1. VDL ziet Canoo definitief aan zijn neus voorbij gaan
Canoo wil toch geen elektrische auto’s maken bij VDL Nedcar. Canoo-topman Tony Aquila wil liever een eigen fabriek openen in de VS. ‘De steun van de staten Oklahoma en Arkansas stelt ons in staat om een productiestart eerder te bereiken, met minder risico’s op vele fronten.’ VDL had Canoo graag als belangrijke klant willen strikken voor zijn autofabriek. In de fabriek in Born rollen nog maar twee jaar BMW’s en MINI’s van de band. Grote nieuwe klanten zijn hard nodig.
2. Ex-ceo McDonald’s levert 105 miljoen in en wendt rechtszaak af
Een rechtszaak van McDonald’s tegen zijn voormalig bestuursvoorzitter Steve Easterbrook is van de baan, meldt New York Times. De 54-jarige oud-ceo, die werd beschuldigd van het onderhouden van geheime seksuele relaties met ondergeschikten, geeft zijn ontslagvergoeding terug aan de fastfoodgigant. Het gaat om een pakket ter waarde van meer dan 105 miljoen dollar, een slordige 93 miljoen euro. Tot twee jaar terug was Easterbrook nog de gevierde man. Hij kreeg de pruttelende McDonald’s-motor weer aan de praat.
3. Albert Heijn en Lidl bannen Braziliaans rundvlees
Albert Heijn en Lidl Nederland halen Braziliaans rundvlees uit hun schappen. Reden is de ontbossing van de Amazone voor het houden van runderen, meldt RetailNews. Uit onderzoek bleek dat een groot deel van de export van het Braziliaanse JBS – ‘s werelds grootste rundvleesverwerker – bestaat uit runderen die worden gehouden in de Amazone. Voor het vrijmaken van land worden illegaal bomen gekapt in het regenwoud. De ban van de supermarkten geldt zowel voor de A-merken als het eigen merk en vers vlees.
4. ECB draait geldkraan dicht
De Europese Centrale Bank (ECB) wil de hoge inflatie een halt toeroepen en stopt daarom volgend jaar maart definitief met de noodsteun definitief. De rente blijft ongemoeid op nul procent staan, heeft de ECB laten weten. Om de overgang enigszins te verzachten zal het andere lopende opkoopprogramma, dat uit de financiële crisis dateert, de komende maanden iets meer staatsleningen en bedrijfsobligaties opkopen, meldt NOS. Het APP-opkoopprogramma koopt nu voor 20 miljard euro per maand aan schulden op, maar dat wordt de komende kwartalen opgevoerd naar 40 miljard euro. Daarna wordt het weer stapsgewijs teruggeschroefd.
5. Werkloosheid naar laagterecord
Corona of niet, de werkloosheid in Nederland blijft verder dalen. Volgens het CBS telde ons land in november 26.000 werklozen minder dan de maand ervoor. De werkloosheid bereikt daarmee een laagterecord. 2,7 procent van de beroepsbevolking was in november werkloos en dat is het laagste maandcijfer sinds de start van de huidige meetmethode in 2003. De afgelopen maand waren er 251.000 mensen werkloos. De vraag naar personeel blijft enorm. Hoewel het een europabreede trend is, is de druk in Nederland het grootst, liet uitzendorganisatie Manpower deze week weten. De vraag naar personeel steeg het afgelopen jaar met 45 procent.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Hoe financiert de overheid de ASML van morgen?
Overheidsgeld is de motor achter de nieuwe Nederlandse industriepolitiek. Hoe financieren het kabinet en Noord-Brabant de ASML van de toekomst, vraagt NRC zich af. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincie Noord-Brabant hebben een scala aan financieringen voor veelbelovende bedrijven. Dat geld vloeit niet direct naar bedrijven, maar via particuliere financiers of stichtingen. Zo geeft de Nederlandse industriepolitiek bedrijven een duwtje in de rug: met grotendeels onzichtbaar kapitaal. Het Eindhovense fotonicabedrijf Smart Photonics profiteert hier bijvoorbeeld van.
7. Zoom-topic: Streep door burgerinitatief om geld uit te lenen aan Hema
Hema-fans kunnen de warenhuisketen toch geen geld uitlenen. Volgens Stichting HENA zien de nieuwe eigenaren van de warenhuisketen het vooral niet zitten om beleggers verplicht te informeren over de financiële resultaten, schrijft De Financiële Telegraaf. De stichting zag eerder al een ander initiatief sneuvelen, waarbij particulieren een soort aandelen in het bedrijf konden kopen. De Stichting Het Enige Nederlandse Alternatief, kortweg HENA, ontstond toen de Hema vorig jaar in financiële problemen kwam, waarna schuldeisers het winkelbedrijf in handen kregen en wilden verkopen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates