De business uit het nieuws: Rabo weg uit commercieel vastgoed, Google in groene stroom en kredietkraan nog verder dicht.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Rabo weg uit commercieel vastgoed
De Rabobank stopt met commercieel vastgoed. De bestaande portefeuille van het bedrijfsonderdeel MAB Development wordt de komende 2,5 jaar ontmanteld. Oorzaak zijn de slechte marktomstandigheden. Als gevolg van het afbouwen van de divisie verliest ongeveer de helft van de 145 medewerkers zijn baan. Het staken van de activiteiten is volgens de bank een 'strategische keuze'. Er is veel leegstand in de retailpanden- en kantorenmarkt. Bekende projecten van de Rabodochter zijn het winkelgebied Alexandrium in Rotterdam en het multifunctionele hoogbouwcomplex De Resident in Den Haag.
2. Google nu ook in groene stroom
Google gaat in groene stroom en heeft Makani Power, een bedrijf dat met zwevende windturbines groene stroom wil winnen, gekocht. Dat meldt TechCrunch. De nieuwe aanwinst wordt onderdeel van Google X, het mythische bedrijfsonderdeel dat aan toekomstige technologieën werkt. Makani kan met de zwevende windturbines tot tien keer de de actuele windsnelheid aanwenden voor energieopwekking. Google-directeur Larry Page voorziet voorziet een uitvoerige testperiode: ´We moeten in de nabije toekomst waarschijnlijk eerst vijf windturbines laten crashen.' Hoeveel geld er met de overname is gemoeid is onbekend.
3. Kredietkraan nog verder dicht
Banken schroeven hun eisen aan bedrijven die aankloppen voor een krediet nog verder op. Dat blijkt uit een onderzoek van DNB onder de kredietverlenende banken. Het gevolg is – als er al een krediet wordt verleend – hogere rentes, zwaardere eisen aan het onderpand, lagere kredietsommen en hogere eisen aan de vermogenspositie. Banken worden steeds strenger omdat er verscherpte eisen gelden voor hun eigen balansposities gelden en de algehele slechte voorzuitzichten.
4. 'Markt voor flexwerkers trekt aan'
De vraag naar uitzendkrachten neemt de tweede helft van dit jaar iets toe. Vooral bedrijfstakken die profiteren van de aantrekkende wereldhandel krijgen meer behoefte aan tijdelijk personeel. Dat meldt het Economisch Bureau van ING. Het zijn vooral de exporterende (maak)bedrijven die extra handen nodig hebben. Een tweede impuls gaat uit van het Sociaal Akkoord. Vooral de maatregelen die erop gericht zijn mensen minder vaak tijdelijke contracten te geven, betekenen extra vraag voor uitzendbureaus. Mensen met specialistische kennis kunnen op deze manier aan het werk.
- Lees ook welke bedrijven precies gaan profiteren in de Maakindustrie 100
5. Victor Muller hoofdverdachte in Saab-zaak
De Zweedse justitie ziet Victor Muller als hoofdverdachte in een omvangrijke zaak waarbij het hinderen van de belastingdienst door Saab centraal staat. De bestuursvoorzitter van het genoteerde Spyker Cars staat vermeld op de aanklacht. Muller moet zich melden bij de Zweedse FIOD voor verhoor. Eerder werden andere oud-bestuurders van de Zweedse autofabrikant aangehouden. Saab was in de betreffende periode in handen van het Nederlandse Spyker. De verdenking tegen Muller betreft de 690.000 euro die hij ontving voor zijn werkzaamheden. Het salaris werd als consultancy fee betaald aan een bedrijf van Muller op de Nederlandse Antillen, waardoor er geen premies zouden zijn betaald. Muller stelt dat gewoon belasting over het bedrag heeft betaald.
6. Zo onderhandelde Steve Jobs Apple naar de top
Strikt genomen is het geen nieuws. Maar onthullend is het wel, deze long read op Quartz. In januari 2010, in de vijf dagen voor de lancering van die rare tablet die de wereld ging veroveren, moest Jobs nog een belangrijk deel van zijn e-book winkel vullen. In slechts een werkweek wist Steve Jobs James Murdoch – de zoon van New Corp ceo Rupert Murdoch – te bewegen tot een prijssstelling van zijn e-books die ruim dertig procent hoger is dan bij concurrent Amazon. James Murdoch heeft niks in te brengen en accepteert uiteindelijk alle voorwaarden die Jobs dicteert. Overigens zijn de mails afkomstig uit een strafdossier dat is aangelegd om te bewijzen dat Apple leidend was in het afdwingen van onnodig hoge prijzen en dat in een kartelachtige setting aan alle uitgeverijen oplegde.
7. Sony overweegt zich te splitsen
Vorige week zette de activistische aandeelhouder Daniel Loeb het Japanse Sony onder druk door in een brief te stellen dat het bedrijf waardevoller zou zijn na een splitsing, waardoor een elektronica- en een entertainmentgroep over zouden blijven. Hij wil dat de entertainmentdivisie een eigen notering krijgt. Het lijkt erop dat Loeb zijn zin gaat krijgen. Topman Kazuo Hirai zegt er nu over dat het bestuur erover praat en: 'Het is slechts een begin. Het is belangrijk dat het bestuur dit ter discussie stelt en er een besluit over neemt dat past bij Sony'. De traditionele melkkoe van Sony, de consumentenelektronica, staat onder grote druk van onder andere Apple en Samsung. De winst komt nu alleen nog van de entertainment en uit de financiële dienstverlening.
8. Consumenten iets minder nagatief
Het consumentenvertrouwen steeg voor de derde maand op rij en kwam uit op -32. Het gematigd positivisme van de consument in mei betreft vooral de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden. Daarnaast groeit het vertrouwen in de ontwikkeling van de economie in het komende jaar. Hoewel het vertrouwen klimt na het dieptepunt in februari zijn Nederlanders nog huiverig voor het doen van grote aankopen. De oproep van premier Rutte om nu dan toch maar die nieuwe auto te kopen, heeft nog geen zichtbare indruk gemaakt.
9. Getal van de dag: 7 miljard dollar
RIJKDOM in kapitalen. De Australische mijnmagnate Gina Rineharts verloor vorig jaar 7 miljard van haar vermogen maar is nog steeds de rijkste vrouw down under. Haar vermogen is nog steeds 22.02 miljard dollar groot. De omvang van haar verlies wordt zichtbaarder als het wordt teruggebracht tot behapbare eenheden. Ze verloor 19 miljoen per dag, of iets meer dan 403.000 dollar per half uur.
10. De koffieautomaat: ook in digitale tijden blijft cash king
Ruim een kwart van de Nederlanders heeft na de golf van cyberaanvallen op banken meer geld opgenomen. Dat ook voor de consument het adagium 'cash is king' aan kracht win, komt voort uit een oproep van het Nibud. Het is volgens het instituut voor budgetvoorlichting goed om voor een dag of twee een noodvoorraad contanten te houden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de 16,7 procent van de Nederlanders tijdens de golf van aanvallen een aankoop of betaling uit- of zelfs afstelde.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.