1. RTL betaalt na ransomware-aanval 8500 euro aan aanvallers
De cyberaanval bij RTL eerder deze maand blijkt om een ransomware-aanval te gaan. Dat meldt RTL Nieuws. RTL heeft na contact met de cybercriminelen 10.000 dollar, zo’n 8500 euro, in bitcoin overgemaakt naar de aanvallers. Het mediabedrijf zegt het bedrag over te hebben gemaakt om eventuele opsporing mogelijk te maken. De politie geeft juist aan dat bedrijven nooit moeten betalen. De ransomware-aanval werd op 9 september ontdekt. Een aantal computers, servers en systemen binnen het Hilversumse kantoor van het mediabedrijf werd gegijzeld en deels ontoegankelijk gemaakt. De cybercriminelen hadden toegang doordat ze de inloggegevens van een medewerker van een externe beheerpartij in handen hadden.
2. ‘Verduurzaming Nederlandse industrie valt duurder uit door Europese plannen’
De Nederlandse overheid moet rekening houden met hogere kosten bij het verduurzamen van de industrie dan eerder gedacht. Nederland wil door middel van CO2-opslag en ‘blauwe’ waterstof (uit aardgas) de emissies van grote uitstoters terugdringen, terwijl Brussel groene waterstof wil verplichten. De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn. In 2030 moet een CO2-reductie van 55 procent worden bereikt ten opzichte van 1990. Nederland heeft zelf als doel 49 procent CO-2-reductie in 2030. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maakt dat verschil het halen van de klimaatdoelen duurder. De Europese klimaatplannen zijn nog niet definitief: de lidstaten en het Europese Parlement moeten nog instemmen.
3. Hema vertrekt uit Spanje, sluit laatste zes winkels
Winkelketen HEMA sluit in de loop van 2022 de laatste zes vestigingen in Barcelona en Madrid. HEMA wil dat in de landen waar het actief is, duurzame groei mogelijk is en dat het een leidende marktpositie in het land kan verwerven. In Spanje lukt dat niet, net als in het Verenigd Koninkrijk. In juli werd bekend dat ook daar zes vestigingen sluiten. ‘We evalueren onze gehele landenportfolio met als doel ons te kunnen concentreren op een beperkt aantal landen, waardoor groeikansen in de toekomst beter benut kunnen worden’, zegt HEMA in een persbericht.
4. Daphne de Kluis (ABN Amro) in raad van bestuur Achmea
Daphne de Kluis is door verzekeraar Achmea benoemd tot lid van de raad van bestuur. Deze maand verlaat De Kluis ABN Amro. Bij de bank was ze ceo commercial banking en lid van het executive committee. Bij Achmea wordt De Kluis verantwoordelijk voor de onderdelen Pensioen & Leven, Achmea Pensioenservices, Achmea Investment Management, Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Achmea Bank. De Nederlandsche Bank is al akkoord, maar de benoeming moet nog besproken worden op de algemene vergadering van de verzekeraar.
5. Opleving economie gaat snel: groei 3,8 procent in tweede kwartaal
De economie laat de coronacrisis steeds verder achter zich, de opleving gaat snel. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De fiscus, aandeelhouders en bedrijven profiteren van de opleving van de economie. Uit de laatste cijfers blijkt dat Nederland de crisis spoedig achter zich laat. Zo blijkt de groei van het binnenlands bruto product in het tweede kwartaal van dit jaar niet op 3,1 procent maar op 3,8 procent uit te komen. Volgens het CBS is dat een ongebruikelijke opwaartse bijstelling. Consumenten besteedden meer dan het niveau van voor de coronacrisis.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ‘Goede banen voor de middenklasse verdwijnen’
Hoog- en laaggeschoolde beroepen redden zich waarschijnlijk wel, maar door automatisering verdwijnen banen voor de middenklasse. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse hoogleraar economie David Autor in NRC. Het gevolg is volgens de hoogleraar dat er steeds meer concurrentie ontstaat in de laagbetaalde banen, waardoor werkgevers lage lonen kunnen betalen. Ook kan dit het aantal flexcontracten vergroten. ‘Er kunnen meer dan genoeg banen zijn en tegelijk veel werklozen die dat werk niet kunnen doen. De grootste uitdaging zit in de kwaliteit van die banen.’
7. Zoom-topic: Nederlanders bestellen er online op los: ruim een miljoen artikelen per dag
Misschien niet heel verrassend door alle coronamaatregelen, maar het aantal online bestellingen heeft weer een nieuw record bereikt. Nederlanders hebben het eerste half jaar van 2021 182,2 miljoen online aankopen gedaan. Dat komt neer op iets meer dan een miljoen aankopen per dag. Dat zegt Thuiswinkel.org. Eén op de acht aankopen wordt tegenwoordig online gedaan. Grote stijgers waren onder meer pakketreizen, kaartjes voor attracties en evenementen, speelgoed, woonartikelen en consumentenelektronica.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates