Plus: Kwakkelend Vattenfall: 'Nuon blijft in NL', inwoners geschokt over 25 ton Shell-gas, nieuwe eigenaar Burger King en PWC niet alert op verzonnen cijfers.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Shell-ceo: Benzine is here to stay
Benzine en diesel worden de komende 30 jaar alleen nog maar meer gebruikt als brandstof voor onze auto's, zo voorspelt de topman van Shell, Ben van Beurden. In een exclusief interview met de NOS zegt hij: "Ik denk dat we over 20, 30 jaar nog steeds op benzine en diesel rijden." De klimaatafspraken die in december in Parijs zijn gemaakt om de stijging van de gemiddelde temperatuur minder dan twee graden te houden betekenen dat de wereld deze eeuw afscheid zal moeten nemen van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Maar Shell, één van de grootste energiebedrijven ter wereld, denkt ook over 60 jaar nog te moeten investeren in de gassector. Van Beurden gaat er dan ook van uit dat alle olie- en gasvoorraden van Shell zullen worden opgebruikt. Critici zeggen dat dat niet mogelijk is zonder dat dat leidt tot opwarming van de aarde met meer dan twee graden.
2. Kwakkelend Vattenfall: 'Nuon blijft'
Vattenfall gaat geen onderdelen in Nederland verkopen. ‘We zijn tevreden met onze activiteiten daar’, zegt topman Magnus Hall in een telefonisch interview met het FD, naar aanleiding van de jaarcijfers van het Zweedse energiebedrijf. Woensdagochtend maakte het moederbedrijf van Nuon een recordverlies bekend van € 2,1 mrd. Vattenfall gaat zijn portefeuille nu tegen het licht houden, waarbij de investeringen ‘kritisch worden geëvalueerd’, Ondertussen gaat de energieleverancier bezittingen verkopen die volgens Hall niet tot de kern van ‘het nieuwe Vattenfall’ behoren. Dat wil zich steeds meer toeleggen op het opwekken en verkopen van hernieuwbare energie.
3. Inwoners geschokt over 25 ton Shell-gas
Inwoners van de gemeente Moerdijk zijn "verbaasd en een beetje geschrokken" van het nieuws dat er de afgelopen maanden een grote hoeveelheid giftig gas is weggelekt bij de plaatselijke Shell-raffinaderij. "Hoe kan dit zo lang gebeuren zonder dat Shell het in de gaten heeft?", vraagt Raymond Cools van de dorpsraad zich af. Shell maakte gisteren bekend dat na reparatiewerkzaamheden op 21 november een afsluiter open is blijven staan, iets wat pas vorige week werd ontdekt. Daardoor lekte per dag zo'n 380 kilo ethyleenoxide weg, in totaal ruim 25 ton.
4. Nieuwe eigenaar Burger King
Burger King Nederland krijgt een nieuwe eigenaar. De huidige aandeelhouder Citoyen Food Group verkoopt het bedrijf aan investeringsmaatschappij Standard Investment. Er werden geen financiële details bekendgemaakt. Burger King Nederland bestaat uit 27 restaurants met in totaal veertienhonderd werknemers. Het concern is een franchisenemer van de Amerikaanse fastfoodketen. Onder andere de vestiging bij Schiphol, naar omzet de grootste vestiging van Burger King ter wereld, valt onder het bedrijf. In totaal zijn er zestig vestigingen van Burger King in Nederland. De rest van de resturants hebben een andere eigenaar.
5. Bloomberg: Speelgoedreuzen gaan samen
De grote Amerikaanse speelgoedmakers Mattel en Hasbro praten sinds eind vorig jaar over een mogelijke fusie. Dat meldt persbureau Bloomberg. Hasbro is onder meer bekend van het bordspel Monopoly en speelgoed gebaseerd op de Star Wars-films. Mattel is de producent van Barbiepoppen en van Fisher-Price-speelgoed. Hasbro zou eind vorig jaar het initiatief genomen hebben tot het samengaan. Sindsdien volgden volgens Bloomberg meerdere gesprekken. Het is onduidelijk of een samengaan kans van slagen maakt. Beide bedrijven weigerden donderdag commentaar. De beurskoersen van zowel Mattel als Hasbro stegen na de geruchten.
