1. Opnieuw onrust bij Binckbank door nieuwe problemen
BinckBank heeft te maken met een reeks van nieuwe problemen. Dat schrijft het FD. Zowel de Nederlandse beurstoezichthouder AFM als de Franse toezichthouder AMF doen onderzoek naar de onlinebroker. Ondertussen is de winst in 2021, met 16,5 procent, sterk gedaald en zijn er weer onregelmatigheden met klantendossiers ontdekt.
De Franse toezichthouder doet onderzoek door de grote problemen bij de overstap van 400.000 BinckBank-klanten naar het platform Saxo. Deloitte, de accountant die de jaarrekening over 2021 goedkeurde, noemt in de controleparagraaf van het jaarverslag de ‘verhoogde controle’ van de toezichthouders expliciet als een van de grootste risico’s voor het bedrijf.
2. Herbert Diess weg als ceo bij Volkswagen
Herbert Diess stopt als ceo bij Volkswagen. De topman blijft aan tot eind augustus en wordt daarna opgevolgd door de huidige ceo van sportwagendochter Porsche, Oliver Blume. Blume blijft ook na augustus topman van Porsche. Dat heeft Volkswagen vrijdag bekendgemaakt na een stemming van de raad van commissarissen. Die zegt dat het besluit om te stoppen ‘met wederzijdse instemming’ is genomen. De positie van Diess is nooit onomstreden geweest. Voortdurend was er een strijd tussen de ondernemingsraad en de topman over de koers van Volkswagen.
3. Europese vakbonden willen maximumtemperatuur voor mensen die buiten werken
Het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) pleit vandaag bij de Europese Commissie voor het instellen van een maximumtemperatuur waarbij mensen veilig buiten kunnen werken. Het is niet bekend welke temperatuur de vakbondskoepel, waarbij 92 vakbonden uit 39 Europese landen zijn aangesloten, voorstelt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ligt de optimale werktemperatuur tussen 16 en 24 graden.
‘Arbeiders staan elke dag aan de frontlinie van de klimaatcrisis en moeten beschermd worden tegen het alsmaar toenemende gevaar van extreme temperaturen’, zegt Claes-Mikael Stahl, plaatsvervangend secretaris-generaal van de vakbondskoepel, in een persbericht. Tijdens de recente hittegolf overleden drie werknemers in Madrid tijdens het werk.
4. Hamers wordt nog altijd vervolgd, maar UBS floreert onder zijn leiding
Onder leiding van de Nederlandse topman Ralph Hamers doet de Zwitserse bank UBS uitstekende zaken. De bank boekte het beste kwartaalresultaat in vijftien jaar. Vorig jaar behaalde UBS zelfs het beste resultaat sinds 2006, met een nettowinst van 7,5 miljard dollar. Dat terwijl Hamers in Nederland wordt vervolgd vanwege de grootschalige witwasaffaire bij ING, die de bank in 2018 bij justitie afkocht via een recordschikking van 775 miljoen euro.
Het OM laat aan NRC weten dat eind van de zomer bekend wordt wanneer Hamers voor de rechter wordt verwacht. UBS wil niet reageren op de Nederlandse strafzaak tegen Hamers. De Zwitserse bank liet al eerder weten het volste vertrouwen te hebben ‘in het vermogen van Ralph Hamers om UBS te leiden’.
5. Geen vervolging van Shell om corruptie in Nigeria
Het Nederlandse Openbaar Ministerie staakt de vervolging van Shell voor omkoping in Nigeria. De zaak wordt geseponeerd omdat vervolging juridisch niet meer mogelijk is. Begin vorig jaar oordeelde een Italiaanse rechter dat claims tegen Shell en de Italiaanse branchegenoot ENI ongegrond waren. Eerder deze week werd een hoger beroep door de Italiaanse procureur-generaal ingetrokken, daardoor worden beide partijen definitief vrijgepleit.
Volgens het Openbaar Ministerie is verdere vervolging in Nederland onmogelijk omdat de bedrijven ‘onherroepelijk zijn vrijgesproken’ door een strafrechter. Een verdachte mag, volgens het ne bis in idem-beginsel, niet nogmaals voor hetzelfde voor een rechter worden gebracht en berecht.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Hebben we Big Pharma nog wel nodig? Nee
Het wordt vaak als niet haalbaar gezien, maar volgens Joost Smiers, emeritus-hoogleraar politicologie, kan het wel degelijk: de farmaceutische industrie afschaffen. Een einde van Big Pharma maakt medicijnen en de zorg betaalbaar, zo schrijft hij in een opiniestuk in NRC. In het stuk vertelt hij hoe de farmaceutische industrie eigenlijk ingericht zou moeten zijn. Zo zou kennis vrij en openbaar beschikbaar moeten zijn en zijn producerende bedrijven gebonden aan een prijsplafond. ‘Toegang tot medicijnen wordt weer een mensenrecht, en niet meer de speelbal van aandeelhouders van Big Pharma.’
7. Bij de koffieautomaat: Bijna de helft van alle werkenden werkt niet fulltime
Nederland staat bekend als kampioen deeltijdwerken en uit nieuwe cijfers blijkt die titel nog steeds te gelden. Bijna de helft van de 9,4 miljoen werkenden, 4,5 miljoen mensen om precies te zijn, werkt in deeltijd. Zo’n anderhalf miljoen mensen werken zelfs niet meer dan 20 uur per week. Dat blijkt uit door NU.nl opgevraagde cijfers van statistiekbureau CBS. Gemiddeld werken we 32 uur per week. Jongeren (15 tot 25 jaar) zitten daar met gemiddeld twintig in de week fors onder. Mensen tussen de 45 en 55 maken de meeste uren. Mannen werken gemiddeld 36 uur per week, bij vrouwen gaat het om 28 uur.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates