1. NPO-directeur Frans Klein legt taken neer
NPO-directeur Frans Klein (foto) treedt terug, meldt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Hij legt zijn werkzaamheden neer in afwachting van het onderzoek dat de NPO doet naar de werkomstandigheden bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD).
‘Om te voorkomen dat er discussie kan ontstaan over de onafhankelijkheid van het onderzoek, heeft Frans Klein aangegeven tijdelijk zijn functie neer te leggen in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek’, schrijft de NPO in een verklaring. Klein was indertijd als mediadirecteur bij de VARA, later BNNVARA, tot 2014 verantwoordelijk voor de werkomstandigheden bij DWDD.
2. RIVM: NS-personeel jarenlang blootgesteld aan Chroom6
Duizenden schilders, lassers en andere medewerkers van NS zijn blootgesteld aan het chroom-6, vreest het RIVM na onderzoek. Het spoorbedrijf voldeed lange tijd niet aan de regelgeving voor het beschermen van medewerkers tegen de schadelijke gevolgen van de giftige en kankerverwekkende stof. NS heeft medewerkers niet medisch onderzocht, niet geïnformeerd en niet voldoende toezicht gehouden op beschermende maatregelen.
Topman Wouter Koolmees zegt dat de NS heeft gefaald. Werknemers kunnen een beroep doen op compensatie.
3. Superplusregeling voor piekbelasters
Het kabinet hoopt de impasse rond het stikstofbeleid te doorbreken met een ‘superplusregeling‘, een eenmalige uitkoopregeling voor boeren en industriële bedrijven die veel stikstof uitstoten dicht bij kwetsbare natuurgebieden. De bedoeling is dat het kabinet tussen de 2.000 en 3.000 van deze zogeheten piekbelasters gaat benaderen met de vraag of zij vrijwillig willen stoppen, innoveren of hun bedrijf willen verplaatsen.
Bedrijven die stoppen, krijgen tot 120 procent van de marktwaarde van hun onderneming vergoed, zeggen Haagse ingewijden. ‘Het is een offer they can’t refuse‘, aldus een bron.
4. EU stemt in met nieuw topvrouwenquotum
Vanaf 2026 moet 40 procent van de raad van commissarissen bij grote Europese bedrijven uit vrouwen bestaan. Als dat niet lukt, moet zowel de raad van commissarissen als de raad van bestuur voor een derde uit vrouwen bestaan. Het Europees Parlement stemde dinsdag in met een nieuw topvrouwenquotum, na 10 uur vergaderen.
Onder meer Nederland en Duitsland lagen dwars, hoewel er in Nederland al een quotum geldt. In Nederland moet sinds begin dit jaar een derde van de commissarissen bij grote bedrijven vrouw zijn. Als bedrijven zich niet aan het quotum houden, volgen geldboetes of worden mannelijke benoemingen geblokkeerd.
5. Dieselrijders slepen Renault voor rechter om sjoemelsoftware
Jarenlang hield Renault met sjoemelsoftware verborgen dat zijn zogenaamd ’schone’ dieselauto’s in feite enorme smeerpoetsen waren. Dat stelt een kapitaalkrachtige claimstichting die opkomt voor 300.000 Nederlandse dieselrijders. Volgende maand is in Amsterdam de eerste rechtszitting.
De Stichting Emission Claim wil Nederlanders die een dieselvoertuig van Renault met bouwjaar 2009-2019 in hun bezit hebben of hadden, aan een schadevergoeding helpen. Daarbij mikt de stichting op 20 procent van het aankoopbedrag, wat bij een nieuwe Renault Espace 12.000 euro moet opleveren en bij een Clio 6.000 euro. ‘Als mensen de werkelijke eigenschappen van de auto hadden gekend, dan had die een andere waarde gehad’, zegt advocaat Michael Bacon van het Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy Van der Laan in De Telegraaf.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Musk ondanks aanschaf Twitter nog steeds rijkste
De aanhoudende malaise bij het aandeel Tesla en de dure aankoop van Twitter hebben het vermogen van Elon Musk, de nog steeds rijkste man ter wereld, dit jaar hard omlaag gejaagd. Hij zag per saldo 101 miljard dollar van zijn rijkdom verdampen, maar houdt altijd nog een comfortabele 170 miljard dollar over.
Daarmee is Musk nog steeds de rijkste mens. De eerste uitdager, Bernard Arnault, topman bij luxemerk LVMH, volgt op ruime afstand met een vermogen van 157 miljard dollar. Gautam Adani, de rijkste man uit Azië, staat op derde plek in de rijkenlijst van Bloomberg. Hij is goed voor 130 miljard dollar.
7. En dan dit: FTX-bazen kochten voor 121 miljoen vastgoed
De omgevallen cryptobeurs FTX, enkele topmanagers en de ouders van oprichter Sam Bankman-Fried hebben in de afgelopen twee jaar voor bijna 121 miljoen euro aan vastgoed op de Bahama’s gekocht. Dat blijkt uit officiële gegevens die persbureau Reuters heeft ingezien. Ook blijkt uit de faillissementsaanvraag dat FTX en een aantal gelieerde ondernemingen een gecombineerd kassaldo hebben van 1,24 miljard dollar.
FTX, een van de grootste en meest vertrouwde cryptobeurzen, vroeg op 11 november uitstel van betaling aan. Volgens de Volkskrant hebben 1 tot 2 miljoen Nederlanders te maken met flinke waardeverliezen op hun beleggingen. De essentiële cryptodienstverlener Genesis wordt mogelijk meegesleept door FTX. Beleggers vrezen een cryptovariant van 2008, toen banken als dominostenen vielen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates