Plus: Volkswagen past 160.000 Nederlandse auto’s aan, ‘ING maakte witwassen mogelijk’
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Ralph Lauren stopt als topman eigen merk
Ralph Lauren, bekend van het gelijknamige modemerk, stopt als topman in zijn eigen bedrijf. De 75-jarige zakenman en ontwerper maakte dat gisteren bekend aan de New York Times. De dagelijkse leiding wordt overgenomen door de Zweed Stefan Larson, die bekend staat om bestuursfuncties bij H&M en Old Navy. Lauren blijft zich wel met de dagelijkse gang van zaken bezighouden, hij wordt daarnaast creatief directeur.
2. Nederland stijgt in concurrentie-index
Nederland is gestegen van plek 8 naar plek 5 op de concurrentie-index van het World Economic Forum. Dat blijkt uit de Global Competitiveness Report 2015 – 2016 van de denktank. Nederland scoorde hoog vanwege het goede innovatieklimaat, de kwaliteit van overheid, infrastructuur en gezondheidszorg. De financiële sector en de arbeidsmarkt zijn volgens de onderzoekers de ‘achilleshiel’ van Nederland. Ook de innovatiecapaciteit bij Nederlandse bedrijven laat te wensen over.
3. Volkswagen past 160.000 Nederlandse auto’s aan
Autoconcern Volkswagen gaat 160.000 Nederlandse dieselauto’s terughalen om de software aan te passen. Bij deze auto’s is het mogelijk om emissietests te omzeilen, maakte importeur Pon gisteren bekend. Wie zijn auto moet terugbrengen voor een software-update, krijgt dat van zijn dealer te horen, aldus Pon. Er is nog geen technische oplossing voor het probleem beschikbaar, zodra die er is komt Volkswagen met meer duidelijkheid.
4. ‘ING maakte witwassen mogelijk’
Een Amsterdamse financier heeft aangifte gedaan tegen ING, omdat de bank zou hebben meegewerkt aan witwaspraktijken. Dat meldt de Volkskrant vanmorgen. Het zou gaan om honderden witwastransacties, terwijl er 'een ernstig vermoeden van betrokkenheid bij witwassen en belastingfraude' bestond. Volgens financier Sam van Doorn zou er, zijn waarschuwingen ten spijt, 123 miljoen euro naar belastingparadijzen zijn weggesluisd via zijn zakencompagnon.
5. ‘Uittocht van wetenschapstalent dreigt’
Nederlands toptalent in de wetenschap dreigt steeds vaker naar het buitenland te gaan. Daarvoor waarschuwen rector Frank Baaijens van de Technische Universiteit Eindhoven en Frank den Hollander van de bèta-adviesraad van wetenschapsacademie KNAW in de Volkskrant. Volgens hen vertrekken Nederlandse wetenschappers naar het buitenland omdat ze daar beter betaald krijgen en omdat ze hier ‘gedesillusioneerd’ raken van telkens moeten aanvragen van subsidies. Baaijens en Den Hollander roepen op tot meer financiële middelen voor de wetenschap.
6. ‘Inval bij taxibedrijf Uber’
Gisterochtend is er bij taxibedrijf Uber een inval gedaan door Justitie. Dat meldde RTL-Z gisteren. De taxidienst, die achter de organisatie van het omstreden UberPOP staat, wordt verdacht van het overtreden van de Wet Personenvervoer 2000. Daarbij wordt Uber ook aangemerkt als mogelijk criminele organisatie, zo zou blijken uit documenten van de Inspectie Leefomgeving en Transport die RTL-Z in handen heeft. Uit de documenten blijkt verder dat Uber sinds de lancering van UberPOP al zo’n 450.000 euro aan dwangsommen moest betalen.
7. Olieprijs drukt producentenprijzen
De prijs die de Nederlandse industrie rekent voor zijn producten staat onder druk van de dalende olieprijs. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekend in een rapport. De afzetprijzen lagen gemiddeld bijna 8,1 procent lager dan een jaar terug. In juli daalde de prijzen al met 6 procent.
8. Google komt met nieuwe smartphones
Technologiegigant Google heeft gisteren twee nieuwe smartphones gepresenteerd onder het eigen merk Nexus. Het Chinese Huawei en het Koreaanse LG gaan de telefoons produceren. Beide toestellen zijn voorzien van vingerafdruksensor en twee camera’s. De grootste van de twee toestellen, de Nexus 6P, die voorzien is van een scherm van 5,7 inch, wordt door Huawei gemaakt. De kleinere Nexus X5 rolt van de band bij LG.
9. Getal van de dag: 20 gram co2 per e-mail
Schokkende cijfers over e-mailgebruik, want wie veel mailtjes leest en verstuurt brengt (waarschijnlijk onbewust) schade toe aan het milieu. Volgens onderzoek op Energiegids.be veroorzaakt een mailtje van 1 MB die gedurende 5 minuten op een scherm staat, 20 gram koolstofdioxide (CO2). De ICT neemt volgens het onderzoek in Europa ongeveer 2 procent van de uitstoot van broeikasgassen voor zijn rekening. Tegen 2020 zou dit met 10 procent stijgen tot in totaal 2,2 procent.
10. Koffieautomaat: schieten op het voetbalveld
Wat doe je als scheidsrechter in een voetbalwedstrijd als je de wedstrijd niet meer onder controle hebt? De meesten zullen aan een gele of rode kaart denken, maar een scheidsrechter uit Brazilië trok iets heel anders: namelijk een pistool. De scheids, tevens politieman, had even daarvoor klappen geïncasseerd van een van de spelers van de uitploeg. Daarop trok hij een wapen en wilde verhaal halen. Gelukkig kon de grensrechter erger voorkomen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.