6. OAD-familie in hoger beroep
e familie Ter Haar, oprichters van de inmiddels failliete reisgroep Oad, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank te Utrecht van november. Dat heeft zij donderdag in een persbericht bekendgemaakt. De familie eist van Rabobank miljoenen schadevergoeding omdat de bank volgens haar ten onrechte te snel de geldkraan heeft dichtgedraaid. Daardoor ging Oad ruim twee jaar geleden failliet. Maar volgens de rechter drie maanden geleden heeft de familie geen recht tot claimen. De rechtbank liet zich daarbij niet uit over de inhoud van de claim, die ongeveer € 65 mln bedraagt.
7. Delta Airlines wisselt van ceo
Richard Anderson vertrekt als ceo van Delta Air Lines. Hij wordt per 2 mei opgevolgd door Ed Bastian. Onder leiding van Anderson werd Delta één van de meest winstgevende luchtvaartmaatschappijen van Amerika. Anderson verlaat het bedrijf niet: Delta benoemt hem tot Executive Chairman of the Board. Ed Bastian, de nieuwe CEO, is op dit moment nog President bij Delta. Hij wordt op zijn buurt opgevolgd door Glen Hauenstein, de huidige Executive Vice President. “Richard is een fantastische CEO geweest. Zijn strategische inzicht en zijn loyaliteit aan het personeel, aandeelhouders en passagiers hebben Delta gebracht waar het nu is”, stelt Dan Carp, Chairman of the Board.
8. PWC niet alert op verzonnen cijfers
PwC betaalt 25 miljoen om een rechtszaak te voorkomen. Hun accountants merkten de verzonnen cijfers van het nu failliete Econcern niet op.De ene accountant werkt 20 jaar voor PwC, de ander heeft daar 21 jaar gewerkt. In die jaren hebben ze ongetwijfeld een hoop geld voor PwC verdiend. Maar nu kosten deze twee accountants, Feico van der Ploeg en Peter Tieleman, hun (voormalig) werkgever ineens veel geld: 25 miljoen euro. Voor dat bedrag heeft PwC geschikt met de curatoren van het failliete energiebedrijf Econcern, zo maakten de curatoren donderdag bekend. Reden voor deze miljoenenschikking: de accountants van PwC zetten hun goedkeurende handtekening onder de jaarrekening over 2007, hoewel die vol onwaarheden stond.
9. Getal van de dag: 4 mrd voor ING
ING heeft zijn nettowinst in 2015 bijna verviervoudigd tot 4 miljard euro. De bank profiteerde van het economische herstel, lagere kosten en de komst van 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders, werd donderdag bekendgemaakt. De enorme winstsprong kwam onder meer door eenmalige kosten, die de winst in 2014 nog drukten. Zonder die effecten steeg de onderliggende winst met bijna een kwart naar 4,2 miljard euro. In het vierde kwartaal steeg dit resultaat met 50 procent, naar 822 miljoen euro. Door het aanhoudende herstel van de economie hoeft ING minder geld opzij te zetten voor mogelijke wanbetalingen op leningen dan voorheen. In het laatste kwartaal van vorig jaar slonk de stroppenpot daardoor naar 302 miljoen euro, tegen 400 miljoen euro een jaar eerder. De voorziening groeide in de laatste drie maanden van 2015 wel met 41 miljoen euro ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
10. Koffieautomaat: Melkkoe cadeaubon
Een geschikt presentje vinden kan nogal een uitdaging zijn. Cadeaubonnen zijn dan de perfecte uitkomst. Meer dan vier op de vijf Nederlanders (84%) ontvangen ten minste af en toe een cadeaubon, een vijfde zelfs regelmatig. Het is dus blijkbaar een populair cadeau om te geven. Toch worden cadeaubonnen niet altijd gebruikt door de ontvanger. Bijna een op de vijf Nederlanders (19%) is op dit moment eigenaar van een of meerdere geldige, maar ongebruikte, cadeaubonnen die ze waarschijnlijk niet meer gaan inwisselen. Dit blijkt uit onderzoek* van ActiePagina.nl, de online marktplaats voor slimmer winkelen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.