1. PostNL en ING schieten Bruna te hulp
De twee aandeelhouders van boekhandel Bruna, PostNL en ING, gaven gisteren aan nog liefde te voelen voor de winkelketen. Bruna verkeert in acute financiële problemen en de aandeelhouders steken nu extra geld in de onderneming om te voorkomen dat Bruna omvalt. Bruna kent een tekort aan werkkapitaal en kampt met aanhoudende verliezen. Bovendien is het eigen vermogen van het bedrijf sinds eind vorig jaar negatief. De problemen zijn het gevolg van tegenvallende bestedingen door consumenten en hoge investeringen in online activiteiten die nog te weinig opleveren, zo schrijft het Financieele Dagblad op basis van het gisteren uitgebrachte jaarverslag over 2015.
2. Roto Smeets in handen van CirclePrinters
Drukkerij Roto Smeets wordt overgenomen door Amsterdamse branchegenoot CirclePrinters. Door de activiteiten te bundelen denken de bedrijven een sterke, leidende speler te worden in Europa. De combinatie treedt toe tot de top drie in Europa en zal een omzet hebben van ruim 500 miljoen euro. Roto Smeets Group heeft onderdelen in Deventer, Weert, Doetinchem, Amstelveen en het Hongaarse Celldömölk met rond de 1000 werknemers. CirclePrinters heeft onderdelen in Oostenrijk, Belgie, Duitsland en Spanje en zo’n 1500 werknemers. De concerns voegen hun activiteiten samen in print en media om zo voor te sorteren op een volgende consolidatieslag in de printsector. Als groep denken de drukkerijen veel meer diensten te kunnen leveren.
3. Wederom kopstuk Delta Lloyd weg
Wederom vertrekt een van de kopstukken van de beleggingsafdeling van Delta Lloyd. Arnold Gast, de bedrijfsobligatiespecialist die tegenwoordig aan het hoofd staat van het investment office, verlaat de verzekeraar om zich weer ‘te concentreren op de inhoud van het beleggingsvak’. Zijn taken worden voorlopig opgevangen door ceo Jacco Maters. Delta Lloyd Asset Management heeft de voorbije jaren een groot aantal van zijn leidinggevende werknemers zien vertrekken. Dat begon in 2014 met het afscheid van hoofd beleggingen Alex Otto. Ook hoofd aandelen Jack Jonk, hoofd rente Sandor Steverink en een handvol leden van de beleggingsteams zijn sindsdien vertrokken.
4. Heineken doet goede zaken in Brazilië
Heineken heeft een akkoord bereikt met de Japanse bierbrouwer Kirin om diens activiteiten in Brazilië over te nemen voor 700 miljoen dollar. Met de overname krijgt Heineken een extra marktaandeel in handen van 9 procent en komt zo uit op een totaal van 17 procent. Daarmee is het op Anheuser-Busch InBev na, dat maar liefst 70 procent marktaandeel heeft, de grootste in het land. Heineken bevestigde vorige maand al in gesprek te zijn met Kirin en weet nu tegen een zachte prijs de deal te sluiten. Kirin twijfelde aan de mogelijkheden om zijn Braziliaanse tak winstgevender te maken. Onder de vleugels van de bestaande Braziliaanse activiteiten van Heineken maakt het bedrijf meer kans, zo menen de Japanners.
5. Manager van de dag: Rutger Schellens
Rutger Schellens is benoemd tot nieuwe CEO van ABN AMRO Clearing Bank N.V. Hij volgt daarmee Marcel Jongmans op, die vorig jaar naar Flow Traders vertrok waar hij de rol van financieel directeur op zich nam. De benoeming is onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders. Schellens is nu hoofd capital market solutions bij ABN Amro en werkte eerder voor de Rabobank. Hij is al bekend met ABN Amro Clearing Bank, waar hij president-commissaris is. Die functie wordt overgenomen door vicevoorzitter Frans van der Horst. Schellens begint per 1 maart als interim-topman bij ABN Amro Clearing Bank. Als de toezichthouders akkoord zijn, wordt zijn benoeming definitief.
6. Tweet van de dag: Oroville
Het lijkt er op dat Amerika een vluchtelingencrisis binnen haar eigen landgrenzen staat te wachten. Bijna 200.000 inwoners van het Noord-Californische Oroville en omgeving zijn opgeroepen te evacueren in verband met het mogelijk instorten van een deel van de Oroville-stuwdam, met 230 meter de hoogste dam van de VS.
Thousands in California towns flee as the Oroville Dam threatens to release a massive wall of water https://t.co/qIbkJMUvYN pic.twitter.com/D9j8sASnIh
— CNN (@CNN) February 13, 2017
7. Koffieautomaat: Vliegende auto
Deze week is de vliegende auto fabrikant PAL-V gestart met de verkoop van de commerciële modellen, de Liberty Pioneer en de Liberty Sport. De eerste vliegende auto ter wereld is daarmee een feit. Terwijl concepten van andere vliegende autofabrikanten in veel gevallen gewijzigde regelgeving vereisen en vaak gebaseerd zijn op technologieën die nog niet bestaan, heeft PAL-V er voor gekozen om een model te bouwen op basis van bewezen technologieën binnen bestaande regelgeving.
https://youtu.be/GfMNtCPChxo
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.