat het aantal betalingen met de virtuele munt inmiddels redelijk stabiel is. 'Tussen de 150 en 250 per dag. In de eerste week was dat dus wat hoger, maar eigenlijk verandert dit aantal nagenoeg niet. Minder dan 1% van alle bestellingen wordt per dag met bitcoins betaald.' Thuisbezorgd.nl was in Nederland een van de eerste bedrijven die bitcoin accepteerde. Het bedrijf implementeerde de betaalvorm in november 2013. Toen zei oprichter Jitse Groen tegen MT dat de adoptie sneller ging dan iDEAL.
- Lees verder: De opkomst (en ondergang?) van bitcoin
6. Fusie DE en Mondelez laat op zich wachten
De Europese Commissie gaat diepgravend onderzoek doen naar de gevolgen van de fusie tussen koffiemakers DE Master Blenders (DEMB) en Mondelez. Dat liet de concurrentiewaakhond gisteren weten. Volgens Brussel hebben beide bedrijven populaire merken cups en pads in hun bezit. Een samengaan zou ertoe kunnen leiden dat er voor consumenten in verscheidene lidstaten niet genoeg te kiezen overblijft. DEMB en Mondelez kondigden eerder dit jaar aan hun koffieactiviteiten te willen bundelen onder de naam Jacobs Douwe Egberts. Mondelez voert merken als Jacobs en Carte Noir terwijl DEMB vooral bekend is van Douwe Egberts. L'Or en Senseo. De Europese Commissie trekt drie maanden uit voor het onderzoek. De deadline voor de uitkomst is gesteld op 6 mei.
7. Meeste zzp'ers bieden eigen arbeid aan
Van de ruim 800.000 zzp'ers die Nederland inmiddels telt, bieden de meesten vooral hun eigen arbeid aan. In het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 622.000. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt. Meer dan de helft van deze groep is ouder dan 45 jaar en 48 procent is hoogopgeleid. Deze hoogopgeleide zzp’ers werken het vaakst in de zakelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. Laagopgeleide zzp'ers die eigen arbeid aanbieden, werken vaak in de bouw. Daarnaast zijn er 188.000 zzp’ers die voornamelijk producten of grondstoffen verkopen. Zij werken vooral in de handel en de landbouw.
8. Arbeidskosten in Nederland afgelopen jaren gestegen
De arbeidskosten in Nederland zijn tussen 2008 en 2012 gemiddeld met 10,3 procent gestegen naar 32,80 euro per uur, zo liet het Europese statistiekbureau Eurostat gisteren weten. Daarmee behoort ons land tot de vijf landen in de eurozone waar de arbeidskosten het sterkst zijn gestegen. Nederland staat op plek vijf, wij laten enkel Slowakije, Finland, België en Oostenrijk nog voor ons. Maar geen van deze landen is het duurste voor werkgevers, dat is Denemarken. Daar betalen bedrijven gemiddeld 40,10 euro per uur voor hun werknemers. Goedkoopst zijn de medewerkers in Litouwen (5,90 euro), Roemenië (4,10 euro) en in Bulgarije (3,40 euro).
9. Getal van de dag: 57 miljoen
Een jongen in New York City heeft in de afgelopen tijd zo'n 57 miljoen euro verdiend door tijdens zijn lunchpauzes online op de beurs te handelen, schrijft de New York Post. Mohammed Islam is pas 17 jaar, maar door zijn slimme trucs nu al multimiljonair. Van zijn verdiende geld heeft hij inmiddels een BMW gekocht (waar hij nog niet in mag rijden) en een huis gehuurd in Manhattan (waar hij van zijn ouders nog niet in mag wonen). UPDATE: het was een leugen.
10. Koffieautomaat: de tijd vertelt de kleur
Ooit wel eens de link gelegd tussen de tijd (uur, minuut en seconden) en webkleuren (dus kleuren die online gebruikt worden)? Vermoedelijk niet en in eerste instantie is er ook weinig dat ze bindt. Het enige: het aantal cijfers. En laat dat nou net voldoende zijn voor de ontwikkelaar van whatcolourisit. Een site die niet meer doet dan op basis van de tijd, bijvoorbeeld 08:35:48, aangeven welke kleur er bijhoort (heel donker blauw).
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.