1. Dit is waarom familiebedrijven beter presteren
Voor het eerst is er wetenschappelijk antwoord op de vraag waarom familiebedrijven beter presteren dan vergelijkbare bedrijven waar geen familie aan het roer staat. Door de inzet van informele managementtechnieken maken familiebedrijven in termen van financiële performance, productiviteit en innovatie significant het verschil. Met deze niet-vastgelegde gewoonten en gedragsregels, waarbij managers vooral besluiten nemen vanuit intuïtie en ervaring, pakken familiebedrijven de voorsprong op vergelijkbare niet-familiebedrijven.
Tegelijkertijd kan het beeld dat familiebedrijven minder professioneel geleid worden en minder gebruikmaken van formele managementpraktijken de prullenbak in: uit onderzoek van Erasmus, BDO en Rabobank blijkt geen verschil tussen familiebedrijven en niet-familiebedrijven.
2. Pieter Elbers naar Indiase IndiGo
KLM-topman Pieter Elbers gaat per 1 oktober leidinggeven aan de Indiase luchtvaartmaatschappij IndiGo. Hij neemt bij de grootste luchtvaartmaatschappij van India de plaats in van vertrekkend topman Ronojoy Dutta. Elbers treedt op 1 juli af bij KLM. Hij ging niet meer voor een derde termijn bij de luchtvaartmaatschappij. NS-topvrouw Marjan Rintel volgt hem op, werd begin deze maand bekend.
In een verklaring wijst IndiGo op Elbers’ grote kennis van de luchtvaartsector en zijn leiderschapskwaliteiten. India is een zeer belangrijke groeimarkt volgens de maatschappij. Elbers zegt verheugd te zijn bij IndiGo aan de slag te gaan. Parijs zet ondertussen het mes in Air France-KLM.
3. ABN Amro op strafbankje na betere kwartaalcijfers
Ondanks verbeterde kwartaalcijfers is ABN Amro op de beurs afgestraft. De bank gaf veel meer uit aan het witwasdossier dan vooraf ingecalculeerd waardoor beleggers vrezen dat de bank zijn belofte van kostenreductie niet kan nakomen. Aan het einde van de handelsdag stond ABN Amro woensdag al ruim 10 procent lager.
‘Het herstelwerk kost meer moeite dan verwacht’, aldus de bank, die een extra voorziening van 50 miljoen moest nemen voor de toegenomen kosten. Het herstelprogramma zal zeker tot 2023 voortduren.
ABN Amro presenteerde woensdag de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Daarin boekte de bank een nettowinst van 295 miljoen euro. Dat is aanzienlijk beter dan de rode cijfers die ABN Amro schreef in dezelfde periodes in de afgelopen twee jaar.
4. Grote bedrijven beloven geen belasting meer te ontwijken
Ruim 40 Nederlandse bedrijven beloven dat ze geen belasting meer zullen ontwijken. Onder meer Shell, ABN Amro, Philips en ASML ondertekenen daarvoor een nieuwe gedragscode. Daarmee moet ook duidelijker worden wat hun belastingstrategie is en hoeveel belasting ze daadwerkelijk betalen. In de Tax Governance Code beloven de grote bedrijven dat ze voortaan transparant zullen zijn over hoeveel belasting ze betalen en in welke landen ze dat doen. Ook zeggen ze inzicht te geven in de fiscale aftrekmogelijkheden die ze mogen gebruiken.
5. Inflatie EU naar 8 procent, Nederland uit top vijf
Het leven in de Europese Unie was in april 8,1 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt woensdag uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat. Dat is iets hoger dan in maart, toen de inflatie uitkwam op 7,8 procent.
Wel is Nederland op de lijst met 27 landen gezakt van de vierde naar de achtste plaats. De Nederlandse inflatie kwam volgens Eurostat vorige maand uit op 11,2 procent en ligt daarmee nog wel boven het Europese gemiddelde. In maart was de inflatie nog hoger. Toen kwam die volgens Eurostat uit op 11,9 procent. Deze berekening wijkt af van die van het Nederlandse CBS, doordat de bureaus de inflatie op een iets andere manier meten.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Ruim 40 miljoen voor heftruckchauffeur
Na een jaren slepende familieruzie moeten de kinderen van ex-visserijtycoon Nico Parlevliet hun broer Dirk, die ooit door Quote werd omschreven als de rijkste heftruckchauffeur van Nederland, ruim 40 miljoen euro betalen. Dirks vader Nico is een van de ondernemers die het familiebedrijf Parlevliet & Van der Plas uitbouwden tot het grootste visserijconcern van Europa, in 2020 goed voor een omzet van bijna 1,4 miljard euro.
In 2015 verkocht Nico zijn belang in het bedrijf aan zijn broer, voor ruim 122 miljoen euro. Dirk, die een kwart van de aandelen in het gezinsbedrijf MNP Beheer bezit en zelf bij het familiebedrijf werkt als heftruckchauffeur, eiste vervolgens zijn deel van het geld op. De rechtbank geeft hem nu gelijk.
7. Zoom-topic: Rente op je spaargeld? Vergeet het (voorlopig) maar
De hypotheekrente stijgt, maar die op de spaarrekening niet. Hoelang duurt het nog voordat de Nederlandse banken hun spaarklanten eindelijk weer eens gaan belonen met een positieve rente? Spoiler: langer dan je hoopt. Een rondgang langs bankanalisten en economen maakt duidelijk dat rente op sparen nog wel even kan duren.
Dat komt door wat de banken nu nog op hun balans hebben staan, zoals veel langdurige lopende hypotheken tegen lage rentes. Die slepen als het ware die lage rente uit het verleden mee de toekomst in. Als de banken daartegenover aan de uitgavenkant wel snel de rente verhogen, wordt hun marge erg dun.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates