1. OM naar Ondernemingskamer om Sanderink te wippen
Het Openbaar Ministerie stapt naar de Ondernemingskamer vanwege de onrust bij Centric. Justitie wil zo afdwingen dat eigenaar Gerard Sanderink vertrekt als bestuursvoorzitter van het it-bedrijf. De 74-jarige Twentse ondernemer maakte op 19 oktober een verrassende comeback als hoogste baas van Centric, dat onder meer een aantal overheidsinstanties als klant heeft.
‘Stabiliteit bij Centric is van groot belang voor de vele werknemers en voor de klanten die afhankelijk zijn van de software van Centric’, aldus het OM. Sanderink versterkt volgens justitie die onrust. Het is zeer ongebruikelijk dat het OM op deze manier ingrijpt bij een bedrijf.
2. Aluminiumsmelter Aldel bezwijkt onder hoge gasprijs
De Delfzijlse aluminiumfabrikant Aldel heeft uitstel van betaling gekregen. De metaalfabriek ligt sinds begin september stil, omdat het met de hoge energieprijzen onmogelijk rendabel kan produceren. 175 van de 200 werknemers zijn al ontslagen. De directie hoopt nog steeds dat een faillissement kan worden voorkomen. Een curator gaat op zoek naar mogelijke kopers.
Aldel verwijt het kabinet bedrijven onvoldoende tijdelijke steun te bieden. ‘In tegenstelling tot meerdere andere EU-landen waar wel steun gegeven wordt’, zegt cfo Eric Wildschut tegen De Telegraaf. ‘Frankrijk heeft 40 miljoen euro krediet geboden aan een smelter bij Duinkerken, alleen al om door deze winter te komen. Wij krijgen niets.’
3. Financiële sector is grootste vervuiler, aldus Milieudefensie
Ze bezitten geen boortorens of fabrieken, maar zijn toch de grootste milieuvervuilers. Milieudefensie wijst in een nieuw rapport naar banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Hun leningen en beleggingen leiden tot klimaatschade elders op de planeet.
Onderzoeksbureau Profundo, dat de studie in opdracht deed, komt op jaarbasis tot 244 megaton broeikasgas. Dat staat gelijk aan 1,5 keer de binnenlandse CO2-uitstoot van Nederland. Milieudefensie vindt dat De Nederlandsche Bank, als toezichthouder, meer zou moeten letten op verduurzaming van de financiële sector.
4. Familiebedrijven in het nauw door personeelstekort en gestegen kosten
Familiebedrijven maken zich onder meer door personeelskrapte zorgen over hun voortbestaan. Dat concludeert Nyenrode Business Universiteit na onderzoek in samenwerking met RSM en Van Lanschot Kempen. Vanwege de schaarste op de arbeidsmarkt heeft bijna de helft van de familiebedrijven sinds juni dit jaar een tussentijdse loonsverhoging doorgevoerd. Daardoor daalt de winstmarge en blijft er minder geld over om te investeren. Stijgende energieprijzen en onzekere inkoopprijzen zijn ook grote punten van zorg.
5. Kosten voor opladen elektrische auto zijn fors gestegen
Elektrisch rijden is niet meer vanzelfsprekend goedkoper dan een benzine- of dieselauto. Dat concludeert Nu.nl na een vergelijking van de kosten. Met een variabel energiecontract kost een elektrische auto rond de 13 cent per kilometer. Dat is ongeveer hetzelfde als een benzineauto die met een gemiddelde pompprijs van 1,967 euro 1 op 15 rijdt.
Ook snelladen is behoorlijk in prijs gestegen. Betaalde je bij Fastned vorig jaar nog 59 cent per kWh, nu is dat 83 cent. De tarieven bij de Tesla Superchargers stegen van 23 naar 73 cent per kWh.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: brengt Sander van der Laan Douglas naar de beurs?
Hij bekleedde eerder topfuncties bij Albert Heijn en Action, nu gaat Sander van der Laan het proberen bij Douglas. Bij de Duitse parfumerieketen begint hij op 1 november als ceo. Reden voor NRC om een profiel te schrijven van de Nederlandse bestuurder, die wordt geroemd om zijn kennis van digitalisering, toeleveringsketens en het aanjagen van verkopen.
Aan Van der Laan de taak om Douglas weer op het groeipad te krijgen na de moeilijke coronajaren. De stip op de horizon is een mogelijke beursgang. Het gerucht gaat dat eigenaar CVC de geurtjesverkoper terug naar de beurs wil brengen.
7. Bij de koffieautomaat: padel-hype leidt tot overlast
Padel is populair. De kruising tussen squash en tennis kent een groeiend aantal spelers in Nederland. Nieuwe banen schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Maar de buitenbanen staan vaak in woonwijken. En dat leidt tot een stroom aan klachten van omwonenden, schrijft het FD.
Oud-proftennisser John van Lottum is een van oprichters van de keten Plaza Padel. Hij denkt dat het voorlopig nog niet gedaan is met de overlast. ‘Het is heel rap gegaan. Te snel voor de regelgeving.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates