1. Macron niet akkoord met grootste vrijhandelsverdrag in geschiedenis EU
De Franse president Emmanuel Macron gaat nog niet akkoord met een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen. De onderhandelingen lijken daarmee vertraging op te lopen. Volgens de Fransman zijn de toezeggingen op het gebied van milieu niet voldoende.
Het gaat om een verdrag met Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay. Over een speciale handelsdeal met de landen wordt al zo’n twee decennia gepraat. Tegenstanders van het akkoord vrezen dat het verdrag leidt tot een ‘forse toename van oneerlijke concurrentie voor Europese boeren’.
2. Linda Keijzer gaat Kwantum en Leen Bakker leiden
Linda Keijzer is de nieuwe ceo van Homefashion Group, het bedrijf achter de woonwinkels van Kwantum en Leen Bakker. Tot een paar maanden geleden was ze topvrouw van Xenos, waar ze bij haar aantreden ‘één grote puinhoop’ aantrof. Ook Homefashion Group heeft het moeilijk en leed vorig jaar verlies. ‘Als iets onmogelijk lijkt, wordt het voor mij interessant’, zei ze eerder in een interview met vakblad RetailTrends. Keijzer volgt Albert Voogd op. Hij was pas sinds maart topman van het retailconcern.
3. OpenAI stelt online winkel uit na chaos rond topman
De nieuwe onlinewinkel van OpenAI wordt pas begin volgend jaar gelanceerd. De lancering stond eigenlijk voor eind dit jaar gepland. De maker van ChatGPT stelt het uit vanwege de bestuurlijke onrust binnen het bedrijf. Topman Sam Altman werd onlangs ontslagen, maar keerde na enkele dagen weer terug. In de winkel kunnen door gebruikers aangepaste chatbots gekocht worden.
4. Bedrijven zijn ruzie over beloning ceo Rotterdamse haven zat
Bedrijven in de Rotterdamse haven willen dat er snel een nieuwe ceo van Havenbedrijf Rotterdam (HbR) wordt benoemd. Ze zijn de aanhoudende ruzie tussen de aandeelhouders over de beloning van een nieuwe president-directeur zat, schrijft het FD. ‘Onze oproep is: begraaf de strijdbijl. Partijen moeten hun ego’s opzij zetten en het belang van de haven voorop stellen’, zegt Kees Groeneveld, voorzitter van de Vereniging Rotterdamse Cargadoors (VRC).
De twee aandeelhouders van HbR, de gemeente Rotterdam (70 procent) en het ministerie van Financiën (30 procent), zijn het niet eens over de hoogte van de beloning voor een nieuwe ceo. Sinds het vertrek van Allard Castelein als ceo in juni dit jaar, wordt de functie tijdelijk vervuld door Boudewijn Siemons, die daarnaast als coo verantwoordelijk is voor de operationele zaken in de haven.
5. IBM en NASA willen weer en klimaat voorspellen met AI
Technologiebedrijf IBM en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA willen samen het weer en klimaatverandering voorspellen door AI in te zetten. ‘Nu kan het weer vijf à zes dagen van tevoren redelijk nauwkeurig worden voorspeld’, zegt directeur Juan Bernabé-Moreno van IBM Research. ‘Wij willen veel verder gaan.’ Het nieuwe initiatief van IBM en NASA moet volgend jaar van start gaan en de partijen maken de techniek voor iedereen vrij beschikbaar.
Lees ook: Startup Beyond Weather voorspelt met AI het weer over 6 maanden
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Nieuwe topman ASML krijgt vooral weerstand vanuit de politiek
Peter Wennink stopt in 2024 als topman van ASML. NU.nl zet de grootste uitdagingen voor zijn opvolger Christophe Fouquet op een rij. De nieuwssite ziet dat vooral de politiek de ambities van Fouquet in de weg kan zitten. Zo is er vanuit de politiek steeds meer kritiek op expats. ASML is bezorgd over een mogelijke rem op arbeidsmigranten. Ook het beperken van het aantal buitenlandse studenten ziet het bedrijf niet zitten. Daarnaast daalt de verkoop en blijkt de vraag naar chips af te nemen. Ondertussen heeft ASML vanuit de politiek te maken met beperkingen op het gebied van export naar China.
Lees ook: Peter Wennink: de man die van ASML het belangrijkste bedrijf van Nederland maakte
7. Bij de koffieautomaat: Plasterk praat vandaag met PVV, BBB, VVD en NSC
Verkenner Ronald Plasterk gaat vandaag verder met een tweede gespreksronde. Vanaf 11.00 uur ontvangt hij achtereenvolgens Geert Wilders (PVV), Caroline van der Plas (BBB), Dilan Yesilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC). Vrijdag gaf de verkenner al aan dat er een tweede gespreksronde nodig is. ‘Maar het is niet nodig weer met alle partijleiders te spreken’, zei Plasterk. Hij zou eigenlijk zijn verslag morgen inleveren bij de Tweede Kamer, maar dat is niet haalbaar. Plasterk gaat nu uit van uiterlijk in de week van 11 december.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates